Nytårsforsæt: Derfor skal du onanere mere i 2015
Bliv klogere på sundhedsfordelene ved verdens nemmeste sex.
"Hey, don't knock masturbation. It's sex with someone I love."
Ordene er filminstruktøren og skuespilleren Woody Allens i klassikeren Annie Hall og næsten lige så kendte som filmen selv. Men til trods for, at vi andre nok har lært at snakke frit om sexliv og forhold, klapper de fleste af os i som frigide østers, når emnet onani kommer på bordet. For selv om langt størstedelen af os gør det jævnligt, er onani utrolig nok stadig et aspekt af vores seksuelle liv, vi nødig taler åbent om, hverken i Danmark eller resten af verden.
Onani er den mest private akt, der overhovedet findes, og eftersom den typisk er drevet af seksuelle fantasier, hvoraf nogle opstår helt i den tidlige barndom, er det at diskutere onani for mange lig med at blotlægge deres dybeste, mest hemmelige lyster.
Men ligesom vi sagtens kan tale om sex og til tider blot filtrerer lidt i de mest pikante detaljer af hensyn til ens eget (og partnerens) privatliv, skal vi også blive bedre til at tale om onani. Faktisk er både de fysiske og psykiske sundhedsfordele ved onani nemlig så åbenlyse, at det burde være en naturlig del af din skønhedsrutine, uanset om du er i fast forhold eller ej. Og så er det, som den kære Woody Allen slår fast, jo altid en garant for god sex med en, du holder af.
Stress af – og få bedre sex
Praktiserende læge Helle Trankjær er uddannet sexolog og parterapeut, underviser på Sexologiskolen ved Yazmin Fox og afholder kurser for læger om seksualitet. Hun peger på de væsentligste goder ved onani og afliver myten om, at folk i parforhold da vel ikke behøver at onanere.
"Fordelene ved onani er, at man lærer sig selv og sine behov bedre at kende og derved kan kommunikere dette til partneren, hvilket kan give større seksuel nydelse, større seksuelt selvværd og et bedre parforhold," siger Helle Trankjær.
Regelmæssig onani øger nemlig din sexlyst, så glem alle forhistoriske forestillinger om, at du "burde have nok i din partner", og se i stedet onani som en sund del af vedligeholdelsen af et godt sexliv.
Men onani er ikke kun et behageligt redskab til at holde lysten til ilden. Det kan også reducere stress, hjælpe på nervøsitet i forbindelse med eksamener og store arbejdsopgaver og sågar gøre dig til et mere harmonisk menneske i hverdagen. Helle Trankjær uddyber:
"Går du rundt med bekymrede tanker, kan stresshormonet cortisol hæmme din sexlyst, så du kan have svært ved at komme fra hovedet ned i kroppen og rigtig nyde sex. Onani giver afslapning i kroppen og derved en forbedret nattesøvn. Kroppen får en naturlig modvægt til anspændthed og stress."
Helle Trankjær forklarer, at hjernens udskillelse af belønningsstoffet dopamin topper i forbindelse med en orgasme, ligesom både niveauet af 'lykkehormonerne' endorfin og serotonin øges og spreder velvære, glædesfølelse og afslappethed. Samtidig får du en frisk 'sexglød' af at onanere, fordi mastcellerne i huden ved seksuel ophidselse frigør stoffet histamin, der får dig til at rødme.
Som om det ikke var nok, kan onani også styrke bækkenbundsmusklen og afhjælpe menstruationssmerter. Når vi kvinder får en orgasme, trækker livmoderen sig sammen gentagne gange, hvilket betyder, at blod og væv hurtigere bliver udskilt i forbindelse med menstruationen – det gør i øvrigt også, at menstruationsperioden bliver kortere. Alt i alt vældig gode grunde til at rive 15 minutter ud af kalenderen et par gange om ugen og unde sig selv lidt egotid under dynen. Eller i brusebadet. Eller sammen med vaskemaskinen – ja, så kan man jo ligefrem kombinere det sure med det søde.
Flere former for onani
Hvor mænds onanimetode er ret ligefrem, kan vi kvinder tilfredsstille os selv på et utal af måder, der ikke nødvendigvis indebærer, at vi behøver at smide tøjet. Læge Helle Trankjær lister her de mest populære måder for kvinder at onanere på – se boksen til højre:
"Et krydderi på oplevelsen kan være at sætte lyd på, at vippe med hoften og at tilpasse sin vejrtrækning og visualisere sin lyst. Jo flere erogene zoner der berøres samtidig, jo større kan nydelsen blive," forklarer Helle Trankjær.
Og ligesom der er forskellige måder at onanere på, er vi kvinder som bekendt også så heldige at have mulighed for at få flere forskellige slags orgasmer afhængigt af, hvilke erogene zoner der stimuleres.
Onani, hvor klitoris stimuleres, og orgasmen bygges op som mål, kan give en såkaldt peak-orgasme, mens man kan opnå en skedeorgasme ved stimulation inde i skeden omkring G-punktet eller punkter dybere inde i skeden. Denne form for orgasme kræver, at man er mere afslappet i kroppen under akten, end når man går efter en peak-orgasme. Læge Helle Trankjær understreger, at ens nydelse under onani ofte vil øges, når man afsætter god tid til det.
Pas på, du ikke bliver blind!
I dag er det svært at finde noget dårligt at sige om onani. Men går man længere tilbage i historien, var der ikke den sygdom eller det handicap, folk ikke troede kunne forårsages af at tilfredsstille sig selv. Blindhed, sindssyge, træthed, bumser, tuberkulose, sterilitet, åndenød og gonorré kunne angivelig alle opstå, hvis man fornedrede sig til at lege med sig selv. Den schweiziske læge og videnskabsmand Samuel-Auguste Tissot påstod sågar i 1760, at han havde haft en patient, der onanerede så energisk, at hans hjerne var tørret ind, og man kunne høre det rasle derinde.
Onani og skam har dog langtfra altid været forbundne. Mænds onani blev beskrevet uden hurlumhej helt tilbage i det gamle Egypten, og i det antikke Grækenland blev onani brugt som et middel mod hysteriske kvinder – den vinkel tog man senere op igen i 1800-tallets victorianske England. I middelalderen så man på onani med en vis humor, som sex og toiletbesøg, men i det hele taget var akten ikke noget, man regnede for hverken stødende eller synderlig interessant. Især kvinders onani var man ret ligeglad med, eftersom kvinder ikke blev regnet for at have de samme høje etiske og intellektuelle værdier som mændene i samfundet. Kvinder kunne derfor, på linje med børn, landsbytosser og slaver, frit onanere, som de lystede.
Alt det ændrede sig med ét i det skæbnesvangre år 1712. Midt i oplysningstiden fik kvaksalveren John Marten den gode idé at tjene en pæn skilling på at skandalisere folks trang til selvtilfredsstillelse. Marten tog en historie fra Bibelen, vendte den på hovedet og udgav en lille bog med en frygtindgydende titel (og vi tager lige en dyb indånding): Onania; or, The heinous sin of self-pollution and all its frightful consequences, in both sexes considered, with spiritual and physical advice to those who have already injured themselves by this abominable practice. And seasonable admonition to the youth of the nation of both sexes.
I bogen 'genfortolkede' Marten bibelhistorien om manden Onan, som skal gøre sin afdøde brors kone gravid på ordre fra Gud. I historien nægter Onan og spilder i stedet sin sæd ud på jorden, hvorefter han bliver dræbt af Gud. Før Martens bog havde man altid ment, at Onan blev straffet, fordi han nægtede at adlyde Gud. Men Marten fremlagde det, som at Onan blev straffet specifikt, fordi han hellere ville 'prygle aben' end føre sin slægt videre. Bogen Onania fremlagde desuden 'lægelige beviser' for alle de dårligdomme, onani førte med sig, og blev en bestseller, der blev læst med gysen over hele Europa. Onani, udledt af den uheldige Onans navn, var pludselig blevet en decideret synd.
Hysteriske kvinder og fornuftige læger
Opfattelsen af onani som noget værre gris holdt ved op igennem de næste århundreder. Børn blev instrueret i at sove med hænderne over dynen, og diverse gyselige dimser blev opfundet for at forhindre folk i at blive fristet til at tiltuske sig en hjemmelavet orgasme. I årene mellem 1856 og 1932 tildelte det amerikanske patentkontor således 33 patenter til anti-masturbations-opfindelser. Bl.a. så man korsetter og jakker af metal og hårdt læder, penis-fængsler med pigge, penisposer med køleelementer, og skåle, der var sat så tæt fast til penis med kæder og klips, at en erektion ville forårsage smerte. Kvinderne kunne til gengæld få natkjoler, der holdt benene samlet (hvilket med vores kendskab til knibe-orgasmer i dag ikke nødvendigvis har forhindret onani i nattens løb).
Opfinderen af Kellogg's Cornflakes, John Harvey Kellogg, gik endda også helhjertet ind i kampen mod onani og påstod i reklamer, at hans cornflakes kunne give unge mænd den styrke, der skulle til for at modstå onani.
Spøjst nok behandlede victoriatidens læger dog samtidig med anti-onani-kampagnerne særligt kvinder for specielle spændinger og såkaldt 'hysteri' ved at massere og gnubbe deres underliv til ekstatiske tilstande. Disse behandlinger blev ledsaget af mere eller mindre seriøse videnskabelige forklaringer på, hvorfor dette bestemt ikke var onani, men ren lægevidenskab.
Selv psykoanalysens fader, Sigmund Freud, fremsatte i det 20. århundrede teorier om problemer med onani, men var dog også blandt de første til at anerkende, at det var en naturlig del af børns opvækst, og at skyld og skam forbundet med onani kunne være potentielt ødelæggende for en persons sexliv.
Øget velvære
I løbet af det 20. århundrede ændrede folks opfattelse af onani sig gradvis. Ikke mindst takket være den berømte amerikanske sexolog Alfred Kinsey, som i 2004 blev skildret af skuespilleren Liam Neeson i filmen Kinsey – Let's Talk about Sex. Kinsey gennemførte i 40'erne og 50'erne adskillige undersøgelser af onani og konkluderede gentagne gange, at onani var både almindeligt og ufarligt. Med den seksuelle frigørelse i 70'erne blev onanien for alvor 'sluppet løs' for i dag at være universelt anerkendt som en fuldstændig naturlig del af menneskets seksualliv. Og dog er vi stadig ikke meget for at snakke åbent om onani.
Heldigvis betyder det imidlertid ikke, at vi ikke gør det, og det er nu engang det vigtigste. Faktisk er over 4.000 kvinder mellem 18 og 74 år i gang med at onanere eller skal til at gå i gang med det et sted i landet, mens du læser dette. Det viste en undersøgelse foretaget af YouGov for DR3 i 2013.
Onani gør dig gladere, giver dig et velvære-boost i hverdagen og styrker dit forhold til din seksualitet. Vi skal nok lade være med at spørge, om du tænker på George Clooney, Lars Løkke eller Angelina Jolie, mens du gør det. Men for din helt egen skyld, se nu bare at komme i gang.
LÆS OGSÅ: Så mange kalorier forbrænder ud under sex
LÆS OGSÅ: Deltag i fit livings nytårs-bootcamp
LÆS OGSÅ: Her er julegaven, der kan glæde hele familien