vennetyper venskab

Gode venner gør os sundere - se her, hvilken ven du er

Stærke sociale relationer er afgørende for dit helbred. Derfor kan det være en rigtig god idé at bruge kræfter på at få gode venner og holde venskaber ved lige. Se her, hvordan du kan gøre.

Ægte venskaber er gode for både din livskvalitet og din sundhed, men ifølge et studie fra Syddansk Universitet så føler 27 procent mænd og 34 procent kvinder sig ensomme.

Det er især de ældre på 75 år og derover samt de unge mellem 16 og 24 år, der føler sig mest ensomme.

"Ensomhed og isolation er en udfordring, og de seneste år har forskning peget på, at det indebærer en lige så stor sundhedsrisiko som rygning, men hvor rygning har været sat på dagsordenen gennem forskellige kampagner, har der ikke været samme fokus på ensomhed," siger Frode Thuen, professor i psykologi.

Frode Thuen har skrevet bogen ”Venskab for voksne – hvordan du får nye venner i en voksen alder og tager bedre vare på dem, du har” (udkommet i Norge, red.).

I bogen formidler han historier fra virkelighedens verden gennem ærlige, sårbare, pinlige og ikke mindst genkendelige situationer.

"Mange tror, at alle andre har flere venner og bedre venner end dem selv, og at de tilmed er en bedre ven selv. Flere har brændt sig før og er endda blevet dumpet af en ven, så venskaber kan være rigtig svære, også selvom vi er voksne."

Sådan stiller du gode spørgsmål

Et godt udgangspunkt for at stille gode spørgsmål er, at du er nysgerrig og engageret i det, andre mennesker har på hjerte.

Bed om en uddybning eller forklaring:

  • Hvad skete der?
  • Hvorfor skete det?
  • Hvad var din rolle?
  • Hvordan reagerede de andre?

Spørg om hvordan det føltes:

  • Hvordan oplevede du det?
  • Hvad tænkte du?
  • Hvad gjorde det ved dig?
  • Blev du stresset eller bange?
  • Blev du overrasket?

Spørg ind til, hvad der nu skal ske:

  • Hvad vil du gøre?
  • Har du talt med nogen andre?
  • Hvordan kan du finde ud af det?
  • Er der noget, jeg kan gøre?

Frygt for afvisning

Det kan være en god idé at forsøge at etablere nogle nye venskaber, hvis du føler dig meget ensom.

Mange, der føler sig ensomme, har sandsynligvis allerede prøvet det, måske endda op til flere gange, og mislykkede forsøg kan ofte være en del af årsagen til, at de rent faktisk føler sig ensomme.

For andre handler det om, at de ikke tør tage initiativ af frygt for at blive afvist.

Gode relationer opstår som regel ikke bare ud af ingenting. At finde nye venner handler meget om dine egne interesser og om at finde aktiviteter, der så passer til de interesser.

Netop det kan nemlig være en fremragende mulighed for at lære andre at kende og opbygge gode relationer, der varer ved.

"Vi mennesker er jo mere eller mindre socialt begavede, men hvis du ønsker dig nye venner, er det en fordel, at du selv er aktiv. Det er en god idé at opsøge arrangementer, begynde at synge i kor eller melde dig ind i en lokal velgørenhedsforening, hvor du kan møde ligesindede med samme interesser som dig selv. Det allervigtigste er, at du ikke bliver hjemme," mener Frode Thuen.

Bliv bedre til at lytte

  • Vis med din mimik, at du er nysgerrig på det, den anden fortæller, og at du lytter opmærksomt.
  • Lad den anden få lov til at tale ud og undgå at afbryde.
  • Hvis du er usikker på noget, så tjek, om du har forstået budskabet korrekt.
  • Stil gerne opfølgende spørgsmål.
  • Giv en positiv respons på det, den anden har fortalt.

Hvis du går aktivt og engageret ind i de fora, du deltager i, vil du øge dine muligheder yderligere. Med en fælles passion er det langt nemmere at starte nogle gode samtaler, som kan føre til venskaber.

Læg mobilen væk

Har du altid din mobil liggende ved siden af dig, mens du taler med dine venner, sender det et signal om, at mobilen er vigtigere end den, du taler med.

Der er nemlig stor chance for, at du tager telefonen, hvis den ringer.

Øv dig derfor på at lægge den væk, eller endnu bedre: sæt den på flytilstand, når du skal tilbringe kvalitetstid med andre mennesker.

Vær opmærksom

Oplever du gang på gang, at dine forsøg på at skabe venskaber bliver ignoreret eller afvist, kan du overveje at tage et kig på, om der er noget, du eventuelt selv kan gøre anderledes.

Slås du for eksempel med et lavt selvværd? Eller har du tendens til at være dominerende og selvcentreret i mødet med potentielle venner?

"Hvis du kun taler om dig selv uden at give den anden person opmærksomhed, bliver det hurtigt kedeligt for den anden. En god samtale handler om at få og modtage. Det er klogt at vende blikket indad og tænke på, hvordan du kan blive en bedre ven," opfordrer Frode Thuen.

Vennetyper

Der findes forskellige vennetyper, der spiller forskellige roller i vores liv. Venskaber kan være overfladiske eller fortrolige, nemme eller komplekse, og alle typer venskaber er værdifulde.

De aktive

Dem vi omgås i forbindelse med en bestemt interesse eller aktivitet, for eksempel ved at vi træner sammen, deltager i en interesseorganisation sammen eller synger i kor sammen.

De nyttige

Her handler det primært om at udveksle informationer eller opbygge et netværk. Det inkluderer folk, vi kan henvende os til for at få nyttige tip eller råd, eller som kan hjælpe os med at komme i kontakt med andre personer eller instanser.

De festlige

Venner og bekendte som vi primært omgås i forbindelse med middagsselskaber eller fester, men som vi ikke har kontakt med i andre sammenhænge. Til festlige lejligheder kan de dog være faste gæster og gode samtalepartnere.

De hjælpsomme

Nogle venskaber drejer sig primært om praktiske opgaver, som vi hjælper hinanden med. Det kan godt være nogen, vi mødes med regelmæssigt og betragter som nære venner uden, at vi er hinandens fortrolige.

De trøstende

Nogle venner er vigtige for os, mest af alt i forbindelse med kriser og vanskelige situationer, fordi de er så omsorgsfulde og støttende.

De fortrolige

Dem, vi kan tale med om alt. Både når vi er sårbare og har oplevet et nederlag, men også når det går rigtig godt, og vi har succes. Deres styrke ligger mest af alt i den gensidige åbenhed og fortrolighed, vi kan have med dem.

Sjælevenner

Nogle venskaber har noget fra alle vennetyper. De indeholder hele pakken. Det er dem, vi allerhelst vil være sammen med, uanset hvad konteksten er. 

3 råd til svære samtaler

Skal du have en ubehagelig eller krævende samtale med en nær ven, er der især tre ting, du skal være opmærksom på.

  1. Forbered dig ved at overveje i hvilken sammenhæng, du skal bringe det op, som du har på hjerte. Der kan være stor forskel på at bringe det op i en rolig stund, hvor I er alene, i forhold til at starte samtalen, når der er andre til stede, som kan blande sig i samtalen. Det er som regel også bedst – men også mere krævende – at tale om vanskelige emner, når I begge to er ædru. En del af din forberedelse er derfor at planlægge og skabe den helt rigtige lejlighed til at tage den vanskelige samtale.
  2. Vær opmærksom på, hvad du gerne vil opnå med samtalen. I stedet for at komme med en direkte kritik, bør du nærme dig emnet med en form for undren. Det kan du gøre ved at påpege noget negativt ved den anden, men uden at fastslå eller definere, hvad der er fakta. Prøv at sige noget i retning af: ”Der er noget, jeg har tænkt over i lang tid nu, og der er, at jeg af og til kan opleve, at du ikke er så lyttende, som jeg kunne ønske. Det kan godt være, at det mest handler om mig, men måske handler det også om, at du ikke altid er så god til at lytte. Hvad tænker du om det?”.
  3. Vær konkret. Uklare udsagn skaber sjældent et godt udgangspunkt for gode samtaler. Det gør konkrete situationer eller hændelser til gengæld. Gerne noget, der ikke ligger for langt tilbage i tid, og som I begge kan genkende. Med udgangspunkt i noget, som I begge har oplevet, men på lidt forskellige måder, kan I forsøge at udforske hinandens oplevelser. På den måde vil det være lettere at se, hvor jeres opfattelser er ens, og hvor I eventuelt oplever ting forskelligt.