”Jeg brugte apps til at lave om på min ansigtsform, gøre min talje mindre og mine tænder hvidere”
I denne uge afslørede den 18-årige australske blogger Essena O'Neill sandheden om sine 'perfekte' Instagram-billeder. Selvom der er blevet sået tvivl om, hvorvidt det bare var et mediestunt fra hendes side, så er det, at fremstå mindre perfekt på Instagram, et udtryk for en spirende tendens, mener ekspert. Det bekræftes af to unge kvinder, Eurowoman.dk har talt med.
23-årige Philine Roepstorff har knap 50.000 følgere på sin Instagram-profil. Hun fortæller til Eurowoman.dk, at hun før i tiden brugte oceaner af tid på at retouchere samtlige af sine billeder:
"For to år siden begyndte jeg at retouchere mine billeder. Jeg brugte app's som Withagram og Facetune til at lave om på min ansigtsform, gøre min talje mindre og mine tænder hvidere," siger Philine Roepstorff
LÆS OGSÅ: Se den vilde forvandling: Så meget kan 3 apps forandre dig
Men så fik Philine Roepstorff nok. Hun var træt af at give sine følgere et falsk billede af sig selv:
"I takt med at jeg fik flere følgere, blev det også vigtigere for mig at give mine følgere det, de ser. Derfor stoppede jeg med at overredigere mine billeder," fortæller hun.
På trods af at Philine Roepstorff ikke længere er storforbruger af de mange forskellige redigerings-app's på markedet, hænder det stadig, at hun retter lidt til hist og her i sine billeder. Og hun ser ikke noget problem i, at andre gør det samme. Hvis blot de gør det med omtanke:
"Selvom jeg er stoppet med at overredigere mine billeder, så kan jeg stadig finde på at fjerne en bums med et retoucheringsprogram. Eller give billedet et filter, så jeg ser brunere ud. Og det kan jeg ikke se noget galt i. Faktisk mindsker jeg bare muligheden for hudkræft, fordi jeg har skiftet mit besøg i solariet ud med Instagrams eget filterprogram," siger Philine Roepstorff og fortsætter:
"Jeg er holdt op med at tage 100 billeder af den samme positur for derefter at bruge 100 forskellige redigeringsprogrammer, men jeg ser ikke noget problem i, at folk gør deres arm lidt mindre på billeder. Ofte får billeder os til at se tykkere ud, end vi er i virkeligheden. Og da synes jeg, det er naturligt at ændre på tingene," siger hun.
Det kan tage overhånd – pas på
Når Philine Roepstorff fremhæver, at redigeringsprogrammerne skal bruges med omtanke, er det fordi, hun selv har erfaret, at det kan tage overhånd:
"Det kom til et punkt, hvor jeg ikke kunne lide at gå ud i offentligheden, uden at jeg havde været i bad og lagt fuld makeup. Jeg følte simpelthen ikke, at jeg kunne leve op til mit eget rigtige 'jeg', fordi mine billeder var redigerede. Jeg har altid været typen, der ikke gik i bad hver dag, som sjældent gik med makeup og som tilbragte det meste af tiden i træningstøj. Billedredigeringen gjorde simpelthen, at jeg gik rundt og ændrede på den, jeg var," fortæller hun og uddyber:
"Set i bakspejlet kan jeg godt se, at det er tosset, at jeg havde det sådan. For selvom jeg havde lagt et retoucheret billede op, er jeg den dag i dag overbevist om, at mine følgere på Instagram syntes, jeg så fin ud alligevel. Derfor er det også vigtigt for mig at sige, at man i langt højere grad snyder sig selv end ens følgere," afslutter Philine Roepstorff.
Philine Roepstorff har givet os adgang til nogle af de billeder, hun i sin tid har retoucheret.
Her med hvidere tænder, uden en lille bums på næsen og med en fantstisk kulør.
Sociale medier bliver mere ærlige
Det, at Philine Roepstorff og Essena O'Neill vælger at afsløre, at de bruger billedredigeringsprogrammer, er et udtryk for en generel adfærdsændring, der er ved at ske på de sociale medier, mener Jacob Brøndum Pedersen, der er kommunikationskonsulent og medstifter af Center for Digital Dannelse.
"I modsætning til vores offline liv, hvor vi har haft de sidste 2000 år til at finde ud af, hvad der er rigtig og forkert opførsel, har vi ikke konsensus om, hvad der er god og dårlig opførsel online. Vi har fået at vide hjemmefra, at vi skal huske at sige "tak for mad" efter et måltid, men vi er ikke blevet opdraget til, at det er forkert at manipulere med billeder, så man ser tyndere ud. Eller at det er misvidende, når bloggere kun viser deres perfekte og polerede liv frem. Det er der ved at blive lavet om på nu, og det er de to piger et godt eksempel på," siger Jacob Brøndum Pedersen.
Der er én helt konkret årsag til, hvorfor denne adfærdsændring på de sociale medier er indtruffet, fortæller Jacob Brøndum Petersen:
"I takt med at vi er begyndt at snakke mere om dannelsen på nettet, er det også blevet nemmere for brugerne at stille sig kritiske over for det, de ser på de sociale medier. De to kvinder vil med garanti bidrage til, at flere bliver bevidste om fotomanipulation. Jo mere vi snakker om det, desto mere bevidste bliver vi."
På sigt spår Jacob Brøndum Pedersen, at det vil ligge på de sociale mediebrugeres rygrad, at billeder er fotoshoppede:
"Med tiden bliver det en naturlig del af brugernes færden på de sociale medier, at de scanner billedernes virkelighedsværdi som det første, når de besøger en Instagram-profil. Præcis på samme måde, som når vi ser reklamer, hvor vi ved, at afsenderen forsøger at overtale os til at købe noget."
LÆS OGSÅ: Derfor bliver du, hvad dine venner spiser
Det perfekte er kedeligt
Hvor Philine Roepstorff og Essena O'Neills først for nyligt har ændret deres holdning i forhold til brugen af retoucherede billeder, har andre Instagram-brugere gjort op med den perfekte billedoverflade fra start. En af dem er Katrine Blauenfeldt.
Hun har tidligere skrevet klummen: 'Når folk bliver forargede over mine vovede billeder, lægger jeg et topløst billede op' til Eurowoman.dk. Her viser hun stolt uretoucherede billeder af sine bare bryster, bagdel og appelsinhud frem.
Spørger man Katrine Blaunfeldt, hvorfor hun vælger at gå imod strømmen ved at foretrække de uredigerede billeder, så er svaret klart:
"Viser du kun alle de gode billeder, hvor du ser sindssyg godt ud, skaber du et forkert billede af dig selv. Der er behov for, at nogle tør at gå imod strømmen. At nogle tør vise, at de ikke altid får tolv til eksamen, at de ikke kun spiser sundt og at de ikke altid er betrukket af et tykt lag makeup," siger Katrine Blaunfeldt og fortsætter:
"Jeg har veninder, der bliver usikre på sig selv, fordi de spejler sig i alle Instagram-profilejernes perfekte liv fyldt med fest, farver, palmetræer, slanke arme og sixspacks. Det er lige præcis det, jeg håber, mine billeder kan være med til at ændre på."
Katrine Blaunfeldt afslutter samtalen med et lille opråb, der går ud til alle brugere af sociale medier:
"Det, der gør folk allermest interessant, er, når de ikke er bange for at vise, hvem de i virkeligheden er. Også når de er grimme. Og så husk på, at alle kan komme til at ligne en million, når de er fotograferet fra den rigtige vinkel," afslutter Katrine Blaunfeldt.
LÆS OGSÅ: 5 tegn på, at du er blevet voksen
LÆS OGSÅ: "I dag er jeg ikke længere studerende, jeg er jobsøgende i London"
LÆS OGSÅ: 7 ting, der er fede at huske, hvis i går fra hinanden