19-årig model fik nok: Branchen skal ikke kalde mig for tyk
Selvom et BMI på 17,5 viser, at hendes fedtprocent er under normalen, har den svenske model Agnes Hedengård oplevet, at hun ikke bliver booket som model, fordi hun ifølge kunderne er "for tyk".
Det lavede hun en video om på sin Facebookside – først på svensk og siden på engelsk – som nu er gået viralt og vises på det amerikanske medie Huffingtonpost.com.
Agnes Hedengård har arbejdet som model i fem år, men "i dag får jeg ikke flere job, fordi branchen synes jeg er for tyk," siger hun i videoen og fortsætter:
"De synes min numse er for stor, og de synes mine hofter er for bredde, så ja, ifølge modelbranchen kan du ikke se ud som det her, du skal være tyndere. Jeg har været i kontakt med store bureauer og kunder som gerne vil arbejde med mig, men så snart de hører mine mål, så er det en anden historie."
LÆS OGSÅ: Nyt bikinibillede får kvinder til at rase på nettet - se her hvorfor
Se videoen her:
Eurowoman fangede Agnes Hedengård, der er travlt optaget af medieinteressen, over mailen, hvor hun fortæller mere om, hvorfor hun lavede videoen.
Hvad var det, der fik dig til at sige, at nok er nok og lave videoen?
- Jeg ønskede at vise alle, hvor syg branchen er og vise, hvad jeg og mange andre i denne branche er oppe imod. Det var først, da min 15-årige modelveninde sagde, at hun var for tyk, at jeg tog mobiltelefonen frem og optog videoen. Nu kunne det fandeme være nok, tænkte jeg.
LÆS OGSÅ: Se 10 kvinder, der redefinerer skønhed
Hvilke reaktioner har du fået på din video?
- Mange positive reaktioner fra mødre der siger, jeg er en rollemodel for deres døtre, fra unge drenge og piger, som bliver inspireret til at stå ved sig selv, og fra ældre mænd og kvinder, som synes, jeg er modig. Folk fra hele verden har hørt om det. Jeg er nået ud til mere end en million mennesker.
Hvad er dit håb med at lave videoen?
- Jeg håber, at de store modehuse ændrer på reglerne, så de laver tøj til en kvinde i normalstørrelse. Og så håber jeg på at kunne opmuntre unge modeller til ikke at gå ned over, at de tager et par kilo på, så de indser, at de er fine, som de er.
Hvordan ser din egen fremtid ud i modebranchen, tror du?
- Jeg ser mig selv arbejde inden for den kommercielle del, så jeg kan arbejde med mennesker, der ønsker at arbejde sammen med mig for den, jeg er. Mennesker som er ligeglade med, hvor stor min røv er. Jeg sigter mod USA eller Tyskland.
I perioder har Agnes Hedengård undgået at spise i flere dage med kraftige vægttab til følge. Selvom hun i dag for det meste ser "en stærk pige, som er stolt af sin krop", når hun ser sig i spejlet, kan hun stadig føle, at hun er for tyk. Og hun er ikke den eneste model, som i den senere tid har talt ud om det pres, hun oplever.
LÆS OGSÅ: Den nye modeltype er "inbetweenie"
Senest har topmodellen Cara Delevingne, som nu prioriterer en karriere som skuespiller, fortalt at kravene fra modebranchen har taget hårdt på såvel fysisk som mentalt. Hun begyndte at hade sig selv, sin krop og måden hun så ud på.
Doutzen Kroes, kendt fra blandt andet Victoria's Secret, har kritiseret brugen af meget unge piger på catwalken og udtalt, at:
"Jeg har en kvindes krop, og nogle gange oplever man det faktum, at tingene ikke sidder som de skal. Men jeg joker med det og siger: Hvilken 13-årige pige går i det her? Hvis de synes jeg er for tyk, vil jeg hellere lade være med at få jobbet," sagde hun tilbage i 2013, ifølge Telegraph.co.uk.
Modellernes egen kritik af branchen er nemlig langt fra ny. I 2010 var det topmodellen Coco Rocha, som talte ud om, at hun som en størrelse 34 (str. 4 i USA, red.), blev anset for at være "for tyk" for modebranchen i et interview i New York Times. På sin egen blog tilføjede hun, at selvom hun er ti størrelser mindre end den gennemsnitlige amerikanske kvinde, bliver hun anset for at være tyk i det "parallelunivers som modebranchen er".
Tendensen med de meget tynde modeller bliver i Danmark forsøgt imødegået af 'modebranchens etiske charter', som størstedelen af den danske modebranche inklusiv Eurowoman bakker op om. Der er desuden dukket flere organisationer op med fokus på at stille modellerne stærkere, såsom Foreningen Danske Modeller.
Samtidig er det en tendens i modebranchen at dyrke et mere mangfoldigt ideal, som også inkluderer kvinder med erfaring og alder, såkaldte plus size-modeller samt transseksuelle og "helt almindelige mennesker" på catwalken.
Men trods tiltagene for at øge et sundt kropsideal i branchen – og trods at den er blevet mere åben over for forskellige typer af modeller – er det uden tvivl ikke sidste gang, at unge modeller udsættes for det pres, som Agnes Hedengård beskriver. Og selvom hun nyder at være model, bør branchen ændre sig, mener hun:
- "Hvis du vil en af gamet, må du acceptere gamet", siger man, men er det ikke på tide at ændre spillereglerne? spørger Agnes Hedengård.
LÆS OGSÅ: "Jeg kan ikke prale af en numse som the Kardashians. Er jeg så ikke en rigtig kvinde eller hvad?"
LÆS OGSÅ: Instagram-piger oplever chikane. En pige satte ild til mit hår
LÆS OGSÅ: 15 lækre mænd du bør følge på Instagram