Kvinde sidder i vindueskarmen og læser

Her er 3 fantastiske bøger til de lange efterårsaftener

Murstensromaner kan ind i mellem være svære at overskue, men til gengæld giver de mange sider mulighed for at udfolde fantastiske historier og karakterer, man som læser sent glemmer.

Jeg har en temmelig lang liste over bøger, jeg gerne vil læse, foruden en god stak titler i reolen, som venter tålmodigt på, at det bliver deres tur. Og det er måske netop, fordi der er så mange bøger, jeg gerne vil læse, at jeg ofte går udenom særligt én kategori af romaner i boghandlen, nemlig murstensromanerne. 

For får man først taget hul på sådan en, så får man jo ikke læst andet i et godt stykke tid. Men det sker, at jeg falder i en af de helt store klepperter, og når det sker og de fænger, så føles de jo ikke lange. Siderne vender sig selv, og man suges ind i hele liv, nogle gange over flere generationer. 

Og det er ofte netop denne type bøger, jeg længes mest tilbage til, når jeg har vendt sidste side. De er jo så store, at de næsten er til at flytte ind i.

Her får du tre sådanne romaner. Solide, handlingsmættede og helt vidunderligt medrivende bøger om – blandt meget andet – familie, politik og tidernes foranderlighed. 

Alle tre bøger, jeg egentlig modvilligt samlede op (fordi: meget tykke!), men som fangede mig fra første side, og hvis karakterer og problematikker fortsat står lyslevende for mig.

En moderne Dickens

Amerikanske Barbara Kingsolver blev i 2023 tildelt Pulitzer prisen for romanen her – en moderne ’gendigtning’ af Charles Dickens’ David Copperfield, sat i et nutidigt, fattigt og opioid-afhængigt USA. Pulitzerprisen tildeles et værk, der siger noget om USA i dag – og det gør Kingsolvers roman i dén grad.

'Demon Copperhead' fortæller humoristisk, medrivende og socialt indigneret om manglende muligheder og ’dead ends’. Om teenagemødre og fattigdom, sammenhold og kærlighed på trods. Og om afhængighed, hustling og det altoverskyggende ønske om at få smerten til at gå væk. Bogstaveligt talt. 

For opioid-afhængigheden starter typisk dér, med en mindre skade, som behandles med en ny opioid-baseret mirakel-medicin helt uden bivirkninger bortset fra den altoverskyggende og ødelæggende afhængighed.

En dybt menneskelig og indsigtsfuld roman, der tryllebinder sin læser fra allerførste sætning.

'Demon Copperhead' af Barbara Kingsolver, Gyldendal, 638 sider, 330 kr.

Tre søstres forbandelse

Tre søstre står i centrum af romanen her: Ina, Evelyn og Anastasia Mikkola, som fortælleren Jonas Khemiri som purung møder i Stockholm og siden over de næste årtier render ind i med mellemrum og bliver betaget af. 

Søstrenes store forskelligheder til trods har de det til fælles, deres ustabile, tunesiske mor har fortalt dem, nemlig at familien er underlagt en forbandelse. Alt, hvad de elsker skal tages fra dem.

Over et spænd på 35 år – fra år 2000 til år 2035 – udfolder romanen hele liv, fra barn- og ungdommens usikre ’Hvad skal jeg gøre med mit liv?’ over de voksne års momentvise ’this is it!’ eller ’is this it?’ til den endnu ældres: ’hvad har jeg gjort med mit liv?’ Venskaber, forelskelser, forbindelser, dødsfald, og alt, hvad livet i øvrigt rummer.

'Søstrene' af Jonas Hassen Khemiri, Gyldendal, 608 sider, 300 kr.

Amerikansk familiesaga

Samuel var 11 år, da hans mor forlod ham og hans far. Tyve år senere ser han i nyhederne, at en radikal, venstreorienteret hippie har kastet sten efter en fremtrædende præsidentkandidat. ’Terrorist-hippien’, som medierne hurtigt døber stenkasteren, viser dig at være Samuels mor.

Samuel er i mellemtiden blevet forfatter og har fået et forskud af sit forlag til en roman, han aldrig har skrevet. Gælden til forlaget tvinger ham nu til i stedet at skrive bogen om sin mor: En hudløst ærlig og helst sensationel bestseller, som gør det nødvendigt for ham at dykke ned i hendes og sin egen families historie.

Da 'Niksen' udkom i Danmark tilbage i 2017, kaldte Weekendavisens anmelder den: ”ubetinget cool, litterært overbevisende, kalejdoskopisk forførende, emotionelt engagerende, politisk indigneret, satirisk hudflettende, stilistisk nyskabende, hylende morsom og ikke mindst formidabelt underholdende.” Jeg kan ikke sige det bedre.

'Niksen' af Nathan Hill, Lindhardt og Ringhof, 752 sider, 400 kr.

Om skribenten

Gyrith Ravn er inkarneret læser og litteraturformidler med mange års erfaring fra den danske forlagsbranche.

Hun skriver også om litteratur på Instagram som @gyrith.

Klik her kom med i ALT for damernes Bogklub.