Podcasts er den perfekte følgesvend, hvis du skal på stranden, på ferie eller dase i haven, hvor solen er ond ved øjnene og læsning ikke altid lige let. Du kan ganske gratis lytte til masser af spændende, sjove og rørende programmer og måske endda bliver klogere på din ferie. Vi har spurgt kulturskribent Katrine Hornstrup Yde om hvilke podcasts, der er sommerens "must hear".
Ifølge kulturskribent Katrine Hornstrup Yde er podcasts det perfekte alternativ til gode tv-serier. For hende er podcasts radioens pendant til streamingtjenester som HBO og Netflix, der har taget en stor bid af det territorium, flow-tv før i tiden sad på. Og med god grund:
- Det er et fantastisk univers af viden og møder med spændende nye verdener og mennesker, som du kan boltre dig i, når du vasker op, kører i bus, går tur eller kigger drømmende ud af vinduet. Billederne skabes i hovedet - og når det er rigtig godt, så bliver de der længere end, når du ser film og tv, siger hun.
- Lyd er luksusfoder for forestillingsevnen og for empaticentret i hjernen. Når man først har vænnet sig til at bruge sin smartphone som portal til denne verden, så er den uudtømmelig. Og man er ikke bundet til P1 og Radio24Syv, men kan gå om bord i alle de lande, hvis sprog man mestrer.
Programtilrettelæggerne Kristoffer Eriksen og Ayse Dudu Tepe er flyttet ind i bydelen Tingbjerg med deres optagere i serien "Dødsruten". (Foto Klaus Vedfelt)
"Indlogeringsjournalistik" hitter
En af sommerens nyeste podcasts er Radio 24/syv radiodokumentaren "Dødsruten", som handler om dagliglivet i Tingbjerg, en belastet bydel i København. Man kan følge deres færd hver dag kl. 11 sommeren over. Katrine Hornstrup Yde mener, at den slags podcasts er en genre, som i høj grad er værd at holde øje med.
- "Dødsruten" lægger sig i forlængelse af noget af det bedste radio, som DR ellers har lavet i det her århundrede, nemlig de af P1s reportageserier, som jeg vist tidligere har kaldt 'indlogeringsjournalistik,' hvor reporterne for en stund flytter til det sted eller den institution, de gerne vil skildre, og portrætterer livet gennem deres hverdagslige opdagelsesrejser, siger hun.
De to radiomagere Mads Brügger og Mikael Bertelsen. (Foto Agnete Schlichtskrtull DR)
Og hvad er det så lige, du skal kaste dig over, hvis du vil prøve kræfter med den genre. Det fortæller Katrine også:
- I noget af det mest suveræne radio, jeg kender, indlogerede Bertelsen sig på det åbne statsfængsel Søbysøgaard i "P1 i fængsel" (2010) og på Plejecentret Sølund i "P1 på Plejehjem"(2011). Når indlogeringsradio fungerer allerbedst, opdager man en særlig hudløshed hos de indlogerende reportere. Det kræver fantastisk nærværende mikrofonholdere - og en skarp klipper.
Annonse
Der er masser af gode udenlandske og danske podcast du kan dykke ned i her i sommeferien. Se de 6 bedste på NÆSTE SIDE -->
Dette amerikanske og 19 år gamle (!) radiomagasin er noget af det bedste journalistik, der findes på nogen platform. Overhovedet. Med den ultrakarismatiske vært, Ira Glass, skildres moderne liv gennem et ugentligt tema, der vendes og drejes og løftes til nye hverdagsfilosofiske højder gennem historier, reportager og interviews. De har en fremragende app, hvor man kan dykke ned i deres kæmpe arkiv. Start med programmet 'Break-up', hvor vidunderlige Starlee Kine (feat. Phil Collins) kaster sig over popmusikkens helende og selvpineriske virkninger. Tak mig senere.
De kalder sig Danmarks bedste podcast nogensinde, og det har de fuldstændigt ret i. Folkene bag Third Ear, der skaber stram og lydmættet historiefortælling, ofte gådefuldt og altid boblende humoristisk, sætter international standard for radiomontage. Start med Anna Thaulows 'Min farfars to liv', der opruller en mørk familiehemmelighed gennem en bunke gamle, hengemte kassettebånd. Så bliver det ikke mere mystisk og vedkommende.Third Ear er en kæmpe (og gratis) gave til alle danske ører.
Glem gammeldags sexbrevkasser: Den vanvittigt rapkæftede amerikanske Dan Savage er den sjoveste, skarpeste, mest kompromisløse og evigt opdaterede sex-ekspert, man kunne ønske. Hver uge svarer han hårdt og ærligt på alverdens dilemmaer fra lyttere. Man skal vænne sig til tone og lingo, men så er det også skidesjovt. Uanset om du er en biseksuel, polyamourøs sadomasochist eller en heteroseksuel familiemor, der reelt bedst kan lige missionærstilling, så bliver du et sjovere og mere vidende seksuelt væsen af at lytte med.
De fleste radiolydnørder, jeg kender, betragter det populærvidenskabelige radiomagasin Radiolab som det mest suverænt producerede radioprogram i verden, og hvis du er sådan en, der elsker at tænke over verdens mystiske måde at være skruet sammen på, så vil du råelske Radiolab og bringe op til hvert et rødvinsselskab, når farver eller hjernen eller fsdf bliver bragt op.
Amerikanere har en misundelsesværdig tradition for mundtlig fortælling ("storytelling"), som også giver sig udtryk i deres podcast-kultur. Fortælleorganisationen 'The Moth' giver os højdepunkterne fra deres live shows rundt omkring i USA, hvor almindelige mennesker fortæller vilde historier fra eget liv. En af deres grundlæggere, Lea Thau, har siden skabt sit eget program, Strangers, hvor hun som selvinvesteret vært får folk til at fortælle om deres oplevelse af fremmedhed og nye møder. Det er til tider helt vildt sjovt og rørende. Start med 'Sharon Houston: And justice for all?' om dværge og reality-tv, dårlige tænder og vanvittige Amerika.
PODCASTEKSPERTEN
KATRINE HORNSTRUP YDE
Katrine Hornstrup Yde er anmelder, radionørd og kulturskribent på Dagbladet Information.