Ensomhed

Årets vinder af Tine Bryld Prisen ”smadrer” vigtigt tabu blandt unge

Foreningen Ventilen har forsøgt at bekæmpe ensomhed blandt unge i 20 år. Tirsdag aften blev deres indsats anerkendt, da de modtog Tine Bryld Prisen 2019 i VEGA.

De fleste af os kender sikkert følelsen af ensomhed i korte perioder, men for cirka 120.000 danske unge mellem 16-29 år er ensomhed en fast bestanddel af deres hverdag. Hver evig eneste dag oplever de social isolation, hovedpine, mavepine og den knugende følelse af ensomhed.

Det forsøger foreningen Ventilen Danmark at gøre noget ved, og den indsats blev hyldet, da de modtog Tine Bryld Prisen 2019 i VEGA tirsdag aften for deres arbejde. Ventilen Damark har arbejdet hårdt i mere end 20 år for at give ensomme unge i Danmark muligheden for at finde et fællesskab og nogen at snakke med. Den indsats blev anerkendt tirsdag aften.

Der var ingen tvivl om, at Ventilen Danmark skulle have prisen i år, forklarer formand for Tine Bryld Prisen Gunvor Wibroe, som også sidder i prisudvalget.

- Når vi kigger på en folkeskole- eller gymnasieklasse, så sidder der to i hver klasse, som oplever ikke bare ensomhed ind i mellem, men oplever det som et reelt problem og lever i stor ensomhed hver evig eneste dag. Det arbejder Ventilen med på daglig basis, lige som Tine Bryld gjorde i Tværs (radioprogram på P3). Derfor rammer Ventilen ind i noget, som også var enormt vigtigt for Trine, og Trine er hele denne her pris’ DNA. Derfor får Ventilen prisen i år, fortæller hun til ALT.dk og fortsætter:

- Derudover ville Tine Bryld være fyldt 80 i år. Der var så mange unge, fortvivlede mennesker som ringede til hende, fordi de var socialt isolerede og ensomme. Allerede i 1999 henviser Tine Bryld ensomme unge til at opsøge og få hjælp fra Ventilen. Sammenholdt med det og Ventilens store arbejde, var Ventilen Danmark de helt rigtige vindere i år.

Nye tal viser, at 10-12 procent eller cirka 120.000 unge mellem 16-29 år ofte eller altid føler sig ensomme, så tiltag som Ventilen er i høj grad aktuelle og vigtige. 

- Ofte kommer de til os med følelsen af at være usynlig og ensom i alle aspekter af livet. I Ventilen giver vi de unge et rum, hvor de kan træne deres sociale kompetencer.

Michala Nielsen, formand i Ventilen Danmark

Ventilen Danmark arbejder målrettet med ensomme unge hver evig eneste dag og har gjort det de seneste 20 år. Derfor er de også meget glade for prisen, fortæller formand for Ventilen Danmark Michala Nielsen til ALT.dk.

- Det er simpelthen så fedt at have fået den her pris! Det er et skulderklap og en anerkendelse, som vi er meget glade for. Det betyder rigtig meget, at det er Tine Bryld Prisen, vi modtager, fordi ungdomsensomhed er et emne, som Tine talte enormt meget om i Tværs, og hun henviste flere gange til Ventilens arbejde.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Om Ventilen Danmark

  • Ventilen er en frivilligt drevet organisation, som forsøger at nedbringe ensomhed blandt unge ved hjælp af både forebyggende indsatser og ikke mindst møder mødesteder og KOMsammen-tilbud i de lokale foreninger
  • Ventilen findes over hele landet, og har på nuværende tidspunkt 23 lokale tilbud i 20 byer
  • Ventilen har eksisteret siden 1993, hvor det gik under navnet Lyspunktet, men i 1999 blev det en landsdækkende organisation under navnet Ventilen Danmark
  • De unge, som kommer på Ventilens mødesteder bliver mødt af frivillige, som introducerer dem for de mange tilbud – de frivillige har ikke nødvendigvis selv oplevet ensomhed, men fælles for dem er, at de er unge, som brænder for at gøre en forskel for dem, som oplever ensomhed
  • Mange af dem, som er kommet i Ventilen, fordi de selv har oplevet ensomhed, tager ud med tilbuddet ”Ventilen Fortæller”, hvor de fortæller deres historie med ensomhed
  • I Ventilen er der fællesspisninger, spilaftener og meget mere, som alt sammen styrker de unges sociale kompetencer og giver dem redskaber til at arbejde med deres ensomhed i et fællesskab
  • Desuden laver Ventilen også forebyggende undervisning på landets ungdomsuddannelser, som klæder båder elever og lærere på, så de kan arbejde med at nedsætte ensomheden blandt de unge
  • Nye tal viser, at 10-12 procent eller cirka 120.000 unge mellem 16-29 år ofte eller altid føler sig ensomme

Kilde: Ventilen Danmark

Ensomhed er ikke et nyt problem

Tine Bryld var vært på Tværs i 36 år, og ensomhed har været et gennemgående problem, som unge sloges med og ringede for at tale med Tine Bryld op igennem 70’erne, 80’erne, 90’erne og 00’erne.

- Ensomhed blandt unge er ikke et nyt problem, men problemet er stigende. Tine oplevede det jo i Tværs, men det er åbenbart en problemstilling, vi ikke har fundet løsningen på endnu. Derfor vil vi gerne være med til at fortælle de unge, at der findes et sted, de kan gå hen, hvis de føler sig ensomme og mangler nogen at tale med, som tager dem alvorligt, fortæller Gunvor Wibroe.

For Ventilen tager i høj grad de unge alvorligt. Igennem forbyggende indsatser, samtaler og fællesskaber, forsøger de at knække kurven for unge ensomme, som desværre kun stiger – og det kan være svært at pege på hvorfor, lyder det fra Michala Nielsen.

- Ensomhed er så tabubelagt at tale om, men generelt oplever vi en stigende mistrivsel blandt unge over flere lande. Det kan være svært at sige, hvad det skyldes, men måske det skyldes, at vi har fået et samfund, hvor man er mere individfokuseret. Det er vigtigt at vi fokuserer på i højere grad at vedligeholde fællesskaberne, fremfor kun at fokusere på den unge der har det svært. Der kan være en tendens til at skyde skylden på de sociale medier, men der er ingen forskning som viser, at sociale medier skaber ensomhed, men hvis du i forvejen føler dig ked af det eller ensom, så kan sociale medier forstærke de følelser, for hun og fortsætter:

- Generelt kan sociale medier også bare rigtig mange gode ting – og man kan ikke komme udenom dem, når man er ung i nutidens Danmark.

- Vi SKAL investere meget mere i vores børn og unge. Vi skal have sat fokus på, at der findes foreninger, som hjælper unge mennesker. Det er så vigtigt, at der findes nogen, som tør stå frem og tør bryde tabuet – og det er netop det, som Ventilen gør.

Gunvor Wibroe, formand for Tine Bryld Prisen

Med Tine Bryld Prisen har man også ønsket at støtte organisationer, som bryder med tabuer i samfundet, fortæller Gunvor Wibroe.

- Vi vil gerne være med til at sætte fokus på nogle problemer i samfundet og bryde nogle tabuer. I år er det ensomhed, som er på dagsordenen, og det vil vi rigtig gerne være med til at snakke om. Prisens DNA handler jo netop om foreninger og ildsjæle, som gør en ekstraordinær indsats for socialt udsatte mennesker, og det gør Ventilen i høj grad. Det er dem, som skal fejres i år.

Ventilen smadrer tabuer

Hos Ventilen oplever man, at 75 procent af de unge, som har fået hjælp hos organisationen, ender med at få nogen at ses med udenfor tilbuddet, forklarer Michala Nielsen.

- Ofte kommer de til os med følelsen af at være usynlig og ensom i alle aspekter af livet. I Ventilen giver vi de unge et rum, hvor de kan træne deres sociale kompetencer. Alle de fremskridt, som de unge laver i kampen mod ensomhed i vores tilbud, sker når vi snakker sammen og laver ting sammen. Vi laver mad med dem, går en tur eller spiller et spil, fordi det skaber et samtalerum for de unge, som er mere fokuseret på aktiviteten end den egentlige samtale. 

Selv om det kan tage tid for de unge at bryde med ensomheden, så oplever de i Ventilen, at de mange tilbud virkelig gør en forskel for de unge.

- De fremskridt, de unge tager med tiden, er ikke kun i vores tilbud, men også derhjemme og i deres nærområder, fortæller Michala Nielsen.

LÆS OGSÅ: Hella Joof: "Kvinde er kvinde værst er jo ikke en sætning, der er kommet ud af det blå"

Med Tine Bryld Prisen følger der udover anerkendelsen også op til 500.000 kroner, som Ventilen allerede har gjort sig tanker om, hvad skal bruges til.

- Vi får mulighed for at videreudvikle på vores arbejde. Vi vil rigtig gerne have udarbejdet video-materiale og et billedarkiv, så vi kan komme bedre og længere ud på sociale medier, for der kan vi bare få fat i rigtig mange unge, siger Michala Nielsen.

Med en stigende ungdomsensomhed, er tiltag som Ventilen vigtigere end nogensinde, og derfor kan prisen forhåbentlig også være med til at visen resten af Danmark, at Ventilen er en forening, som er værd at holde øje med, lyder det fra Gunvor Wibroe.

Om Tine Bryld Prisen

  • Tine Bryld Prisen er opkaldt efter Tine Bryld, som var vært på radioprogrammet Tværs på P3 igennem 36 år, hvor hun hjalp unge, som havde det svært igennem samtaler og vejledning
  • I 2013 blev Tine Bryld Prisen uddelt for første gang
  • Tine Bryld Prisen er en social pris, som ærer Tine Brylds livslange sociale indsats ved at give prisen til en organisation, som udfører et beundringsværdigt stykke socialt arbejde for et skabe et bedre samfund for socialt udsatte mennesker i Danmark
  • Med prisen følger der en statuette, der er skabt af Lei Sylvester og 250.000 kroner (også kaldet Projektprisen) til organisationen, og derudover kan der uddeles et beløb på op til 250.000 kroner (også kaldet Udviklingsprisen) til at forankre og udvikle den indsats, som har begrundet prisen

Kilde: Tine Bryld Prisen

- Vi SKAL investere meget mere i vores børn og unge. Vi skal have sat fokus på, at der findes foreninger, som hjælper unge mennesker. Det er så vigtigt, at der findes nogen, som tør stå frem og tør bryde tabuet – og det er netop det, som Ventilen gør. De smadrer tabuer og løfter de unge mennesker ind i et stærkt fællesskab igennem åbenhed og ærlighed. De har gjort det i 20 år, og den vedholdenhed i forhold til det vigtige stykke arbejde, skal fejres og anerkendes.