Amanda Gorman

8 ting, du skal vide om den unge digter Amanda Gorman

22-årige Amanda Gorman er på alles læber lige nu. Men hvem er den afroamerikanske, aktivistiske digter, der optrådte ved indsættelsen af USA's 46. præsident? Lær mere om hende her.

En inspiration for os alle ”, ”Bliv ved med at skinne, Amanda”,Amanda Gorman. Hende skal jeg følge!”

Med ét er den unge digter og aktivist Amanda Gorman blevet kvinden, hele verden taler om, og som gjorde indsættelsen af den 46. amerikanske præsident, Joe Biden, til noget ganske særligt.

For ikke nok med, at USA nu har fået sin første kvindelige, mixed-race vicepræsident, Kamala Harris, så står den unge afroamerikanske digter og hendes optræden også i stor kontrast til de seneste fire års splittelse i det amerikanske samfund.

Flere medier har kaldt øjeblikket, hvor Amanda Gorman reciterede sit digt The Hill We Climb foran et næsten mennesketomt Capitol Hill for ”historisk”.

 Men hvem er den unge digter?

1. Opvokset uden en far

Amanda Gorman er 22 år og opvokset i Los Angeles, Californien, med sin mor, Joan Wicks, og sine to søskende. Moren har ageret både mor og far, skriver Gorman på sin Instagram, og er til stor inspiration for hende.

2. Et poetisk talent

Hun er den yngste digter, der nogensinde har talt ved indsættelsen af en ny amerikansk præsident og den første i USA, der har fået titlen National Youth Poet Laureate i 2017. Dengang var hun kun 16 år.

3. Skrevet to digtsamlinger

I 2015 udgav hun sin første digtsamling The One for Whom Food Is Not Enough og har vundet flere priser for sin poesi. Og i år udkommer hendes anden digtsamling, der hedder det samme, som digtet hun læste højt til indsættelsen The Hill We Climb. Bogen ligger i skrivende stund nr. 1 på Amazon over bøger, der sælger bedst.

4. Harvard-pige

Digteren har studeret sociologi på det prestigefyldte Harvard Universitet, hvor hun blev færdiguddannet i 2020.

5. Kæmper for race og ulighed 

Amanda Gorman er foruden digter også aktivist. Hun er særligt optaget af ulighed, feminisme, race og den afrikanske diaspora. Til Harvards studieavis har hun sagt om sit virke som digter og aktivist: ”Der er en chante, jeg siger til mig, hver gang jeg skal optræde: ”Jeg er datter af sorte forfattere, vi nedstammer fra frihedskæmpere, der brød deres lænker og ændrede verden.” Det er en påmindelse om, hvem jeg står på skuldrene af.”

6. Flere millioner følgere på sociale medier

Gormans sociale medier er eksploderet, efter at hun optrådte ved indsættelsen den 20. januar 2021. På sin Instagram lagde hun efterfølgende en story op, hvor hun fortalte, at hun ikke kunne tilgå sin profil, fordi hun havde modtaget så mange beskeder: ”Min Instagram er bogstaveligt i stykker. Det er ikke et spil, det er ikke en joke. Jeg kiggede lige og så, at jeg havde en million følgere. Jeg kan ikke poste noget. Jeg har problemer med at lave stories, fordi jeg modtager så meget kærlighed og støtte via denne app. Det er for vildt,” sagde hun.

Inden indsættelse havde hun 100.000 følgere på Instagram. I skrivende stund har hun 2,1 mio. følgere. Og på Twitter havde hun knap 20.000 følgere, nu har hun 1,1 mio. følgere.

7. Vil inspirere børn gennem litteratur

I efteråret 2021 udkommer Amanda Gormans første børnebog, Change Sings, som er en børnehymne, der skal ”minde unge læsere om, at de har magten til at forandre verden”, skriver hun på sin Instagram.

8. Kommende præsident? 

Ifølge Los Angeles Times har den 22-årige Gorman planer om at stille op som præsidentkandidat i 2036, når hun er gammel nok til det. Efter Kamala Harris er blevet vicepræsident, har det nemlig givet hende troen på, at det også kan lade sig gøre for hende, har hun sagt til avisen: ”Når små piger kan se det, kan de også blive det. Fordi de kan blive lige, hvad de vil, men den repræsentation betyder i første omgang rigtig meget – selv for mig.”