21-årige Andreas er vild med korssting: "Jeg har det fint med folks kommentarer"
Fortidens hang til broderier er vendt tilbage, og der kommer nye broderende til. En af dem er 21-årige Andreas, som både kan lide at sidde og sy og har stor fornøjelse af at finde på sine egne unikke motiver.
Han er helt med på, at det ikke er mange værnepligtige mænd i 20'erne, som broderer. Og det er helt fint for ham at stikke lidt ud.
"De ting, jeg godt kan lide at lave, dyrker jeg da bare fuldt ud," som Andreas siger med beundringsværdig selvfølgelighed.
At komme på besøg hos 21-årige Andreas Hovard Hansen i familiens hus i Skibbild-Nøvling ved Herning, er i det hele taget en kreativ og opmuntrende oplevelse.
Man bliver mødt af en ung mand med egne broderier på væggene på værelset.
I køkkenet ses det, at også lillesøsteren er opfindsom, bare på perleplader. Og ved familiekøkkenets langbord kommer mors symaskine gerne frem, så Andreas' kreationer kan komme endeligt til deres ret på T-shirts, tasker eller i glas og ramme.
"Det er skønt, at jeg stadig får lov til at hjælpe med det," smiler deres mor, Lene Hovard Hansen.
Hun har selv tidligere broderet juletræstæpper til veninder og familie og hækler nu gerne, og mor og søn kan også have gode stunder med sysagerne sammen.
Da broderierne fik fat i ham
Som de fleste andre danske børn syede Andreas enkle sting og klude-puder i folkeskolens håndarbejdstimer. Men for fire år siden, da han gik i 10. klasse på Blåkilde Efterskole, fik han for alvor øjnene op for syslen med nål og tråd og mønstre.
Da efterskolen havde en såkaldt ”Hånd og ånd”-uge, valgte Andreas og en kammerat ikke sløjd eller graffiti, men broderi – sammen med en hel flok tøser, som Andreas siger med et smil.
Og mens efterskoleeleverne var samlet om sytøjet hjemme i lærerens stue – hvilket var virkelig hyggeligt – fik korsstingene tag i ham.
"Jeg kan godt lide, at man starter med det helt hvide stof og så skaber noget derfra," siger Andreas.
"Det at se krydserne samle sig og blive til noget, det kan jeg bare godt lide."
Andreas finder selv på sine helt egne, unikke motiver. Det kan tage ham lang tid at udtænke dem, for de skal gerne være finurlige og sige noget.
"Jeg kan godt lide, at der er en historie og nogle tanker bagved," forklarer han.
"Og når der kommer en ny ide til et motiv, så kan jeg virkelig få energi," siger Andreas, der på mange måder synes, at det er sjovt med broderiet.
Der er også humør og glad energi i hans motiver. Der er tit ord og ordspil indblandet. Han har for eksempel broderet planeter, frugter og Filur-is.
På Andreas' væg hænger et broderi-billede med flag fra hvert af de lande, han havde besøgt frem til efteråret 2019. Flag-billedet afsluttes med teksten: ”To be continued...” – altså ”fortsættelse følger”.
Det næste flagbillede er i støbeskeen efter familiens sommerferie i Albanien i sommeren 2020, og han synes, det er sjovt at lave en tohovedet ørn på landets flag om til krydser, der kan broderes. Han tegner sine broderi-mønstre på almindeligt ternet papir med kuglepen.
Venner og familie får også glæde af Andreas' korssting, for han bruger dem tit som fødselsdags- og julegaver.
"Jeg kan godt lide at finde på motiver, som passer særligt til den person, der skal have dem, eller handler om noget, jeg har snakket med vedkommende om," siger Andreas.
Et par veninder har været lykkelige for at få muleposer med ord og billeder, der er møntet på dem.
På et par gave-broderier til familiemedlemmer har Andreas brugt nogle grundstoffers bogstav-betegnelser til legende sammensætninger i korssting.
For eksempel et ”F-Ar”-broderi, som nu hænger på farens kontor på den efterskole, han er forstander for. Og et billede med hans onkels forbogstaver ”O-S-H” gør dagligt lykke hos morbroren, der er fysiklærer.
Det skal tage sin tid
Det går aldrig stærkt, når Andreas broderer. For han bryder sig ikke om det, han har døbt ”stress-broderi”, som er, når noget skal være færdigt i en fart.
"Det giver ro at brodere. Det skal ikke gå hurtigt, for så er det ikke sjovt længere," synes han.
"Det skal være hyggeligt at sidde og lave."
Andreas vil også gerne have, at resultatet tager sig godt ud.
Desuden betyder det noget for ham, at broderierne bliver lavet mest af genbrugsmaterialer. Andreas og hans mor finder gerne såkaldt aida-stof til korssting i genbrugsbutikker, og de har også fundet masser af aflagt garn og brugte rammer og T-shirts.
"Jeg kan godt lide genbrug. Og man kan godt være heldig at finde noget dyrt garn billigt," har Andreas fundet ud af.
Lene kan også finde på at trævle et gammelt, ufærdigt broderi fra en genbrugsbutik op, så stoffet kan bruges igen.
Andreas er også musikalsk og spiller guitar, og han øver sig på en genbrugs-trompet til forældrenes sølvbryllup næste år, forsikrer han sin mor, da hun prikker til ham med det.
Men interessen for at brodere har givet flere reaktioner end musikken, også fra folk han ikke kender i forvejen. Nogen har set ham i det lokale TV Midtvest med broderiet, og han har fået henvendelser både i Brugsen og på sociale medier.
"Jeg har det fint med folks kommentarer," siger han.
"Også når nogen har drillet mig venskabeligt."
Soldaterkammeraterne hos Jyske Dragonregiment, hvor han aftjente sin værnepligt i det forgangne efterår, blev overraskede over håndarbejdsinteressen og syntes, det var sjovt.
Særligt glad blev Andreas for en broderi-besked, han modtog via Facebook for nylig:
"Jeg fik at vide, at jeg havde inspireret en dreng i 6. klasse til at begynde at brodere ”Star Wars”-motiver, som han også selv tegnede."
"Det var da herrefedt, at jeg havde været med til at få ham i gang med det!"