Mørkeland

20 år efter filmhittet 'Kongekabale' kommer opfølgeren: ”Den er bestemt ventetiden værd”

Dansk spænding i international klasse – 20 år efter filmhittet 'Kongekabale' kommer opfølgeren, 'Mørkeland'. Igen med Anders W. Berthelsen i hovedrollen.

Som skribent skal man passe på med klichéerne. Få ting er værre end journalister, der indleder stærkt, for så at skrive ”… men det vender vi tilbage til”.

Det gælder også forfattere. Nu har publikum så hungret i 20 år efter opfølgeren til 'Kongekabale'. Men den er bestemt ventetiden værd, trods et par indvendinger fra denne journalist og forfatter. Og dem skal jeg såmænd nok komme tilbage til.

Graverjournalisten Ulrik Torp (Anders W. Berthelsen) er arbejdsløs og kommer i jobtræning på sin gamle avis. Han har stadig en næse for nyheder og et kæmpe talent for lige præcis at finde de historier, som ingen vil have, at han skriver.

Et drab viser sig at være meget mere, og naturligvis går den store konspiration hele vejen til samfundets top. Takket være sin stædighed og et par dygtige, sultne kolleger får nyhedshunden atter bidt sig fast i magtens saftige, skjulte ankler.

Nu kommer jeg til det: Klichéerne (en modarbejdende chef, skyggeorganisationer, skumle borgerlige og belejlige tip) og overraskelserne falder lidt for fermt. Torp hopper først på en limpind, laver en U-vending og graver så dybt, at Cavling-prisen bør falde. Lidt utroværdigt. At man sidder spændt yderst på sædet alligevel, skyldes filmhåndværket hele vejen rundt og Berthelsens præstation.

Og så er birollerne fremragende besat, bl.a. får Lene Maria Christensen vist sin ildevarslende side, og flankeres af Tommy Kenter, Nicolas Bro og mange, mange flere. Berthelsen spiller med stor følsomhed, selvom det primære karaktertræk er ”midaldrende, træt mand”. Det er decideret forløsende, da Torp undervejs

får lidt af sin gamle glød tilbage fra, da han var ung og idealistisk.

Det hjælper naturligvis heller ikke at datteren skal giftes med en mand, han ikke bryder sig om, hverken politisk eller menneskeligt. Eller at helbredet skranter, mens han samtidig efterstræbes på livet. Man er i sikre og underholdende hænder.

'Mørkeland' får biografpremiere den 22. august.