Ayşe Dudu Tepe: "Selv da min ekskæreste forlod mig, og jeg sørgede over det, var det ikke et spørgsmål om, at jeg ikke var lykkelig"
Ayşe Dudu Tepe har altid haft storhedsvanvid og vil til enhver tid anbefale sig selv fremfor andre. Da Radio24syv lukkede, nåede den 39-årige skribent, radiovært, model og indehaver af Instagram-profilen @snithvede kun lige at tilmelde sig jobcenteret, inden de ringede fra det franske modehus Balenciaga og castede hende som model –og sig selv. Vi har talt med hende om at blive kaldt perker som barn, have kærestesorg som voksen og om at have enormt svært ved at skille sig af med mennesker.
Der skete to store ting i AyŞe Dudu Tepes liv 22. oktober 2019. Hendes arbejdsplads gennem de sidste otte år, Radio24syv, fik det endelige dødsstød, og hun fik en mail fra det franske modehus Balenciaga. De to begivenheder er meget dækkende for, hvor den 39-årige radiovært og model befinder sig i starten af det nye årti.
“Det første, jeg gjorde, da jeg fik beskeden om, at Radio24syv skulle lukke, var at gå direkte hen til min computer og tilmelde mig jobcenteret. Jeg var ikke tilmeldt ret længe, men for mig var det en symbolsk handling, der markerede, at nu var det virkeligt, og der var ikke mere at gøre. Alle muligheder var udtømt,” siger AyŞe Dudu Tepe, som bl.a. var vært på programmerne Nattevagten og Dødsruten og redaktør på Ghetto Fitness.
Og senere samme dag, hvor hun var på vej hjem og knapt havde nået at tørre tårerne væk, lå der en mail i hendes indbakke fra det franske modehus.
“De spurgte, om jeg ville lave en kampagne for dem, og jeg tænkte bare: “Det her er fucking god timing. Det skal nok gå det hele,”” siger hun.
Men faktisk er både jobbet som skribent, radiovært og nu som model nærmest så langt fra, hvad hun troede, hun skulle, som muligt. 10 år tidligere sad AyŞe Dudu Tepe og gravede med en ske i jorden som en del af sit studie i nærorientalsk arkæologi. For hun har aldrig haft en plan med noget som helst. Derfor var hun heller ikke bange for at springe ud i det, da hun i 2018 blev kontaktet på Instagram af en dansk makeupartist, som opfordrede hende til at prøve kræfter med modellivet. Det begyndte med et show for danske Anne Vest og Soulland og nåede i efteråret sit foreløbige højdepunkt, da hun gik ned ad catwalken for Balenciaga, som er kendt for at bruge alt fra kunstnere til studerende som modeller og for at caste modeller på gaden og på Instagram. AyŞe Dudu Tepe er derudover mor til en pige på 14 år og står bag Instagram-profilen @snithvede, hvor hun cool og underspillet udleverer sig selv og spidder verden omkring sig til begejstring for sine godt 11.000 følgere. Der er med andre ord alle mulige gode grunde til at tale med AyŞe Dudu Tepe om alt mellem himmel og jord. Så det har vi gjort.
Du har arbejdet otte år som vært på Radio24syv, og nu arbejder du som model. Hvordan er det?
“Jeg synes faktisk ikke, at de to verdener er så langt fra hinanden. Som model har jeg ingen stemme, som jeg har i radioen, hvor folk til gengæld ikke kan se mig, men begge dele handler om at fortælle historier. Jeg er blevet overrasket over, hvor kreativ og detaljeorienteret modeverdenen er. Jeg har aldrig gået op i mode. For mig er tøj en brugsting. Et par jeans og en striktrøje er det bedste i verden, og jeg synes, det er så hårdt at skulle arbejde for at se godt ud. Jeg beundrer virkelig folk, der kan. Når jeg går sammen med min kæreste, er det også altid ham, der får komplimenter for hans tøjstil, og ikke mig. Men jeg har ikke behov for at ændre stil for at passe ind. Jeg bliver ikke castet, fordi jeg skal repræsentere noget andet end det, jeg er. Jeg bliver jo castet til at være mig selv, og jeg har ikke noget at bevise eller miste.”
Hvad kommer du til at savne mest ved Radio24syv?
“Jeg savner at lytte til den. Jeg hører ikke dansk radio mere, for jeg synes ikke, jeg kan høre mig selv i det. Det er ikke, fordi jeg har brug for et ekkokammer, for der var masser af ting, der blev lavet på Radio24syv, hvor jeg var dybt uenig med værter eller gæster. Men af den grund får jeg heller ikke den modstand længere, som jeg fik med den radio. Ud over det har jeg ikke behov for at være nostalgisk omkring det. Selvfølgelig var jeg helt vildt ked af det og er det stadig, men jeg har ikke brug for at svælge i det. De otte år, Radio24syv eksisterede, vil gå over i danmarkshistorien, og det behøver jeg ikke at sidde og tærske langhalm på. Det er jeg bare stolt af.”
Hvornår fandt du ud af, at du var god til noget?
Annonse
“Jeg fandt tidligt ud af, at jeg var virkelig god til at læse, og at jeg mestrede det danske sprog fejfrit, selv om jeg med min tyrkiske baggrund var tosproget. Samtidig fandt jeg ud af, hvor dårlig jeg var til matematik. Jeg forstod virkelig ikke ideen med, at du kunne tage én ting og lægge sammen med en anden, og så blev det noget tredje. Jeg klarede mig godt i skolen, men jeg fik aldrig et 13-tal. Jeg brillerede aldrig, men jeg var altid tæt på. Det er fedt at fejle. Det har jeg også lært qua mit arbejde på Radio24syv. Kun på den måde bliver du bedre. Jeg er ikke blevet fejlfri, men jeg er blevet bedre til at acceptere mine fejl.”
“Journalist eller politiker. Man skal jo have en form for storhedsvanvid for at blive politiker, og det vidste jeg allerede dengang, at jeg havde. Det udsprang nok af, at jeg ikke altid havde det lige let. Jeg var enormt anderledes. Jeg kunne slet ikke sidde stille på en stol, talte hele tiden og havde svært ved at koncentrere mig. Og jeg så nok også lidt anderledes ud.”
Hvad er det værste, nogen nogensinde har sagt til dig?
“Det var forfærdeligt at blive kaldt perker som barn. Det var også virkelig hårdt, da min ekskæreste sagde: “Jeg skal ikke elske dig mere.” Og for nylig var der en kvinde, der stod og sagde til to andre kvinder, mens jeg stod ved siden af: “Se bare AyŞe, hun er jo ikke særlig køn. Se hendes ansigt og hendes næse. Hun er jo ikke noget specielt.” Jeg forstår ikke, hvorfor mennesker overhovedet har brug for at sige den slags. Det er så unødvendigt.”
Hvilken historisk periode ville du gerne have oplevet?
“Ud fra alt, hvad jeg ved om de forskellige perioder, har jeg ikke lyst til at opleve nogen af dem. Jeg har det godt i den historiske periode, jeg er i nu, som er sindssyg. Fx det at have gået fra en helt analog til en total digital verden. Hvor du førhen kunne sidde i S-tog, og folk læste aviser, bøger og blade eller ligefrem talte med hinanden, sidder vi nu bare og kigger ned i hver vores telefon. Smartphones og sociale medier har virkelig påvirket vores måde at omgås på. Jeg har ikke lyst til at fordømme den udvikling, men bare være i den og observere den. Jeg gider ikke være hyklerisk omkring det, når jeg selv er en del af den og er med til at præge den.”
Hvilken type instagrammer er du?
“Jeg er måske den type, der har gennemskuet, hvordan man også kan bruge Instagram. Jeg synes, det er et enormt let medie at bruge. Du kan gøre hvad som helst, men hvis du starter med at have en stil derinde, og du begynder at ændre på den, kan det være svært, for så kan folk ikke kende dig mere. Jeg har altid skrevet ud fra vinkler som ‘Barnet og jeg’ (humoristiske dialoger mellem AyŞe og hendes datter, red.) og ‘Hej Blokken’ (hvor hun ‘blogger’ i form af små tekster med hendes tanker, red.), hvor jeg tager pis på alle, inklusiv mig selv, hver gang. Og ja, der er kommet lidt mere mode ind på det seneste, og hvad så? Det er jo flotte billeder. Så kan jeg være kloge mig og smukke mig på samme tid. For man kan jo godt være både klog og smuk. Derudover har jeg også fundet ud af, hvor let det er at bedrage folk. Folk vil gerne bedrages. Hvor Facebook hurtigt kan blive fyldt med grimme kommentarer, er der ikke ret mange, der er kritiske på Instagram. Der er bare konstant opbakning. Det er ret befriende.”
Hvis du kunne holde fri i tre måneder, hvad ville du så lave?
Annonse
“Det ville jeg slet ikke have lyst til. Jeg er enormt dårlig til at holde fri. Jeg vil gerne lave noget hele tiden. I virkeligheden skulle jeg nok skrive en bog, men tanken om kun at gøre den ene ting, synes jeg ikke er særlig rar. Jeg har virkelig svært ved kun at gøre én ting af gangen.”
Hvad har du hidset dig op over for nylig?
“Da jeg så, at TDC har brugt fire reklamebureauer, lavet en masse fokusgrupper og gennemgået 3.000 navneforslag for at ende med at skifte navn til TDC NET. Dem, der er chefer der, må simpelthen være blevet forfremmet til inkompetence. Og hvis der er noget, jeg hader, er det inkompetence.”
Hvornår har du sidst følt dig virkelig lykkelig?
“Det gør jeg hver dag. Jeg har det ret godt. Selv da min ekskæreste forlod mig, og jeg sørgede over det, var det ikke et spørgsmål om, at jeg ikke var lykkelig. Jeg var konkret ulykkelig over en given ting. Jeg vidste jeg godt, at jeg grundlæggende var okay. Jeg var rimelig intakt, selv om selvtilliden var blevet slået i stykker. Jeg var ked af det, men jeg var stadig enormt taknemmelig over de ting, jeg havde og har i mit liv. Jeg havde bare ondt i hjertet over et menneske, der havde forladt mig, men det fik ikke lov at ødelægge hele mit liv. Jeg er et enormt privilegeret menneske. Jeg har en dejlig datter, fantastiske venner, og jeg har nu fået en ny kæreste. Jeg har et fantastisk job. Hvad fanden skulle jeg klage over?”
“Jeg er ikke så knyttet til ting. Jeg tror på, at man skal kunne skille sig af med alt. At man skal kunne undvære alt. Jeg gør heller ikke så meget ud af mit hjem. Der er rart og roligt, men jeg går ikke op i at have mange ting. Jeg ville derimod være enormt bange for, hvis jeg skulle skille mig af med noget inde i mig selv, medmindre det var en dårlig side af mig selv. Og jeg har enormt svært ved at skille mig af med mennesker.”
Hvem er den mest interessante, du nogensinde har mødt?
“Jeg har ikke lyst til at fremhæve nogen frem for andre. Jeg så for nylig en opfordring på Twitter, hvor man skulle udnævne 10 fantastiske kvinder, der har gjort det godt. But why? Hvorfor skal man det? Jeg bryder mig ikke om den måde at rangliste folk på. Jeg tror også, at det hænger sammen med min barndom. At jeg har oplevet at føle, at jeg ikke hørte til en bestemt kultur. At jeg ikke var en af dem. Jeg bryder mig ikke om det. Jeg vil gerne se en anbefaling af en god bog, men ellers vil jeg til enhver tid anbefale mig selv.”
Hvem er Ayşe Dudu Tepe
Født 1980 og opvokset i Esbjerg.
Har studeret assyriologi, nærorientalsk arkæologi og psykologi på Københavns Universitet.
Arbejder som skribent og model.
Har været vært på Radio24syv, indtil radioen lukkede i oktober 2019.
Initiativtager til Kærestesorggruppen, en samtalegruppe, hun startede i 2018, da hun brød med sin daværende kæreste.