Madrid

De bedste destinationer til din efterårs- og vinterferie

Det er ikke spor for tidligt at planlægge efterårets og vinterens rejser ud i den store verden. Det er bare at vælge, om man vil have sol og varme, lækker mad, naturoplevelser, storbyferie – eller måske lidt af det hele.

Mageløse Madrid

Tapas i Madrid

De lækre tapas-hapsere får mundvandet til at løbe. Foto: Getty Images.

Tapasrestauranter i Madrid

Madrid er naturligvis meget andet end mad, men byen er virkelig stedet, hvis man elsker tapas. Den spanske hovedstad har stolte madtraditioner, og er kendt for sine mange gode tapasbarer.

Tapasrestauranterne ligger tæt i Madrid. Foto: Getty Images.

Har man god tid, er det spændende at prøve sig for, spørge de lokale og ellers bare gøre sig sine egne erfaringer med hensyn til madudbuddet. Hvis du ikke har så meget tid, kan du i stedet booke dig ind på en mad-sightseeing, der tager dig en kulinarisk rejse gennem Spaniens regioner samt giver dig kundskab om tapas'ens oprindelse, og hvordan de tilberedes. Den tretimers tapastur koster ca. 200 kr. pr. person.

Bindingværkshuse i Colmar

For de særligt interesserede er det desuden muligt at booke sig ind på et kursus om spanske madtraditioner. Secretfoodtours.com

Bagværk i Colmar

Hyggelige Colmar

Colmars bindingværkshuse er virkeligt smukke. Foto: Getty Images.

Chokoladefestival i Belgien

Den franske by Colmar siges at være essensen af Alsace. Byen er kendt for sine flotte, pittoreske bindingsværkshuse, vin, kunst og kanaler – alt i alt en rig kultur og livsstil, det er værd at opleve.

Lækkert fransk bagværk må man naturligvis prøve. Foto: Getty Images.

Et område i Colmar, der især skal fremhæves, er Petite Venise (Lille Venedig), den historiske, gamle bydel, hvor man kan fryde sig over bindingsværkshusene på Quai de la Poissonnerie. Har man lyst til mere kultur, kan et besøg på museet Unterlinden anbefales.

Kom til chokoladefest

Zanzibar

Foto: Getty Images.

Belgien er verdensberømt for sin lækre chokolade, og den 22. og 23. februar står Bruxelles for alvor i chokoladens tegn, når byen afholder sin årlige chokoladefestival, eller Salon de Chocolat, som det hedder.

Her kan chokoladefans møde mere end 130 chokolademagere, dessertkokke og kakaoeksperter. Sidste år afholdt man endda et chokolademodeshow, hvor kendte designere som f.eks. Valentino havde kreeret tøj med chokolade!

Antikmarked i Nice

Men også uden for festivalen er der masser af chokoladeoplevelser i Bruxelles (og i hele Belgien). Kun bukselinningen sætter grænsen.

Sol i Zanzibar

Palmesus og blåt hav – det er Zanzibar. Foto: Getty Images

Kridhvide sandstrande, palmer der svajer i en svag brise og sol som varmer dig helt ind i knoglerne. Zanzibar, der ligger i det indiske ocean, er kort sagt et paradis for dem, der ikke kan få nok af sol og varme.

Farverige huse på Poznans torv

Øen har desuden spændende natur, både over og under havoverfladen og den gamle by i Stone Town er på UNESCO's verdensarvsliste.

Markedsdag i Nice

Croissantmuseet i Poznan

På det store antikmarked er det en fryd at snuse efter gode køb. Foto: Getty Images

Selvom Nice er en storby, kan man sagtens opleve hyggelig, fransk landsbystemning i byen.I Cours Saleya, den gamle bydels charmerende gågade, afholdes om mandagen et af Frankrigs mest kendte antikmarkeder. Det er også her, du finder byens blomstermarked.

Vieux Nice er i det hele taget en dejlig oplevelse med sine hyggelige sidegader, farverige huse og hyggelige restauranter og butikker. I september og oktober er der behagelige temperaturer omkring de 20 grader.

Fra Slotsbjerget har man en fabelagtig udsigt over havnen og den gamle bydel, og heroppe ligger også en smuk park og botanisk have.

Prøv Poznan

De farverige huse på Poznans gamle torv er lige til at blive i godt humør af. Foto: Getty Images

Poznan er en af Polens største byer, og selvom det er forholdsvis billigt og hurtigt at komme dertil, er byen relativt fri for masseturisme.

Macy's thanksgiving parade

Der er et historisk vingesus over Poznans bybillede, og byen har mange museer og seværdigheder, som for eksempel den gamle middelalderbymur og det gamle torv med de farverige gamle huse.

På croissantmuseet kan man selv få lov at kreere det lækreste bagværk. Foto Getty Images

En sjov oplevelse for hele familien er croissantmuseet, hvor man også selv får lov at forsøge sig som mesterbager. Desuden er der gode shoppingmuligheder og gode restauranter. Alt til overkommelige priser.

Tromsø ligger i et smukt og dramatisk landskab. Foto: Getty Images.

Frauenkirche i Dresden

Sukker du efter at se havørne, spækhuggere og pukkelhvaler på tæt hold? Så er hvalsafari i Tromsø måske lige noget for dig. Fra 1. november til midten af januar sejles daglige ture afhængigt af, hvor mange sild der er i området. Det er nemlig sildestimerne, der tiltrækker hvalerne.

Den lille, lokale familievirksomhed Polar Adventures sejler turene i fine, historiske træbåde, og brænder virkelig for at vise turisterne de mange magiske oplevelser på havet. Mad, drikke og varmt overtrækstøj er inkluderet i billetprisen.

Polar Adventures arrangerer i øvrigt mange andre spændende ture. Polaradventures.no

Folkefest i New York

Stranden i Ras Al-Khaimi

Macy's store parade er det helt store tilløbsstykke. Foto: Getty Images.

Er man til storbyferie, står New York formentlig allerøverst på ønskesedlen. Så hvorfor ikke tage derover op til amerikanernes største nationale højtid, nemlig Thanksgiving, Taksigelsesfesten, den 22. november?

Thanksgiving blev første gang holdt i 1600-tallet. Det var oprindeligt en kristen højtid, men er nu en fælleskulturel højtid, hvor man typisk samles med venner og familie om den traditionelle kalkun-middag.

I New York begynder festlighederne med stormagasinet Macy's store Thanksgiving-parade, hvor Julemanden, nisser, snemænd, havfruer, tinsoldater og tegnefilmsfigurer kører i optog gennem New Yorks gader.

Alhambra-paladset

Tip: Med app'en New York Subway får du en god oversigt over subway-systemet. Du kan finde den nærmeste station og kan på den måde komme hurtigt rundt i byen.

Dejlige Dresden

Granada

Frauenkirche i Dresden er flot restaureret. Foto: Getty Images.

Byen Dresden, som ligger ved floden Elben, er delstaten Sachsens hovedstad og samtidig centrum for tysk barok.

Londons Lille Venedig

Byen blev stort set lagt i ruiner af de allieredes brandbomber under 2. verdenskrig, men det er nu muligt at nyde den delvist genopførte pragtby. Besøg den smukt restaurerede Frauenkirche, Semper-operaen og Zwinger-paladset, bag hvis senbarokmure gemmer sig verdens største porcelænssamling.

Dresden præges af smukke bygningsværker fra renæssancen, barokken og klassicismen. På en slentretur gennem centrum af byen kan man oplevede de saksiske konger og kurfyrsters residensbygning – et syn, der imponerer de fleste.

London

Stressfrit område

Stranden i Ras Al-Khaimi er ren salighed. Foto: Getty Images.

Santorini

Ras al Khaimah er det nordligste af de forenede arabiske emirater og byder sig til med sol, varme og fantastiske strande i Den persiske Bugt. Strandene har god plads, og i vandet er der perfekte forhold for dykkere og surfere.

Dykkere kan bl.a. udforske skibsvrag, koraller og farvestrålende fisk.

For de ikke-dykkende er der spændende kultur og historie samt spændende shoppingmuligheder at udforske. Både i livlige, traditionelle basarer og i moderne shoppingcentre. Ras al Khaimah ligger cirka 90 kilometer fra Dubai.

Valetta

Paladset i Granada

Alhambra-paladset er et pragteksemplar af maurisk byggekunst. Foto: Getty Images.

Granada i Sydspanien er perfekt at besøge ud på efteråret eller i det tidlige forår, når sommerens hede enten er taget af eller har lagt sig.

Byen er fuld af spændende historie, kunst og kultur, og bedst kendt er nok paladset Alhambra. Det blev bygget i 1300-tallet, da maurerne herskede her. I 1492 blev maurerne drevet ud, men Alhambra bestod, og i dag er pragtbygningen en af Spaniens største turistattraktioner og naturligvis også på UNESCO's verdensarvsliste.

Efter paladsbesøget kan man gå på opdagelse i de små gyder og stræder. Foto: Getty Images.

Men Granada har også en spændende, gammel bykerne, hvor man blandt finder en flot renæssance-katedral, hyggelige stræder med restauranter og tapasbarer. En maurisk basar, som brændte ned i 1840'erne, er rekonstrueret, og er et livligt indslag i den gamle bydel.

Londons Venedig

Så idyllisk er Londons Lille Venedig. Foto Getty Images.

Bedst som man troede, man vidste alt om London, viser der sig endnu et spændende område at udforske.

Ikke langt fra Paddington Station finder man Little Venice, Lille Venedig. En rolig oase, hvor det meste handler om bådene på kanalen: Flydende kunstgallerier, vuggende pubber, cafeer med vand under kølen, mens serveringen foregår på land.

Det skorter ikke på hyggelige serveringssteder. Foto: Getty Images.

Det er også muligt at få en tur på kanalen. Gå efter Bromfield Road.

Romantiske Santorini

Santorinis gamle bydel er forståeligt nok et tilløbsstykke. Foto: Getty Images.

Santorini i Grækenland er et af af de smukkeste og mest romantiske rejsemål, man kan finde i Europa – men byen er i nogen grad ved at blive offer for sin egen succes: De mange turister slider på ikke mindst den åndeløst smukke gamle bydel, Oia.

Vil man undgå den værste trængsel, kan man rejse dertil i udkanterne af højsæsonen – det tidlige efterår eller det tidlige forår. Tag din kæreste ved hånden og nyd bl.a. den spektakulære solnedgang fra den gamle bydel.

Kulturby Valletta

Sommer fra april til november – det kan Valetta og Malta byde på. Foto: Getty Images

Sammen med Leeuwarden i Holland er Valletta i Malta Europas kulturby 2018. Og det er en god anledning til at besøge byen. Der går både almindelige fly og charterture hertil, og sommeren varer på de breddegrader fra april til november.

Kulturby-året fejres med omkring 400 begivenheder i Valetta, så mon ikke der er nogle stykker tilbage, inden året rinder ud? Samtidig er Valetta i sig selv et besøg værd, så det er bare med at pakke kufferten og komme af sted.

Se mere på: valletta2018.org