Mange fristes lige nu af særlig fradragsfidus – men pas på, advarer ekspert

Et særligt trick spreder sig nu på sociale medier om, hvordan du kan få lidt ekstra penge på lommen op til jul ved at ændre i et fradrag på skat.dk. Men lad være, hvis du kan, siger ekspert.

”Få nemt 1.900 kroner mere til at købe julegaver for.”

Sådan lyder starten på det råd, der løber som en steppebrand på de sociale medier for tiden.

I juli blev der indgået en politisk aftale om at opjustere beskæftigelsesfradraget, hvilket betyder, at SKAT nu genberegner skatteopgørelser.

Tricket går på, at du blot skal gå ind og trykke ’Beregn’ på din forskudsopgørelse på skat.dk, og derefter vil få lidt ekstra at gøre godt med her op til jul.

Den lille fidus er dog ikke vellidt hos mange eksperter, og skatte-ekspert Nikolaj Sigvard, der driver SparSkat.dk, er også skeptisk. Ifølge ham skal du ikke bare blindt gå ind og trykke ’Beregn’ – for det kan få konsekvenser senere hen.

Hvad er beskæftigelsesfradrag?

Beskæftigelsesfradrag er et fradrag, som alle, der får fast løn, samt selvstændige med overskud, kan få. Altså kan studerende eller andre, der udelukkende er på overførselsindkomst, ikke nyde godt af fradraget.

Politikerne valgte i sommeren 2022 at opjustere beskæftigelsesfradraget fra 41.600 kroner til 43.500 kroner. For de lavtlønnede vil det ikke have nogen effekt, da det er kun dem med en lønindkomst over cirka 33.000 kr., som det vil have en effekt for.

”Hvis du blot godkender din forskudsopgørelse uden at kigge den igennem, kan du risikere at godkende ting, som ikke længere gør sig gældende for dig.  Hvis du fx har skiftet arbejdsplads eller har fået en lønstigning, skal du have dét ændret, hvis ikke du vil risikere at få et skattesmæk i det nye år,” siger han.

”Mange glemmer desuden, at et fradrag på 1 krone ikke svarer til 1 krone sparet i skat. Det kan godt være, at fradraget lyder på 1.900 kroner, men du vil faktisk blot få omkring 500 kroner ud, som du kan gøre godt med, da den skattemæssige værdi af fradraget kun er på omkring 25%.”

Nikolaj Sigvard opfordrer derfor til, at du lader være med at pille ved forskudsopgørelsen udelukkende for at få det genberegnede beskæftigelsesfradrag, selvom det kan være fristende.

Pengene mistes ikke

På de sociale medier florerer det, at du skal ændre på fradraget i din forskudsopgørelse for ikke at miste retten til pengene – men det er blot en myte, fortæller eksperten.

”Hvis du ikke får dem ud nu, får du dem blot udbetalt til foråret, når årsopgørelsen kommer ud. Hvis du derfor ikke har helt styr på det med forskudsopgørelsen, vil jeg anbefale, at du ikke piller ved noget, men blot venter på at årsopgørelsen dannes til foråret, så du ikke risikerer at få et skattesmæk på den baggrund i hvert fald."

Men hvis du har tiden til at sætte dig ordentligt ind i din forskudsopgørelse, bør du, ifølge Nikolaj Sigvard, gøre dét og sørge for, at alt står rigtigt.

”Ændringen i beskæftigelsesfradraget er en god anledning til at tjekke om forskudsopgørelsen er korrekt. Mange indtaster en højere løn, i håbet om at få penge tilbage, når årsopgørelsen kommer ud. Det kan dog vise sig at give bagslag, idet man risikerer at Skattestyrelsen beregner et højere beskæftigelsesfradrag end det, man er berettigeret til. Dette kan resultere i en restskat," siger han.

”Mit bedste råd er derfor, at du skal prøve at estimere din årsløn og øvrige fradrag så godt som muligt. Så du får det mest korrekte ud, og undgår røde tal i din årsopgørelse."