"Billederne er et udtryk for mange unges manglende moral"
Ny tendens spreder sig med raketfart på de sociale medier. Eksperterne ser bekymrede til.
Du kender det måske. Du tager telefonen frem og begynder at scrolle rundt på Facebook. Pludseligt opdager du, at en af dine facebook-venner har fødselsdag. Det er ikke hilsner med hip-hurra og et hav af emojis, der gør dig opmærksom på mærkedagen, men derimod ondskabsfulde billeder, som vennerne har delt af fødselaren fra vedkommendes Snapchat, fra deres tidligere ungdomsår eller fra en kæmpe brandert i byen.
LÆS OGSÅ: Derfor skal du se serien, alle taler om
Er det venskab eller ondskab?
Er billederne venskabelige drillerier? Eller er de et udtryk for ungdomsgenerationens manglende moral? Det har vi spurgt tre eksperter, der alle beskæftiger sig med vores færden på de sociale medier, om.
LÆS OGSÅ: Kvinder er nogle humorforladte kællinger, der ikke kan begå sig på de sociale medier
Spørger man forsker og underviser i sociale medier og digital ungdomskultur på Aalborg Universitet, Malene Charlotte Larsen, er der ikke ondskabsfulde hensigter bag de virtuelle fødselsdagshilsner. Tværtimod. De er kærligt drilleri.
–Når vi deler grimme billeder fra eksempelvis Snapchat eller gamle dage på venners væg, når de har fødselsdag, er det ikke et spørgsmål om, at man udstiller personen. Man udstiller nærmere den nære relation, man har til personen. Alle har adgang til flotte billeder af hinanden, fordi det er det, man poster i et mere offentligt forum, men de grimme billeder har du kun, hvis du har fået dem tilsendt via snapchat eller kender personen fra gammel tid. Det siger altså noget om den venskabsdyrkelse, der finder sted på Facebook, lyder det fra eksperten, der selv har bidt mærke i tendensen.
–Man dokumenterer bedre ens nære relation med et grimt 'behind the scene'-billede, for kun ægte relationer har et sådan liggende. Derfor ser jeg også billederne som lidt kærligt drilleri. Man ville ikke nødvendigvis gøre det samme på alle andre dage. Men det kunne være interessant at undersøge, hvor grænsen går, i forhold til hvor ondskabsfulde de selvafslørende billederne må være.
Ændret Facebook-adfærd
Ifølge Trine-Maria Kristensen, der forsker i udvikling og anvendelse af sociale medier, er billederne ligeså meget et udtryk for, at vores brug af Facebook har ændret sig gennem tiden:
–De unge deler ikke noget på den offentlige væg længere. Når man endelig deler noget derude, så er det fordi, en, man kender, har fødselsdag. Når vi nu ikke bruger væggen til noget særligt på Facebook, tænker mange, at man vel godt én gang om året kan lave noget gøgl på hinandens væg – ligesom vi gør det, når vi sender fjollede billeder på Snapchat.
Digital mobning
Selvom personer, der poster Snapchat-billeder på fødselsdage, sandsynligvis opfatter det som gøgl, kan de grove billeder, ifølge Trine-Maria Kristensen, være et udtryk for en ny form for digital mobning.
–Det sker, at billederne går hen og bliver decideret mobning, fordi alle kan se at personen, der har fødselsdag, ikke fremtræder i noget positivt lys, men bare ser fulde eller dumme ud. Disse billeder deles enten fordi nogle personer har svært ved at drible mellem de forskellige sociale platforme – det, der er tilladt og indforstået på Snapchat, kan være vældigt upassende på Facebook, fordi både mormor, tante og kollegaer kigger med. Eller de deles fordi, der er tale om rendyrket mobning, og så deler man måske netop fordi, man synes, det er sjovt at vise andre venner og veninder, at man tør gå over stregen. Og til det er der jo ikke så meget andet at sige, end stop det, siger Trine-Maria Kristensen.
En ungdomsgeneration uden moral
Den nye form for billeddeling vækker også bekymring hos Birthe Linddal, der er sociolog og fremtidsforsker.
– Nogle af billederne er delt i ren kærlighed. Mens andre er skjult ondskab. Uanset hvad, er det at sende billeder af andre rundt i cyperspace noget, man skal være varsom med. Og netop de mange sager pt. (bl.a. Viborg-mappen, hvor hel- og halvnøgne billeder af kvinder blev delt mellem unge drenge red.) vidner om, at mange unge mangler respekt for andre mennesker og deres privatliv. I dag er der åbenbart mange i de yngre generationer som ikke rigtig har styr på, hvad man gør og ikke gør overfor andre mennesker. Helt generelt mangler der en grundfæstet moral hos mange af de unge og ikke mindst en erkendelse af, at der er noget, der er større end en selv, siger hun og tilføjer:
–Og her mener jeg, at mange moderne forældre svigter enormt. Alt for ofte har der været alt for stort fokus på det enkelte barn og deres behov. Få børn er i dag opdraget til at tage ansvar for andet og andre end dem selv. Kort sagt kniber det ofte med empatien, fordi alt for få af de unge møder verden med en rodfæstet integritet i forhold til, hvad der er rigtigt og forkert. Derfor frygter jeg også, at denne form for billeddeling meget let kan blive værre på sigt.
Genovervej dine relationer
Hvis du oplever, at dine venner poster private Snapchat-billeder af dig på din fødselsdag, skal du måske genoverveje jeres relation, mener Trine-Maria.
–De sociale medier kan bruges til at skille fårene fra bukkene, i forhold til hvem der er dine virkelige venner. Hvis dine venner poster ondskabsfulde billeder af dig på din fødselsdag og ikke respekterer, at du beder dem stoppe, skal du måske revurdere relationen. Du kan også ændre dine personlige indstillinger, så venner ikke kan slå billeder op, uden at du godkender dem først.
–De personer, der poster billederne, skal også være klar over, at de udsætter sig selv for social vurdering. Folk, der ikke kender afsenderen og måske ikke forstår den indbyrdes humor, vil jo vurdere afsenderen som ondskabsfuld eller uvenlig eller udygtig til social omgang med andre mennesker. Det betyder potentielt blokering eller udelukkelse fra det gode online selskab.
LÆS OGSÅ: Hudsult: Hvis ingen rører dig, bliver du syg, stresset og deprimeret
LÆS OGSÅ: "Min første kæreste var kriminel, et røvhul og fantastisk spændende. Derfor faldt jeg for ham"
LÆS OGSÅ: Girls-stjerner smider tøjet i uretoucheret undertøjskampagne