Hvorfor må jeg ikke se mine børnebørn?

En frustreret læser skriver i denne brevkasse, at hendes families fejder har ført til, at hun nu ikke må se sine børnebørn. Læs Vibeke Dorphs svar her. 

hjemmet logo farve

Jeg savner mine børnebørn helt forfærdeligt

Jeg skriver til dig, fordi min søn og svigerdatter pt. ikke vil lade mig se mine børnebørn. 

Der er og har desværre altid været en masse vrede i min familie: Vores søn har haft det svært med sin far i mange år. De kommer konstant på kollisionskurs, og ingen af dem vil gi sig, så jeg føler mig klemt imellem dem. 

Samtidig fylder vores svigerdatter. Hun er belærende og taler til mig, som om jeg er et barn, det selvom jeg har arbejdet med børn i en menneskealder og elsker dem og det. 

Min søn afskyr også min far – hans morfar – som var hård imod mig, da jeg var barn. Det kan min søn ikke glemme, selvom jeg selv for længst er kommet videre. Hans had til min far er blevet holdt i live af min mand, der altid har talt grimt om min familie.

Det er i den forbindelse, problemet blev udløst: En af de to gange, hvor jeg fik lov til at passe mine børnebørn, tog jeg nemlig børnene med hen forbi min far for at hente noget legetøj til dem, som jeg overtog fra en kusine. 

Vi var der højest i en halv time, men da min søn fik det at vide bagefter, meddelte han, at vi ikke var egnet til at have med børn at gøre, og siden da har det været slut med kontakt. 

Jeg savner mine børnebørn helt forfærdeligt, men min mand vil ikke være med til at løse konflikten. Han reagerer altid med tavshed, når han bliver vred, og han siger derfor nu, at jeg bare selv kan tage hen til min søn, hvis jeg vil se børnene, selv vil han intet gøre. 

Så hvad stiller jeg op? Skal jeg række ud? Og hvis jeg gør det, hvad så med min mand?

- Iris

Drop dit sikkert behov for at skulle løse andres konflikter

Ligesom sunde familier bindes sammen af kærlighed og omsorg for hinanden, så findes der desværre også familier, hvor det omvendte gør sig gældende. Her er det konstante konflikter, vrede og udstødelse, der fungerer som den syge lim, der holder tropperne i skak.

En sådan dysfunktionel familie er du en del af; Din far har opført sig elendigt, din mand opfører sig konfliktskabende, mens din søn har arvet samme unoder. Midt mellem alle disse vrede mænd står du og forsøger at rede trådene ud, så du kan få dit ganske naturlige ønske om at se dine børnebørn opfyldt. 

For at det skal ske, så tror jeg, at der er nogle kampe, du bliver nødt til at stoppe med at tage del i. Nemlig dem mellem mændene i dit liv. Du bliver ganske enkelt nødt til at indse, at så længe de ikke ønsker at begrave stridsøkserne, men i stedet flittigt holder konflikterne i kog, så kan du intet stille op, og du skal det heller ikke.

Start derfor med at få fokus væk fra dem og hen på dit eget behov for at se børnene. Drop dit sikkert nedarvede behov for at skulle løse andres konflikter, fokuser på at løs dine egne. 

Vil du se dine børnebørn, så start med at tage over til sin søn og fortæl ham det. Blæs på din mand – han hjælper jo alligevel ikke dig – og sig til din søn, at du har brug for at se børnene. 

Prøv så her at find nogle rammer for, hvordan det skal ske. Vil din søn ikke have, at I besøger din far, jamen, så skal du selvfølgelig ikke gøre det. Må børnene i første omgang ikke komme hjem til jer, så affind dig med det og find på noget andet at lave med dem.

Som sagt, det vigtige her er dig og børnene. Får du knyttet sunde bånd til dem, så kan tingene stille og roligt udvikle sig til det bedre. Men drop hensynet til al den barnagtige vrede, du er omgivet af, og fokuser på det, du vil. 

For holder du fast i ikke at tage del i og indrette dig efter alle deres tåbelige konflikter, så viser du vejen frem, og så kan vi håbe på, at din mand og søn følger efter – men lad det være aldeles op til dem.

Skriv til Vibeke Dorph

Vibeke Dorph

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.