nanna nannestad blomsterbonde fyn

Nanna byttede Nørrebro ud med livet som blomsterbonde på Fyn: ”Vi faldt for beliggenheden langt fra trafikken”

Med et stort landsted halvvejs tilgroet i brændenælder og en drøm om at dyrke blomster har Nanna og Jacques Gjøl Nannestad skabt en fantasifuld have med finurlige byggerier og skærehaver, hvor Nanna nu dyrker giftfri blomster i sit nye liv som blomsterbonde.

Langt ude på landet mellem bølgende fynske marker ligger det landsted på 10.000 kvadratmeter, som Nanna og Jacques Gjøl Nannestad i 2017 købte for mindre end det, de fik for deres toværelses lejlighed på Nørrebro i København.

Helt stille er der, her for enden af en to kilometer lang sidevej til landevejen – og det var netop det, der i sin tid gjorde udfaldet.

"Vi faldt for beliggenheden langt fra trafikken," fortæller Nanna, som ikke har savnet byen siden.

En del af den store grund er en bakke med vid udsigt til marker og skov. En udsigt, som imidlertid var svært at komme til, da parret overtog stedet, fordi bakken var vokset til i brændenælder, som bredte sig fra skellet og op over den.

Allerede dagen efter at de var flyttet ind, gik de i op på bakken med en buskrydder og en spade og tog fat.

image6ruti.png
En sti fører gennem højt græs og blomstrende vild gulerod ned til huset, forbi en rekreativ plads med hængestol, og fortsætter til køkkenhaven og gennem grenportalen til baghaven. De slåede græsstier giver ro og struktur i det vilde.

Sprang ud som bonde

Bålpladsen var det første, vi gik i gang med, og den er gravet ud med håndkraft, så det tog også nogle år, fortæller Nanna.

"Det gik fint i starten, men i sommeren 2018 kunne vi intet lave på grund af tørken. Der er lerjord her, så det var ikke til at komme i den."

3.jpg
I skærehaven er der lagt ukrudtsdug for at holde blandt andre brændenælder nede. Her dyrker Nanna blandt andet blåkvast, voksurt, amarant, trommestik og evighedsblomster som vinget hindebær og papirknop. På grenhegnet vokser tornløs brombær, taibær og mørke hindbær af sorten ’Glen Coe’.

I 2019 var bålpladsen færdig, og imens havde parret målt op og gravet ud til en køkkenhave. Siden tog haven form, skridt for skridt, med vilde områder med slåede græsstier og haverum indrammet af hegn og portaler, efterhånden som især Nanna fik ideerne, og især Jacques stod for at bygge dem. Materialerne var stolper, grene fra haven og marksten fra en landmand i nærheden.

1.jpg
Pælen med skilte til havens forskellige rum og kroge plus et til Gilleleje, hvor Jacques forældre bor, er en sjov og dekorativ installation i haven, som er nem at lave.

Mens Nanna såede spiselige sager og blomster, såede de vilde blomster sig selv – slog sig ned på gårdspladsen og flettede sig ind i det høje græs i en fin Vild med vilje-stil, som der også står på et skilt i indkørslen.

På skiltet ved siden af står der Blomsterbonde, for Nanna tog blomsterglæden et skridt videre og startede en virksomhed med friske og tørrede blomster.

Kampen mod nælderne

"Jeg hjemmepasser vores søn, Vitus, og så er virksomheden en sidebeskæftigelse," forklarer Nanna.

"Jeg prøver at dyrke så naturvenligt som muligt og elsker at få lov til at sprede blomsterglæde. Jeg laver buketter, blomsterkranse og brudebuketter og har også bryllupsbestillinger."

4.jpg
Nanna sprang sidste år ud som blomsterbonde – er en livsstil, der passer fint sammen med, at hun gerne vil passe sin søn derhjemme. En af hendes specialiteter er blomsterkranse, og her har hun bundet den af rejnfan, latyrus, merian, røllike, lavendel, blåhat, mynte og roser.

En del af blomsterne dyrker hun i en skærehave, hvor planterne er sat i huller i en ukrudtsdug for at holde flerårigt ukrudt, især brændenælder, nede.

"Vi prøvede først at lægge jord direkte på græsplænen med gange imellem med flis på, men problemet med brændenælder er, at de har lange rødder, og da Vitus kom til, og jeg samtidig fik en skade i foden, fik det lov at stå, og brændenælderne begyndte at brede sig ind i bedene. Så enten skulle vi rydde det hele eller prøve at dække det med dug, som vi har valgt som løsning i første omgang."

5.jpg
Man kan tit købe friske blomster af Nanna, hvis man kommer forbi ude ved vejen, men ellers tager hun imod bestillinger via Instagram på @nannastad.

Hovsa-dahliaer

Ved siden af ligger et haverum med tørrestativ og de 100 dahlia, som Nanna pludselig ”kom til” at købe, og som så småt er begyndt at titte op i den dug, også de er sat i.

Længere oppe ad bakken ligger frugtlunden med æble-, pære- og kirsebærtræer samt skærehave i højbede.

6.jpg
I frugtlunden har Nanna 30 højbede med skæreblomster foruden en lille hytte.

"Det startede med 15 pallerammer med sommerblomster sidste år, og i år er der 30. Næste projekt er et orangeri bygget af genbrugsvinduer. På den måde udvikler haven sig, efterhånden som nye ideer opstår," siger Nanna.

"Jeg kan godt lide at sidde på Pinterest og få ideer – så viser jeg det til Jacques, og så bygger han det."

Se mere til Nanna, Jacques, Vitus og deres have på @nannastad – her kan du også bestille friske blomsterkranse og buketter.

7.jpg
Blomsterhytten er bygget af gamle døre. Taget er belagt med tagpap, inden der er lagt jord fra haven ovenpå. Derefter har Nanna plantet tørketålende planter som engelskgræs, sedum og krybende timian, og til sidst er der lagt grus på for at holde på det hele.
8.jpg
I dette skærebed vokser valmuer og katteurt. Nanna tager både frø af valmuerne og bruger frøstandene i buketter og kranse. Planteskiltet er lavet af en skive træ, der er malet og skruet fast på en pind.
9.jpg
I bryllupsgave ønske parret sig penge til at bygge den store terrasse ud for stuen. Bordet har Jacques lavet ved at skille pallerammer ad og samle lamellerne helt tæt igen, lakere det og sætte færdigkøbte metalben på.
10.jpg
Solsikker er pragtfulde som blikfang i en buket. Her er det en flok ’Claret’ i et hjørne af skærehaven.

Lav læskende myntesaft

Nanna dyrker mynte tæt ved husmuren, som hun blandt andet laver myntesaft af, på samme måde som hun laver hyldeblomstdrik.

Opløs sukker i kogt vand, og tilsætter myntestilke med blade samt skiver af lime eller citron.

Lad det trække i køleskabet et par dage, og det er klar til at læske tørre ganer.