Bøger

11 bøger, du skal læse, mens dagene er korte og kolde

Bøger er som en æske fyldte chokolader. Her er den stak, du skal kaste dig over, mens dagene stadig er korte og timerne i sofaen lange. De egner sig også glimrende til højtlæsning under dynen.

Rosenreglen

Hvis du troede, at krænkelseskultur, magtmisbrug og hverdagssexisme hørte forrige årti til, kan du godt tro om igen. Den yngre generation af kvinder er slet ikke færdige med at kæmpe den sejlivede køns- og identitetskamp. Men når tonen i medierne bliver for hård, så glæd dig over, at litteraturen kan behandle emnet med langt større raffinement end den clickbait-bårne nyhedsstrøm, vi har vænnet os til. Liv Nimand Duvå har skrevet et brag af en opfølger til sin debutroman, Vi er vel helte, der handler om den voksne kvindes ønske om at hævne barndommens seksuelle overgreb.

Rosenreglen af Liv Nimand Duvå, Gyldendal, 249 kr.

Find mig 

Kultfilmen Call Me by Your Name over bogen af samme navn åbnede vores øjne og hjerter for André Acimans forfatterskab. Og er du håbløs romantiker, skal du kaste dig hovedkuls ud i Find mig, der fortsætter fortællingen om to de to unge elskende. Vi møder Elio og Oliver i henholdsvis Paris og New England, 25 år ældre, men fulde af lige så meget erotisk energi og endeløs kærlighed som i den åndeløse forgænger. 

Find mig af André Aciman, Rosinante, 199 kr.

Abens år 

Patti Smith er både udstyret med en rå sangstemme og en skarp pen. Abens år understreger den pointe, bøger som M Train og Just Kids slog an: at Patti Smith kan beskrive levet liv, sorg, smerte og melankolsk optimisme med en uforlignelig klarhed og næsten hypnotisk ordknaphed, der gør hende til en gudsbenådet skribent på niveau med landsmænd som Joan Didion og Joyce Carol Oates. Den begynder ved nytår i 2016, Abens år, hvor Smith går langs den californiske kyst, urolig, søgende og åben, efter en nær ven er blevet ramt af sygdom.

Abens år af Patti Smith, Klim, 269 kr.

Enden på tragedie 

Virtual reality er afløst af virtual spirituality i Svend Åge Madsens seneste roman, der er kringlet og forrygende skarp. Evighedsstudenten Jonatan Tidebon vil være forfatter, men mangler skrivetalent. Men i den ikke så fjerne fremtid, hvor fortællingen udspiller sig, er videnskaben en hemmelig hjælper, der gør det muligt for den talentløse, at ‘bevidste’ sig ind i talentmassen. Empati kan simpelthen tilvejebringes med en indsprøjtning, og grænserne mellem ånd og krop opløses. Forvirret? Læs Svend Åge Madsens humoristiske tankespind, og fryd dig over absurditetens egen logik. 

Enden på tragedie af Svend Åge Madsen, Gyldendal, 299 kr.

Andenhåndsvidne 

Går du kold i de store fortællinger, murstensromaner og samtidskrøniker, der samler støv på natbordet, så kast dig over tidens rige udbud af små, stærke novellesamlinger. Den amerikanske forfatter og Pulitzer-vinder Jeffrey Eugenides har lavet sin egen samling skarpe, syrlige og salte fortællinger fra et land i politisk, økonomisk og identitetsmæssig krise. Eugenides skriver om alle de skæbner, der på overfladen har det hele, men som alligevel har en evindelig drift mod at skide i egen rede. De bliver alle tiders svirebrødre, indtil du parkerer bogen på sengekanten og stiger på ekspressen til drømmeland. 

Andenhåndsvidne af Jeffrey Eugenides, Gyldendal, 299 kr.

Sæson 

Du behøver ikke være stærk i oldtidskundskab eller kende til myten om korngudinden Demeter og hendes datter Persefone for at kunne læse Sæson med fornøjelse. For Lea Marie Løppenthin skaber ordmagi ud af den gamle myte og leverer stof til finurlig forundring, når hun rykker den fortælling til en moderne virkelighed i Valby, hvor Demeter nu hedder Frank, og datteren Persefone, er blevet til en græshoppe med navnet Per. 

Sæson af Lea Marie Løppenthin, Gyldendal, 249 kr.

Lyden af kattepoter

Nis Ovaskas brutale, selvbiografiske fortælling om selvudvikling og jalousi, brødrebånd og krigsliderlighed i et åndeligt parallelunivers langt væk fra den kreative klasses idealer og velfærdstatens trygge sovepude går ikke på listefødder. Det er ikke bogen, du vil falde i søvn til – men måske netop den, du mangler til at ruske op i dig selv? 

Lyden af kattepoter af Nis Ovaska, Gladiator, 299 kr.

Om kvinder 

I USA har de Gloria Steinem, i Danmark har vi Suzanne Brøgger. En kvinde, der som en af de få fortjener titlen ikon, og hvis forfatterskab ikke bare burde være obligatorisk læsning for aspirerende feminister, men også for selvtilstrækkelige chauvinister. Ved du ikke, hvilken af hendes 27 bøger, du skal starte med, er den lille lyserøde bog Om kvinder et oplagt nedslagspunkt. En smal sag om et uudtømmeligt emne. 

Om kvinder af Suzanne Brøgger, Gyldendal, 49 kr.

Hvem sagde hvad 

Den norske forfatter Helene Uri blev for 10 år siden grebet af spørgsmålet: Hvor ligestillede er kønnene egentlig? For verden er det, vi siger, den er, og derfor er det helt afgørende, hvordan vi omtaler os selv og hinanden, og hvem der får taletid hvornår. Hun har lavet et imponerende feltarbejde ud af hverdagssamtaler, avisartikler og fagbøger, der afslører en verden, hvor ligestilling ikke engang er en by Rusland, men blot et idealbegreb, vi slet ikke har nået endnu. Hvem sagde hvad er lige så veloplagt en bog, som den er gennemarbejdet, og læsningen af den er lige så underholdende, som den er nedslående.

Hvem sagde hvad af Helene Uri, Klim, 299 kr.

Om musik 

Hans ord danser på siderne som velkomponerede noder,  og hans livsværk var hans hverdagspoesi. Om musik er Onkel Danny, når han bedst. Kortfattet, cool og helt igennem læseværdig. 

Om musik af Dan Turèll, Gyldendal, 49 kr.

Transit 

Hvis du vil forstå, hvad udtrykket “alt det der står mellem linjerne” egentlig dækker over, så læs den anmelderroste forfatter Rachel Cusks bog Transit. Romanen er anden del i trilogien om forfatteren Faye, der prøver at finde sine egne fødder og et nyt kreativt sprog efter en skilsmisse. Igennem bøgerne lytter hun mere, end hun taler og lader sine medmenneskers sprog udgøre rammen for den fortælling, hun skal genskabe om sig selv. Den og hun er værd at lære at kende.

Transit af Rachel Cusk, Rosinante, 249 kr.