En ældre kvinde, som ser fortvivlet ud.

Hvordan får jeg sagt fra på en pæn måde overfor en ubehagelig bordherre?

En læser spørger, hvordan hun kan sige fra en anden gang, hvis hun får en bordherre, som optager lidt for meget plads. Læs Vibeke Dorphs svar i Hjemmet brevkasse her.

Læser: Hvordan siger jeg fra næste gang?

Jeg er en kvinde i 70’erne, der har været ude for en både mærkelig og ubehagelig oplevelse. 

Jeg var til et stort selskab, hvor jeg kom til at sidde over for en mand. 

Han virkede da rar, men han blev ved med at røre eller ramme mine ben under bordet med sin fod. Det var ret ubehageligt, jeg var hele tiden nødt til at flytte rundt på mig selv for at undgå hans berøringer, og til sidst måtte jeg trække stolen helt tilbage for at undgå dem.

Jeg sagde ingenting til ham, hvilket egentlig godt kan irritere mig nu. For jeg har været ude for det her før. Altså, at være til en fest eller et selskab, hvor min bordherre tager al pladsen op, så jeg næsten ikke kan være der.

Jeg har hver gang fundet det ubehageligt og også grænseoverskridende for ikke at sige uopdragent. 

Har du et råd til, hvad jeg kan sige næste gang, det sker? Jeg tror egentlig ikke, der er tale om tilnærmelser snare ubetænksomhed, men ubehageligt er det, så hvad gør jeg, uden at jeg skaber bøvl og dårlig stemning?

Vibeke Dorph råder til at reagere i selve situationen:

De fleste af os har prøvet at sidde i en situation, som den du beskriver her. Det være sig i en biograf, hvor sidemanden breder sig i stolen og synes at mene, at begge armlæn tilkommer ham. Eller i en flyvemaskine, hvor hende, der sidder foran én, læner sædet så meget tilbage, at man dårligt selv kan være der.

Ubetænksomhed eller egoisme? Det er nok forskelligt, men vælg som udgangspunkt den første forklaring, for så er chancen for at få problemet nænsomt løst størst. For møder vi andre mennesker med gode hensigter, så bliver responsen heldigvis oftest derefter.

Derfor er mit råd til dig, at du reagerer i selve situationen, næste gang du har en oplevelse som den, du her har haft. Sig f.eks. ”Undskyld, kunne jeg bede dig om at rykke lidt på dine ben, så der også kan blive plads til mine” naturligvis efterfulgt af et venligt smil.

For som sagt, det er de færreste mennesker, der finder nydelse i at overskride andres intimsfære, de er bare ubetænksomme og skal derfor blot gøres opmærksomme på deres fejltrin. Så sig fra med det skrevet dig bag øret, så er det nemlig heller ikke så svært og farligt at få det sagt.

Skriv til Vibeke

Vibeke Dorph

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.