Nytår alene

Er jeg virkelig en kæmpe egoist?

Jeg vil gerne holde nytår alene, selv om jeg igennem de seneste år har holdt nytårsaften med min kæreste og vores voksne børn og familie, men da jeg sagde det sidste år, lod det ikke til, at mit ønske blev taget alvorligt. Jeg ved ikke, om jeg skal holde fast i mit ønske, og dermed skuffe venner og familie, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om nytårsaften alene

Jeg har det, nogen måske vil kalde et luksusproblem: Sagen er den, at min kæreste og jeg – som jeg ikke bor sammen med – igennem de seneste seks år har holdt nytårsaften med vores voksne børn fra tidligere ægteskaber, børnebørn samt venner til os eller børnene. Det plejer at være rigtig sjovt og hyggeligt, men også hårdt, da vi selvvalgt har stået med madlavning, klargøring og efterfølgende oprydning. 

Mit problem er, at jeg i år bare ikke har lyst til at være med. Det eneste, jeg har lyst til, er at sidde alene med en flaske god vin, noget dejlig mad og så fordybe mig i en spændende bog, kort sagt gå ind i det nye år i ro og fred. 

Jeg fremlagde mit ønske allerede sidste nytår, men ingen lod til at tage det alvorligt. Nu er spørgsmålet så: Skal jeg holde fast og skuffe venner og familie, som siger, at det ikke vil blive det samme uden mig? Eller skal jeg være med? Jeg ved jo, at det plejer at blive en god aften.

Vibeke Dorph råder til at prøve det

Nu spørger du én, der absolut ikke bryder sig om nytårsaften. Jeg er altid mentalt og fysisk udmattet efter at have spist og drukket mig gennem julen. Det er for mørkt og koldt til, at jeg rigtig kan komme i festhumør, og jeg bliver stresset af fyrværkeriet og den rastløse og små-aggressive ”nu-skal-der-være-gang-i-den-stemning. De få gange, hvor jeg er blevet inviteret til en større fest, har det heller aldrig rigtig været vellykket, fordi folk – som jeg selv – er trætte og nedslidte efter julen. Derfor har jeg det dybest set, som du har det. Jeg ville helt sikkert også foretrække at være derhjemme i mit eget selskab. Hygge mig med noget god mad og et fjernsyn eller en radio, der er skruet så tilpas højt op, at det lige kan overdøve den meningsløse larm af fyrværkeri ude fra gaden. Så kan jeg sidde der og i ro og mag gøre året op og måske tænke lidt over, hvad der er gået godt, og hvad jeg gerne kunne ønske mig anderledes for det kommende år. 

Derfor – prøv det dog. Nu har du været en sikkert dygtig og selskabelig værtinde igennem årene, så du er i din gode ret til at holde en nytårsaften, der er helt efter dit eget hoved i stedet for andres. Du skal se, din familie og venner skal nok finde ud af at få en festlig aften uden dig. Så kan du altid bagefter beslutte, om du har lyst til at genoptage jeres tradition, eller om du også fremover vil nyde nytårsaften i dit eget gode selskab. Så god fornøjelse, måske jeg selv i år er modig nok til at gøre det samme som dig.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.