Vibeke Dorphs brevkasse

Hvorfor afviser mine veninder mig?

Jeg har en række veninder, som jeg nyder at bruge tid med. Men det føles, som om de ikke vil mig, lige så meget som jeg vil dem, og det føles ensomt, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om venindeproblemer

Jeg er en enlig kvinde i begyndelsen af 60’erne. Jeg synes egentlig, at jeg besidder en stor portion livserfaring, humor, empati og selvindsigt. Jeg har også fast arbejde og et godt udseende.

Jeg har en del veninder, som er fantastiske på hver deres måde. Der er bare et problem. Nemlig, at det stort set altid er på deres præmisser, vi har kontakt. Det er altid dem, der styrer, hvornår de har tid, lyst og overskud til at ses og snakkes.

Med al respekt for, at de har deres at se til, og at de også har behov for at lade op og bare være dem selv. Der, hvor kæden ryger af for mig, er, at jeg, når jeg kontakter dem, kan opleve, at mine opkald bliver ignoreret, og mine beskeder først bliver besvaret op til flere dage senere.

Jeg forventer absolut ikke, at de altid skal svare deres telefoner, men jeg oplever ofte, at når det er mig, der ringer op, så kan svaret f.eks. lyde: ”Jeg gider ikke at tale lige nu”.

Mit netværk er ikke specielt stort, så jeg vil nødig miste mine veninder – jeg kunne blot godt tænke mig, at vores venskab var lidt mere ligeværdigt. Hvordan får jeg det til at ske?

Vibeke Dorph råder til at finde nye bekendtskaber

Der lyder da helt sikkert til at være en dum ubalance i venskabet med dine veninder, idet du føler, at du har mere brug for dem, end de har for dig, og at du derfor giver meget, men ikke får nok igen.

Den ubalance kan jo skyldes, at dine veninder er knap så omsorgsfulde, som du er det, men det kan også bunde i, at du har et større socialt behov end dem.

Om det er det ene eller det andet, der er gældende, kan kun du svare på. Under alle omstændigheder, tænker jeg, at det er svært at lave mennesker om. Derfor skal du måske nøjes med at tage dine veninder, som de er, men så også gøre noget andet.

Nemlig se dig om efter en eller to nye veninder, der som du har brug for et dybere venskab, hvor I også taler lidt oftere sammen. Den bedste måde at støve nye venner op på er at finde ud af, hvad du selv interesserer dig for og så opsøge et sted, hvor du kan dyrke den interesse sammen med andre.

Det kan være en læseklub, en golfklub, en tennis- eller badmintonklub, en syklub – du kan selv fortsætte listen, for det her land er fyldt med foreninger og klubber, så det vil være ret let for dig at finde én, hvor du kan dyrke din hobby og træffe nye venner.

Her skal du huske på – og det gælder i øvrigt også for dine nuværende veninder – at vil du det dybe venskab, så kræver det ærlighed og mod. Du skal således turde åbne dig og også turde vise dine mere sårbare sider. For gør du det, vil dine veninder også turde åbne sig over for dig, og så er grundlaget for det dybe og ærlige venskab, som du nu går og savner, lagt.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.