Lunefuld chef

Jeg får angst af min lunefulde chef

Min leder er overlegen, sur og generelt meget lunefuld, og nu kan jeg mærke, at jeg bliver utryg og angst, hvis jeg eksempelvis skal lave en præsentation på arbejde. Selv om jeg har arbejdet her i 10 år, overvejer jeg, om jeg skal finde et nyt job, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om lunefuld chef

Jeg er en kvinde, der i de seneste 10 år har arbejdet det samme sted. Det er et spændende job, men min leder er mildest talt et stort problem. Han er ikke noget rart menneske. Han overlegen, og ser han sig af uvisse grunde sur på nogen, så fornedrer og foragter han dem åbenlyst uden, at der er grundlag for det. Han er selv sjusket med sit arbejde som leder og foretrækker åbenlyst de medarbejdere, som vil eller kan varetage hans arbejde, uden at de i øvrigt bliver økonomisk kompenseret for det. Han har det også med at bagtale kollegaer, når de ikke er på arbejde, og han lægger ikke skjul på, at han selv synes, han er en ret tjekket og smart fyr. 

I alle de år, hvor jeg har været på virksomheden, har det været sådan. Der er flere af min kollegaer, som er brudt sammen, og mange har været sygemeldte med stress. Jeg selv har klaret mig ved at holde afstand til ham, for han gør mig helt sikkert utryg. Fornyelig skulle han så overvære, at jeg lavede et oplæg. Jeg tænkte ikke videre over det, men under min præstation begyndte jeg at ryste voldsom på mine hænder. Min chef bemærkede det, og situationen var voldsom ubehagelig. Jeg blev selv ret chokeret over min rysten, det var ikke noget, jeg selv kunne styre. Efterfølgende er det begyndt at bekymre mig, om det skal ske igen. Jeg kan godt lide mit arbejde og mine andre kollegaer, men min leder er jeg åbenbart bange for! Jeg overvejer at skifte job, for jeg har måske bidt den dårlige stemning i mig alt for længe, noget jeg i øvrigt også er rigtig god til. Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at finde et andet arbejde

Jeg er ikke psykolog, alligevel tænker jeg, at du døjer med forventningsangst også kaldet angsten for angsten. Det betyder, at fordi du en gang har haft den ret almindelige, men også ganske ubehagelige oplevelse af, at du pludselig ikke har kunnet "styre dig selv", så går du nu og frygter, at det vil ske igen.

Det er ubehageligt at have den slags angstoplevelser, men i det her tilfælde er det en helt naturlig reaktion på en usund situation. For din chef lyder jo ganske forfærdelig, og mens dine kollegaer fuld forståeligt bryder sammen og dratter om med stress på stribe, så har du formået at holde dig oprejst. Det er flot, men på den lange bane er det ikke sundt at opholde sig i et sådan et usundt miljø, og når nu ikke din fornuft vil fortælle dig det, så gør dine følelser det for dig. Sådan lidt á la Pinocchio, der glad og gerne løj, men blev afsløret af sin følsomme næse, der ikke var med på løjerne.

Nu kender du heldigvis arnestedet for din angst – din chef – så du ved, hvad problemet er, og du kan derfor gøre noget ved det. Det er nemlig sådan med angst, at ignorerer man dens advarsler om, at noget er galt, så bliver den ved med at banke på, indtil man tager den alvorligt. Og i dit tilfælde vil jeg da skynde mig at finde et andet arbejde. At blive, hvor du nu er, ser jeg bestemt ikke som en styrke, jeg ser det som selvdestruktiv adfærd, der på den lange bane kan komme til at koste dig dyrt. Det skønneste ville jo være, hvis du på vej ud ad døren turde tage bladet for munden og højlydt få gjort opmærksom på din chefs uanstændige opførsel. Det kan jeg dog godt forstå, hvis du ikke lige har modet til, men vælger du alligevel at gøre det, så sidder jeg her på min mentale tilskuerplads og klapper i mine små hænder.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.