Vibeke Dorphs brevkasse

Jeg føler, at mit ægteskab er slidt ned

Efter 22 års ægteskab er jeg gladere, når min mand er i sommerhuset, end når han er hjemme, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om ægteskab i problemer

Jeg har været gift med min mand i 22 år. Desværre har jeg i de seneste par år trukket mig fra ham. Jeg føler, at jeg elsker ham, men jeg mærker også en stigende frustration og mangel på overskud, når det gælder ham og vores ægteskab.

Vi har sammen tre skønne og efterhånden store børn, som alle tre trives. Vi har også et dejligt sommerhus, som min mand ofte tager ned til. For det meste alene, men tit tager han også børnene med.

Jeg kan her mærke, at jeg trives og er gladere, når han er nede i vores sommerhus, og jeg savner ham også sjældent. Jeg er så frustreret over mine følelser. Jeg har forsøgt at tale med min mand om dem og om, hvordan jeg i det hele taget har det, men det har ikke løst noget.

Jeg ved ikke om mine frustrationer skyldes, at jeg er kommet i overgangsalderen, eller om det simpelthen bare er, fordi vores ægteskab er slidt ned. Lige nu føler jeg ikke, at jeg har mere at give af, men samtidig har jeg heller ikke lyst til at blive skilt. Har du et godt råd til mig?

Vibeke Dorph råder til at finde gnisten igen

Jeg synes, at det er sådan med et parforhold, som det er det med planter og mad. Gider du ikke vande dine planter, og gider du ikke lige sørge for at gøre dig umage med maden, så bliver det derefter; trist og kedeligt.

Der er i det hele taget ikke ret mange ting her i livet, der trives helt af sig selv, det gælder også parforholdet. Det trives også kun, hvis du passer godt på det og plejer det. Ikke dermed sagt, at det hele tiden skal blomstre, for det kan og skal det ikke. Der er masser af hverdage, masser af gentagelser, masser af rutiner. Det kan vi sagtens leve med, hvis blot vi ved, at der også er noget andet, noget både skægt og dejligt, som vi er sammen om.

Et godt parforhold er for mig et godt venskab, tilført nærvær og sjove ting, man gør sammen. Men venskab, nærvær og morskab, kommer ikke af sig selv, det skal vi selv ville og ville sammen. Så i stedet for at bebrejde din mand og dit ægteskab, at tingene ikke spiller i øjeblikket, så må du selv få dem til at ske.

Start med at tænke over, hvad det var, du faldt for hos din mand, for de kvaliteter har han jo stadigvæk. Begynd også at gøre ting sammen alene bare jer to. Pak rygsækken og gå ud i det blå. Tag på kæresteweekend i jeres sommerhus uden jeres børn. Gå ud og spis noget god mad et skægt sted, og tal om, hvordan I har det, og hvad I nu har lyst til sammen.

Gør noget, for hvor der er vilje, er der vej, så find den vilje frem. Sørg også for, at du har ting, du gør med dine venner og med dig selv. Hold op med at gruble over, hvor meget du keder dig i dit ægteskab, for det er virkelig spild af tid. Vær også klar over, at skifter du manden ud, så vil du ende det samme sted, hvis ikke du ændrer indstilling til dit liv. For det er ikke andre mennesker, der kan få dit liv til at blomstre, det ansvar hænger kun på dig selv, så tag det på dig.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.