Vibeke Dorphs brevkasse

Jeg frygter, at min kæreste tvivler på vores forhold

For et år siden havde min kæreste og jeg en konflikt, som endte ud i, at han synes, vi skulle lave en liste over fordele og ulemper ved vores parforhold. Hver gang vi diskuterer, er jeg bange for, at han vil bringe det op igen og finde ud af, at han ikke vil mig, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om problemer i parforholdet

Jeg har en dejlig kæreste som jeg elsker, og han elsker også mig meget højt. Problemet er, at vi for omkring et år siden kom vi op at skændes over, at han havde skrevet med en anden kvinde, hvilket ikke var første gang desværre.

Jeg konfronterede ham, og han undskyldte og sagde, at det var mig han ville. Dog fik han under vores diskussion også sagt, at han syntes, vi skulle lave en liste med fordele og ulemper ved at blive sammen. Jeg blev meget chokeret over, at han overhovedet kunne finde på at lave sådan en liste. Vi endte da heller ikke med at lave listen og blev gode venner igen.

Dog kan jeg siden da mærke, at jeg bliver ked af det og meget usikker, hver gang vi har en uoverensstemmelse, fordi jeg frygter, at han vil nævne denne liste igen. Jeg tror, at jeg i bund og grund er bange for, at han her vil finde flere ulemper ved at være sammen med mig end fordele.

Jeg har før ham haft en kæreste som virkelig fik mig ødelagt ved ikke at vise interesse, før der var noget seksuelt i det og som skrev med andre kvinder. Det samme som min nuværende kæreste gjorde mod mig, da vi havde det kæmpe skænderi.

Dog har min nuværende kæreste været med til at opbygge mit selvværd og selvtillid så utrolig meget, og jeg tror virkelig på ham, når han siger at han elsker mig mere end noget andet. Alligevel kan jeg mærke at denne liste går mig på. Har du et råd til mig?

Vibeke Dorph råder til at tale ud

Jeg bliver altid bekymret, når folk siger, at de kan takke andre for, at de har fået en bedre selvtillid. Selvværd og selvtillid kan andre da godt støtte én i at få, men et selvværd er kun godt, når man selv har stået for at bygge det op, er det baseret på andre, så er det jo såre let at miste igen.

Når det er sagt, så synes jeg egentlig heller ikke, at din kærestes udmelding om, at I skal tage jeres forhold op til revision, blot fordi, at han har dummet sig, er særlig konstruktiv. For når han efter selv at have lavet en fejl, foreslår, at I skal lave en liste over plusser og minusser ved jeres forhold, så river han jo rent faktisk fundamentet under jeres forhold væk. Indirekte siger han jo, at hvis du brokker dig, så kan du risikere, at han smutter.

Kriser er der masser af i et parforhold, og de håndteres ikke ved, at man truer med at gå. Det er en barnagtig og tarvelig måde at håndtere kriser på, og det resultere jo præcis i den situation, du står i nu, hvor du ikke tør gøre opmærksom på ting, du ikke trives med af frygt for, at det skal få jeres forhold til at kollapse. Det er en uholdbar situation, som du hurtigst muligt skal ud af.

Derfor få talt med din kæreste. Sig til ham, at hans liste stadigvæk spøger, og at du ikke synes, det er i orden, at han ad den vej truer med at opløse forholdet, blot fordi du konfronterer ham med hans skriverier med andre kvinder.

Sig, at det ikke er vejen frem for dig og jer, for I skal også fremover kunne tale om tingene uden at være bange for, at jeres forhold går i stykker. Skynd dig at få det gjort. For ikke bare vil det være den rigtige måde at styrke dit eget selvværd på, det vil også få din kæreste at forstå, at vil han dig og jer, så skal han anlægge en mere moden stil, når I taler om jeres udfordringer.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.