Kvinde taler i telefon

Jeg frygter mine nevøers aggressive stedfar

Mine nevøers stedfar har en dårlig indflydelse på deres mor, og det påvirker dem meget. Stedfaderen er agressiv og til tider voldelig. Jeg ved ikke, hvordan jeg kan hjælpe uden at blande mig for meget, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om bekymring for nevøer

Jeg er den stolte faster til tre skønne drenge, der er i alderen fra 10-16. Min bror og drengenes mor gik fra hinanden for fire år siden.

De bor i dag tæt på hinanden og deler børnene 7/7, men dog ikke mere firkantet end, at drengene tidligere kunne gå til og fra.

Om søndagen, når drengene skulle ”skifte”, plejede de også altid at spise aftensmad sammen for at tale om ugen, der gik, og hvad der skulle ske i den kommende uge. Det var en meget harmonisk skilsmisse, hvis man kan kalde en skilsmisse for det.

For to et halvt år siden fandt drengenes mor en anden kæreste, og hun ændrede sig totalt. Den nye kæreste havde og har det stadig svært med, at hun har tre børn samt et venskab med deres far. Han har derfor ofte ”tvunget” hende til at vælge mellem ham og drengene, og hun har desværre altid valgt ham. Pludselig blev deres søndagsmiddage aflyst, så måtte min bror ikke ringe eller skrive til hende, da han var fortid.

Mine nevøer har også flere gange fortalt, at den ”nye” kæreste taler grimt til og om deres mor i deres nærvær og en enkelt gang, har han slået ud efter hende. Efter den episode kom den ældste nevø på 16 ned til mig. Han sagde, at han skulle have luft, for ellers var han bange for, at han ville gå amok på sin stedfar.

Drengene vil helst ikke have noget med ham at gøre, og de har nu også fået et anstrengt forhold til deres mor. Jeg har aldrig haft et specielt godt forhold til hende, men jeg har det svært med, at hun lader sig styre af en sådan idiot. Jeg vil heller ikke blande mig i hendes liv, men når det går ud over børnene, føler jeg, at jeg bliver nødt til det.

For alle, både jeg, min bror, hendes egne forældre og søskende samt min familie har prøvet at fortælle hende, at det forhold, hun er i, ikke er godt for hverken hende eller børnene, men hun lytter ikke, så hvad gør vi?

Vibeke Dorph råder til aktiv handling

Midt i det kaos, din brors ekskone har bragt både sig selv og sine sønner i, så er det godt at høre, hvordan de tre drenge er omgivet af varme og omsorgsfulde mennesker, der ikke lægger skjul på, at de vil dem det godt. Den viden har åbenlyst også en enorm betydning for dem.

Se blot din ældste nevø, der opsøger dig for at få luft for sin harme over sin stedfars opførsel. Den tillid er uvurderlig og vidner om, hvor stor en betydning, du har for drengen.

Normalt ville jeg råde alle til at fare varsomt frem i sager, hvor skilsmissebørn er i klemme mellem skilsmisseforældre. Alligevel synes jeg, at I skal handle her. For det, at stedfaren én gang har tyet til vold, endda mens drengene var til stede, vidner om en syg og grænseoverskridende adfærd hos ham. En opførsel, som ingen, slet ikke børn har godt af at være i nærheden af, men også en adfærd, som de tydeligt skal bekræftes i ikke tolereres af øvrigheden.

Hvordan I helt konkret griber det an, uden at drengene selv kommer følelsesmæssigt i klemme, har I brug for mere kyndig rådgivning om, end den, jeg kan give jer.

Prøv derfor at kontakt Børns Vilkår, som har en rådgivning netop for pårørende til børn i mistrivsel. Læs mere på bornsvilkar.dk. Du kan både skrive til dem, som du har gjort det her eller ringe, og du kan gøre det anonymt, men gør en af delene. For viser I, at I tager situationen alvorligt og har tænkt jer at handle derefter, så kan det også være, at drengenes mor vågner op og indser, at hun har bragt sig selv og børnene i en utålelig situation, som de alle hurtigst muligt skal ud af.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.