Jeg kan ikke holde min 7-årige stedsøn ud

Jeg kan ikke holde min 7-årige stedsøn ud

Jeg bor med min kæreste og vores tre sammenbragte børn. Problemet er min kærestes 7-årige søn. Han er uopdragen, højlydt, roder og ignorer mig. Det er meget anderledes fra mine børn. Nu taler min kæreste om, at han gerne vil have sin søn noget mere, men det holder jeg simpelthen ikke til, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om stedsøn

Min kæreste og jeg er flyttet sammen med vores tre sammenbragte børn. Vi elsker hinanden højt, men der er et problem. Det er min syvårige stedsøn. Jeg havde håbet, at de problemer, vi havde, ville klinkes, når vi faldt til ro i vores fælles base, men konflikterne er tværtimod tiltaget. 

Jeg ved, at han er et barn, og jeg har virkelig prøvet at finde noget positivt ved ham, men det er ikke lykkedes, og nu kan jeg mærke, at jeg decideret ikke bryder mig om ham. Han er uopdragen, ekstremt højlydt, roder, er utaknemmelig, ignorerer mig og hører ikke efter, hvad jeg siger. Når han leger med min søn, skal han bestemme alt og er dybt manipulerende. 

Jeg har altid krævet af mine egne børn, at de skal indgå i det huslige, som deres alder nu byder det. Jeg forventer også, at de sidder roligt ved bordet og ikke svarer igen, når jeg beder dem om noget. Alt det har min kærestes søn ikke lært, og selvom hans far godt kan være enig med mig, når jeg påpeger problemerne, så er han ikke særlig opmørksom på det, når hans søn for eksempel råber op og afbryder alle ved bordet eller render rundt udenfor på strømpefødder. Når jeg har forsøgt at tale med min kæreste om problemet, så siger han, at han ikke vil bruge den tid, han har med sin søn på konstant at skælde ud. Jeg har derfor foreslået, at vi laver ting hver for sig et par af dagene, men det gør min kæreste ked af det, for det er ikke sådan, en rigtig familie er. Min kæreste er ellers en fremragende far, der tager sig tid til sin søn, men altid på sønnens præmisser. Han har flere gange sagt, at han gerne vil have sin søn mere, og så er det, at min verden ramler. For det holder jeg ganske enkelt ikke til. Hvad gør vi?  

Vibeke Dorph råder til at evaluere familien

Det er hårdt arbejde at leve i en sammenbragt familie, jeg ved det, for jeg har selv været der. Når jeg bruger ordet ”arbejde”, så er det, fordi jeg fandt ud af, at det lige præcis er det, det er. Så skynd dig at slette fotoet af den idylliske kernefamilie på gule plader fra din indre harddisk og erstat det med det en sammenbragt familie heldigvis også kan være; et velfungerende og til tider skønt kaos af mennesker, der gør deres for at leve sammen i nogenlunde harmoni. 

For at det skal lykkes for dig og din kæreste, så skal I starte med at holde op med at  stå som to kaptajner på samme bro med kursen sat i hver jeres retning. Eller rettere: Du har jo en kurs, mens din kæreste ikke helt ved, hvad vej han vil, kun at det ikke er din. Det holder ikke i længden, hvis I skal overleve som familie. I bliver nødt til at tage voksen-hatten på – det gælder især for din kæreste – og få talt seriøst om, hvordan jeres familie skal fungere. Det handler om regler for opførsel, planer for dagen, fælles aktiviteter, aktiviteter med hver jeres børn – jo, det må man godt, det skal man! I skal ganske enkelt evaluere jeres familie, finde de punkter, der udløser konflikter og finde alternative løsninger til næste gang, de opstår. Det lyder meget let, det er det ikke. Selv fik vi hjælp fra en gratis familierådgivning, som de fleste kommuner har, det kan jeg kun anbefale. Ellers kan du låne bøger på biblioteket eller læse om emnet på nettet. Vigtigst er det dog, at du får italesat problemet, før du helt forståeligt får nok. Ikke som en følelsessamtale, der handler om, hvorvidt du kan lide din stedsøn eller ej, men som en helt lavpraktisk samtale, der har fokus på, hvad I konkret gør for at få jeres sammenbragte familie til at fungere.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.