Kvinde og søn kigger ud af vindue

Min søns far vil ikke have kontakt til ham

Min søns far har ikke været klar til at påtage sig rollen som far, og der er derfor ingen kontakt mellem ham og vores søn. Jeg ved dog, at han ellers trives fantastisk som onkel til sine nevøer og niecer, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om fraværende far til søn

Jeg er en kvinde i midten af 20’erne, mor til en lille dreng, der fylder tre år.

Jeg er alenemor til ham, fordi hans far helt fra graviditetens start ikke ønskede at blive far og heller ikke ønskede kontakt til vores søn, hvis jeg valgte at få ham.

Jeg har flere gange siden fødslen henvendt mig til faren og meddelt ham, at han er velkommen i vores liv, når og hvis, han skulle ønske at påtage sig rollen som far. Det har han indtil nu ikke ønsket, og det har jeg måtte affinde mig med.

Jeg står dog i den situation, at jeg er ulykkelig over at vide, at min søns far ellers er en fantastisk onkel for sine søskendes børn, samtidig med at han ikke vil være far til vores søn. Fordi han ikke vil det, så går min søn også glip af både fætre, kusiner og bedsteforældre, for ingen af dem kender til min søns eksistens.

Jeg overvejer derfor nu at kontakte familien og fortælle dem om vores søn, der jo også er deres nevø og barnebarn. Vil det være i orden, eller er det forkert?

Vibeke Dorph råder til at give plads og søge alternativer

Det er et svært dilemma, du sætter mig i her, et dilemma, der sikkert kan findes mange gode og kompetente svar på, men her får du mit: Nej, jeg synes ikke, at du for nuværende skal kontakte din søns fars familie og fortælle dem om jeres fælles barn.

Jeg tror dels ikke, at det vil gavne forholdet mellem faren og dig, og vigtigst, så tror jeg heller ikke, at det vil gavne din lille søn. Der skal to mennesker til at beslutte, om man ønsker at sætte et lille barn i verden og blive forældre. Du traf dit valg, mens faren til din søn, ikke følte sig parat og derfor meldte fra. Det er hans beslutning, den gjorde han dig klar, og du valgte så på de betingelser at få din søn.

Hvor gode dine intentioner end måtte være, så går du derfor bag om ryggen på din søns far, hvis du bryder jeres aftale og fortæller hans familie om jeres søn. For det kan da godt være, at han er en god onkel, men rollen som onkel er nu engang en anden end den som far, og den rolle har han jo fortsat ikke følt sig parat til at påtage sig.

Ønsker du kontakt med din søns familie på farens side, så er der kun én vej og gå, og det er via faren selv. Du kan fortælle ham, det du skriver her, nemlig at du er ked af, at din søn går glip af kontakten med hans familie, og hvor stor en glæde, du tror, jeres søn ville have deraf. Ønsker han fortsat ikke at gøre noget ved sagen, så accepter det. I er meget unge, han kan derfor skifte mening i løbet af et års tid eller to. Så giv ham tid og plads, så han forhåbentligvis af sig selv, finder modet frem.

For nuværende vil jeg så anbefale dig at skabe et alternativt netværk bestående af familie, venner og deres børn. Det kender jeg mange, der med stor succes har gjort. Skaber du din egen familie for din søn, så står du også mere frit i forholdet til, hvem du ønsker, skal være en del af dit og din søns liv fremover. Og den, der står frit, står nu engang stærkest, så gør det.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.