Vibeke Dorphs brevkasse

Min svigermor ødelægger mit ægteskab

Der er problemer med min svigermor, og det påvirker mit ægteskab. Nu skal vi alle til en barnedåb, og jeg gruer for dagen, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorphs på i Hjemmets Brevkasse.

Spørgsmål om problemer med svigermor

Jeg blev i sidste år gift med en tysk mand, som jeg nu har en lille datter med. Vi boede først i Tyskland, men bor nu her i landet.

Min mand har haft en turbulent barndom, der har resulteret i, at han og hans søster er meget beskyttende over for deres mor, der ikke længere er sammen med faren. Jeg er den første person udover hans familie, som min mand har et tæt forhold til.

Problemet er, at jeg aldrig har følt mig velkommen hos min svigermor. Der har altid været en underlig stemning, når vi er sammen. Min svigermor forguder min mand og havde også svært ved at dele vores glæde, da jeg ventede mig.

Sidste år havde jeg et sammenstød med hende, da jeg forsøgte at tale om den mærkelige stemning. Hun gik i forsvar, og da min mand sagde, at mit ubehag måske skyldtes, at jeg led af angst og sikkert derfor var lidt overfølsom, brugte min svigermor det imod mig.

Min svigermors opførsel blev kun værre. Hun var meget bedrevidende, da vores datter kom til og forærede os gaver, som vi slet ikke ønskede os, og kom på besøg, selv om det ikke passede i vores planer. Alt det afstedkom, at jeg skrev en vred besked til hende, hvilket gjorde min mands søster rasende. Da hun sagde til min mand, at hun ville konfrontere mig, talte han hende ikke fra det, hvilket gjorde mig vred.

Nu skal vi have barnedåb og hans mor og søster er inviteret. Min mand er forhippet på, at de skal komme, også selvom jeg har ondt i maven over det, for jeg synes, at min svigermor er manipulerende. Det påvirker vores forhold, for jeg føler ikke, at han bakker mig op. Vi skændes, og sådan har det ikke været før. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at vise overskud

Besidderiske svigermødre kan være ulidelige at danse med. Når du så tilmed er nybagt mor, kan en sådan svigermor føles som en ondsindet drage i ens liv. For du er sårbar og har brug for ro og omsorg, alt imens du vænner dig til at være mor.

Du har ikke brug for belærende mennesker, der synes, at de ved bedre end dig (Det gør de aldrig, det er kun dig, der ved, hvad der er bedst for dit eget barn). Når der så tilmed i forvejen er en misstemning mellem din svigermor og dig, så bliver alting kun mere kompliceret.

Nu er det blot sådan, at din svigermor også er din mands mor, og endda en mor, som han har et stærkt beskytter gen overfor. Hun bor ovenikøbet i udlandet, så forståeligt, at han er forhippet på, at I alle skal have det godt, når I en sjælden gang er sammen.

Det må du respektere, ligesom han sikkert respekterer, at du har et forhold til dine forældre. Du skal derfor stoppe med at forsøge at få din mand til at vælge side. Det er tarveligt og lidt barnligt af dig, og det løser ikke jeres konflikt, tværtimod.

Det vil derimod hjælpe på tingene, hvis du sætter dig for, at din svigermor ikke skal fylde som et spøgelse i jeres ægteskab. Det vil sige, at når hun ikke er hos jer, så behøver I ikke at forholde jer til hende. Når hun så er der, så sæt venligt dine grænser, men forsøg ellers at få tingene til at glide, mens du husker på, at hun jo snart er rejst igen.

For udviser du overskud, så vinder du på den lange bane. Der skal nemlig to til at føre en krig, og viser du, at du går i for store sko til at spilde din tid på det, så vil det få din mand til at respektere dig og din svigermor til at rette ind.

Og husk så på, at det er dig, der til forskel for din svigermor, har fornøjelsen af at dele din hverdag med din mand og datter. Den mulighed har din svigermor ikke, så vær large.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.