Trist kvinde

"Min kærestes børn respekterer mig ikke, og han vil ikke tale om det"

Jeg har forsøgt at tale med ham om problemerne, men jeg føler ikke, at han respekterer det, jeg siger. Jeg mangler simpelthen en følelse af fællesskab, respekt for mig og fælles værdier. Vibeke Dorph kommer med råd til læserne i Hjemmets brevkasse.

Min kæreste og jeg er begge i slut 50’erne og har boet sammen i fire år i hans hus. Vi har begge voksne børn fra tidligere forhold, men har meget forskellige måder at omgås dem på. Jeg har altid lært mine børn at være holdspillere og interessere sig for andre. Vi har også altid talt meget sammen, og jeg er dybt taknemmelig for den tillid, de fortsat viser mig. 

Min kæreste har to voksne børn, som bor langt væk, så vi ser dem knap så ofte. Jeg har gjort meget for at vise dem, at jeg gerne vil dem, men de holder mig på afstand. Den ældste, en søn, er karrieremand og taler kun om sit job. Den yngste læser, men hun har et pengemisbrug, som resulterer i, at hun tager lån og konstant skylder penge væk. 

Hun er lige blevet fyret fra sit job pga. bedrageri og låner nu penge af de forkerte mennesker, men hendes mor og far betaler hver gang for hendes udskejelser uden konsekvenser. Jeg ved også, at hun har stjålet kontanter fra mig, hvilket jeg ikke har nævnt for min kæreste. Jeg kan heller ikke føre en normal samtale med hende, da hun ikke involvere os i noget, og når vores børn er samlet, trækker hun sig. 

Jeg har også haft en konflikt med min kærestes børn, fordi jeg satte en grænse for dem. På grund af alt det her, er jeg begyndt at trække mig og lave aftaler ud af huset, når min kærestes børn er her. Jeg har forsøgt at tale med ham om det, men jeg føler ikke, at han respekterer det, jeg siger. Jeg mangler  simpelthen en følelse af fællesskab, respekt for mig og fælles værdier.

Så hvad gør jeg? Ghita 

Vibeke Dorph råder til at være diplomatisk

En sammenbragt familie består ofte af to familier med to forskellige kulturer. Den ene forældre har sit værdisæt, den anden sit eget. Galt går det, når den ene part forsøger at pådutte sin måde at være forældre på til den anden, for det er så meget lettere sagt end gjort. 

Jeg lever selv i en sammenbragt familie, og har her erfaret, at jeg blev nødt til at agere som en slags diplomat, der var udstationeret i et fremmed og ukendt land med andre værdier, end dem jeg selv kom fra og holdt af. Her nyttede det derfor ikke, at jeg fra første dag forlangte, at tingene skulle være præcis, som jeg syntes. Jeg måtte i stedet indrette mig, søge kompromis og anerkende, at enig eller ej, andre gør tingene anderles end jeg. 

I dit tilfælde kan jeg godt forstå, at det kan være svært, men jeg er dog sikker på, at bebrejder du din kæreste hans måde at være forældre på  så støder du ham fra dig i stedet for at få hans forståelse. Derfor skal du gøre som diplomaten. Accepter, at din kæreste gør tingene, som han skønner bedst og bland dig så så lidt som muligt. Kom i stedet forsigtigt med dine egne anskuelser og råd, når du fornemmer, at der er overskud til det. Din kæreste og hans eks. er sikkert dybt bekymret for deres datter, og de gør nu engang det, de finder bedst. 

Du har dog ret til og skal stå op for dine egne værdier, når hans børn er hos jer. Du skal her gøre din kærestes datter klart, at hun ikke skal stjæle fra dig, og forlang også, at når hun er hos jer, så skal hun deltage socialt. Men far varsomt frem, for Rom blev ikke bygget på en dag. I har også kun boet sammen i fire år. Det kan synes som lang tid for dig, men for din kærestes børn er det stadigvæk en ny virkelighed, som de skal have tid til at lande i. Så sørg venligt og tålmodigt, men også bestemt for, at det kommer til at ske.

Skriv til Vibeke

Vibeke Dorph

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.