Trist kvinde i en rød trøje sidder på gulvet foran en grå sofa

Tør jeg give min misbruger-kæreste en chance til?

Jeg har tidligere brudt med min kæreste, fordi han drak og tog stoffer dagligt. Han er nu i mit liv igen med løftet om, at han kan ændre sig. Jeg ved dog ikke, om dette er realistisk, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om utilregnelig kæreste

Jeg er en 28-årig kvinde der igennem det sidste halvandet/to år har set én fyr, der er i midten af 30’erne.

Fra starten har han været typen, som jeg ikke helt har kunnet regne med.

Han dukkede op hjemme hos mig, som vinden blæste, og hver gang var han beruset. Langsomt gik det op for mig, at han både drak og tog stoffer, gerne dagligt. Jeg gjorde ham klart, at den livsstil gad jeg ikke. Jeg syntes dog, at jeg kunne se et godt og rart menneske inde bagved, så jeg hang i og håbede, at han ville vælge mig. Det skete ikke, for han fortsatte sin deroute. Til sidst fik jeg nok og afbrød forholdet.

Jeg kunne dog ikke glemme ham, selvom jeg indledte et forhold til en yngre fyr. Det var ret overfladisk, men jeg endte med at blive gravid og fik en abort, hvilket slog mig helt ud, fordi jeg skammede mig over, at jeg havde været så sjusket.

Jeg besluttede derfor at rydde op i mine relationer, men da det kom min eks for ører, at jeg havde det skidt, dukkede han op og flyttede ind hos mig. Alt var fint, vi havde det godt, indtil han igen kom hjem opløst af stoffer og druk. Jeg forlangte, at han gik i behandling, det lovede han, men faldt så i igen.

Sådan er det kørt frem og tilbage siden. Han har godt nok været hos en psykolog, men her har han ikke nævnt sit misbrug. Nu har jeg sat ham stolen for døren og krævet handling. Men er det realistisk at tro på, at han vil ændre sig? Både venner og familie mener, at jeg skal droppe ham, hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at komme videre

Jeg synes, du skal lytte godt og grundigt til dine venner. For at din kæreste har valgt at leve sit liv som misbruger, det valg er hans, og det er således også kun ham, der kan ændre på det, hvilket han tydeligvis pt. ikke har tænkt sig.

Noget andet, og i dit tilfælde langt mere alvorligt er, at du er i fuld gang med at udvikle dig til at være medafhængig. For du har for længst overskredet dine egne grænser i håbet om, at din kæreste vil ændre sig. Du har opgivet fokus på dit eget liv og fremtid, i stedet spilder du din tid og kræfter på at lege behandler for en kæreste, der gentagende gange har vist, at han vælger sit misbrug frem for dig.

Den smid ud for så at tilgive trædemølle, du (alt for) længe har trampet rundt i er også en typisk medmisbruger adfærd. Du er blevet alt for vant til at leve i håb og skuffelse, optur og total nedtur, snart vil du slet ikke kunne huske, hvordan en sund og normal tilværelse ser ud, hvis ikke du får sagt stop.

Så med mindre, du ønsker, at dit liv og forhold skal fortsætte præcis så fattigt og håbløst, som det er det nu, mange, mange år frem, så skal du derfor se at komme væk. For du kan ikke redde din kæreste, det kan han kun selv, og det ønsker han tydeligvis ikke.

Du har derimod din fremtid foran dig, en fremtid fuld af eventyr, sunde relationer, børn og familie og masser af gode udfordringer. Få derfor fjernet fokus fra din taberkæreste, og få ham ud af dit liv. Skab i stedet det liv, du ønsker for dig selv i stedet for at spilde mere tid på en mand og et forhold, jeg kan garantere dig for, ingen gode steder fører hen.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.