Kvinde lytter til musik med lukkede øjne

Min veninde rakker mig ned foran andre

Min veninde kritiserer mig højlydt, når vi er sammen med andre mennesker. Jeg er træt af hendes spydigheder, men jeg vil ikke gøre hende vred, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om kritiserende veninde

Jeg er en ung kvinde, der via mit studie fik en rigtig god veninde for en fire år siden.

Vi er siden blevet en del af en venindegruppe på fem piger.

Min veninde og jeg klinger normalt godt sammen, men vi er også meget forskellige og kommer fra forskellige baggrunde, hvilket naturligt præger vores personligheder og liv.

Problemet er, at min veninde har en tendens til altid at fremhæve vores forskelle, og hun gør det gerne foran hele vennegruppen på en måde, hvor jeg ender med at fremstå som hende, den er gal med. Hun kan f.eks. fremhæve, at jeg taler for hårdt, altid har for travlt og gør tingene, som hun ikke selv ville have gjort dem.

Hun har også en tendens til altid at afbryde mig midt i en sætning, eller grine højt af en måde, jeg formulerer mig på. Jeg kan da også ofte inderst inde tænke, at min veninde gør tingene på en måde, som jeg ikke ville: Hun er f.eks. ret langsom, kan være sløv osv., men derfor ser jeg ingen grund til at hænge hende ud overfor andre, for hun har jo også andre kvaliteter.

Jeg oplever ikke at andre af mine venner taler mig ned på den måde, og det er virkelig begyndt at gå mig på, for jeg er træt af hendes spydigheder. Så hvordan får jeg talt med hende uden at gøre hende vred? Hun har nemlig også svært ved at tage imod kritik.

Vibeke Dorph råder til at finde nysgerrigheden frem

Jeg tror, at mange af os kender til mennesker, der har en kedelig tendens til at pille andre ned. Ofte gør de det på sådan en lidt diskret facon, hvor de f.eks. klæder deres ondskabsfuldheder ind i en lille ”sjov” bemærkning.

Konfronterer man dem med, at deres bemærkninger gør ondt, så giver de gerne igen ved at sige, at det jo ”bare var for sjov” og spørger så frækt om, hvorfor man dog er så følsom? Men spydigheder, hån og det at blive afbrudt, er aldrig sjovt, og det er da heller ikke meningen, at det skal være det. For mennesker som din veninde, gør som de gør, fordi de er usikre og derfor hele tiden har brug for at hævde sig.

Det er en syg måde at søge selvværd på, så det skal stoppes. Det gør du bedst ved at konfrontere din veninde i en konkret situation, hvor hun tyer til sine unoder. Næste gang, hun således afbryder dig eller griner af noget, du siger, så spørg hende i situationen om, hvorfor hun gør det? Og spørg så også, hvordan hun egentlig selv ville have det med at blive afbrudt eller grint af.

Lad være med at spørge vredt, prøv i stedet at finde nysgerrigheden frem, for det vil tvinge hende til at tage dig alvorligt og gøre det svære for hende at feje dig af med, at du er overfølsom eller andet tarveligt.

Du kan så håbe på, at din veninde med tiden aflærer sig sine unoder. Gør hun ikke det i første omgang, så har du nu konkrete eksempler på hendes dårlige opførsel, som hun ikke kan løbe fra eller slå hen, fordi du allerede har påpeget dem.

Skulle hun helt vælge at ignorere dig, så ville jeg nok stille og roligt udfase hende som veninde. For rigtige venner går altså ikke og taler hinanden ned, tværtimod ser de det som deres fornemmeste opgave at gøre det stik modsatte.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.