Sådan behandler du bistik

Stukket af en bi? Sådan fjerner du brodden og giften

Omkring 10.000 personer behandles hvert år på skadestuen for bi- og hvepsestik. Langt de fleste stik er harmløse, men er man allergisk, kan et bistik i værste fald være dødeligt.

Både bier og hvepse har et ubehageligt stik, men de opfører sig vidt forskelligt.

Bien er fredsommelig og stikker nærmest kun, hvis den bliver klemt, så lad den endelig være i fred. Hvepsen kan til gengæld opføre sig aggressivt, og når den sidst på sommeren er blevet arbejdsløs kan den være en regulær plage.

I modsætning til myg stikker bier og hvepse ikke for at få mad. De stikker for at forsvare sig. Derfor er et stik fra de stribede flyvere også noget, der kan mærkes, forklarer formanden for Naturvejlederforeningen, Peter Baloo Laurents.

LÆS OGSÅ: De fleste ville klaske den, men derfor bør du lade myggen sidde

Er man blevet stukket af en bi eller en hveps, er det en god idé at undersøge stikket nærmere med det samme.

"Brodden fra en bi bliver ofte siddende i huden og fortsætter med at pumpe gift ind. Det kan være smertefuldt, så det er en god idé at fjerne den så hurtigt som muligt," siger Peter Baloo Laurents til ALT for damerne.

En flåttang kan være et effektivt redskab, men har man ikke sådan en ved hånden, kan man forsøge at skubbe brodden ud med et dankort eller en negl. Det gælder om at undgå at trykke på brodden

"Den skal skrabes væk, så man ikke kommer til at klemme på giftsækken og mase mere gift ind i huden," siger Peter Baloo Laurents.

På apoteket kan man købe en giftsuger, der er en lille pumpe, som ved hjælp af vakuum suger giften ud. Har man ikke sådan en ved hånden, kan man følge et gammelt husråd og bruge en fugtet sukkerknald i stedet. Det våde sukker laver et tryk kaldet osmose, som hjælper til at trække giften ud.

Pas på de søde sager i sommervarmen

Både bier og hvepse er glade for søde sager. Derfor er det en god idé at lægge mærke til, hvad man selv og børnene putter i munden udendørs.

"Ofte går det galt, fordi man ikke har opdaget hvepsen eller bien på bagsiden af isen eller nede i en dåse sodavand, og så bliver man stukket, når man får den ind i munden," siger Peter Baloo Laurents.

LÆS OGSÅ: Ramt af en brandmand? Dette skal du gøre for at dulme smerten

Stik i munden og i svælget kan være farlige, fordi hævelsen kan give problemer med at trække vejret. Derfor er det altid en god idé at søge lægehjælp med det samme.

Målt i dødsfald er bier og hvepse Danmarks farligste dyr. Hvert år registreres et til to dødsfald som følge af allergiske reaktioner. Derfor er der god grund til at tage stik fra bier og hvepse alvorligt.

Har man konstateret allergi over for hvepse eller bier, er det vigtigt at tage nogle forholdsregler i sensommeren. Undgå at plukke blommer, tjek hækken for hvepsebo, inden du går i gang med beskæringen og vær ekstra opmærksom, når du spiser og drikker udendørs.

Denne artikel er oprindelig fra 2015.