Cæcilie Norby fylder 60 og har skrevet et vaskeægte festnummer: ”Jeg har brug for noget party i mit liv”

Cæcilie Norby flyver rundt i et privatfly over København og holder fest med en lækker mand. Dét er ønskedrømmen, der går i opfyldelse, på hendes nye sang. Den skal minde os alle om at koge suppe på de gode oplevelser.

”Det gælder om at være høj på de højder, man nu har, og at koge lidt suppe på dem. Omkvædet i sangen er også: ”I don’t wanna get down from the high that I’m on,” siger Cæcilie Norby til alt.dk i forbindelse medvideo-serien ’Damernes Discman’. Herfortæller hun om sin single ”Smoking”.

”Det betyder jo at ryge, men kan også henvise til fx en lækker mand. Og det gør det i det her tilfælde,” forklarer hun om nummeret.

”Det er en fantasihistorie – måske lidt en ønskedrøm – om at flyve rundt i et privatfly over København og holde fest sammen med en lækker mand. Der må også gerne være flere mænd, faktisk. Da jeg skrev det, var jeg i en periode i mit liv, hvor jeg havde rigtig meget lyst til at gå i byen og til at feste og havde lyst til at skrive et vildt party-nummer,” siger hun.

Samtidig var det en form for terapi:

”Det er ikke tilfældigt, at det foregår i et fly, for jeg er faktisk ret flyskræk, så jeg havde lyst til at udfordre dén skræk.”

At fylde 60 kalder på fest og farver

Lige om lidt runder Cæcilie Norby et skarpt hjørne, og dét skal fejres.

”Jeg fylder 60, og det kalder på fest og farver. Det vil jeg også prøve at inkorporere mere i mit liv. Jeg har brug for noget party,” siger hun.

Hun uddyber, at ”Smoking” er et vaskeægte diskonummer inspireret af ”diskokugler-og-store-bukser-bølgen”, der skyllede ind over verden i hendes teenagetid:

”Sangen udspringer af et ønske om at komme tilbage til der, hvor der virkelig var fest. Dengang, hvor man elskede at holde fest, og der var masser af det.”

Udover at hun vil have mere fest ind i sit liv, vil hun også bruge noget tid på at se tilbage på sit liv i forbindelse med den runde fødselsdag:

”Jeg vil tænke over de overfede ting, jeg har oplevet. Jeg har været 40 år i musikbranchen, og nogle gange har der været så meget knald på, at jeg er gået fra det ene til det andet: Så har vi måske været i Paris i halvandet døgn, men har ikke set Paris, kun en lufthavn, et hotelværelse og et spillested og så hurtigt videre. Jeg vil prøve at kigge tilbage og bruge noget tid på at tænke på alt det, jeg har oplevet.”

Cæcilie Norbys nummer ”Smoking” ligger på vores playliste, som du kan finde her. Den er fyldt med musik af danske, kvindelige artister og skal bidrage til at skubbe til køns-ubalancen i musikbranchen. Læs mere om projektet ’Damernes Discman’ nedenfor.

Om 'Damernes Discman'

Du kan gøre en hel det for at ændre på den køns-ubalance, der er i musikbranchen – og det er endda virkelig nemt. Det eneste, du skal gøre, er nemlig at forbruge mere musik af kvindelige kunstnere: Stream deres musik, køb deres plader, tag til deres koncerter.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Så er det heldigt, at vi har samlet en playliste med musik af danske kvinder til dig. Den hedder Damernes Discman og kan findes her.

I dag er kun 23 procent af den musik, der bliver streamet, af kvindelige kunstnere. Samtidig præsenterer streamingtjenesterne deres brugere for mere af den musik, der i forvejen er populær. Fordi vi lytter mest til mænd, bliver vi altså også præsenteret mest for mænd. Det er et ekkokammer, som gør det svært for kvinderne at blive hørt.

Når man som kvindelig kunstner statistisk set får færre streaminger end en mand, kan det være svært at overbevise pladeselskaberne om at satse på én, og man bliver ikke i lige så høj grad booket til festivaler og andre events.

De manglende streaminger starter altså en kædereaktion og er med til at holde kønsubalancen i musikbranchen i hævd. Derfor: Lyt, lyt, lyt til kvindelige kunstnere – f.eks. på playlisten Damernes Discman.