Mange gaver under juletræ

"Mange ligger søvnløse, men det er vigtigt at tale om det nu"

Alt.dk har fået chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen til at fortælle, hvordan man taler åbent om økonomi i julen. Og så giver hun et råd om fristelser i butikkerne. Denne klumme er skrevet af hende.

Så er det ved at være den tid på året, hvor tilbuddene på stort set alt, hvad der kan købes, virker uendelige. Butikkerne lokker med tilsyneladende store rabatter, og det er højsæson for impulskøb.

Vi taler selvfølgelig om Black Friday. En dag, som de fleste har en holdning til på godt og ondt. For nogle rimer Black Friday på overforbrug og tunge CO2-aftryk, for andre er dagen med de mange tilbud en hjælp til at give noget luft i økonomien omkring jul, hvor gaveræs og andesteg presser budgettet – ikke mindst i år.

Mange plejer at købe julegaver på Black Friday, men i lyset af den økonomiske situation skærer mange ned på gavebudgettet i år. En stor del af danskerne er pressede på privatøkonomien på grund af de stigende priser på alt fra madvarer til energi, hvorfor juleforbruget kan være et oplagt sted at skrue ned. Når vi pludselig ikke har råd til at købe det samme som før, så er det helt naturligt, at det også vil gå ud over det beløb, vi kan forbruge på vores venner og familie, men det kan godt være svært at tale om den pressede pengepung med dem, vi gerne vil glæde med lækre gaver under træet.

Mit bedste råd er at åbne op for posen og tage en dialog med dine nærmeste om økonomien op til jul. Mange kan føle sig pressede til at købe store gaver, som der måske ikke er penge til i år. Derfor er det en god idé at forventningsafstemme med dem, så man undgår at bruge flere penge, end man egentlig har.

Vi skal generelt være bedre til at være åbne omkring vores økonomi, og de kvaler, den kan give. For vi ser desværre, at alt for mange ligger søvnløse over, hvordan de skal få råd til gaverne i år. Og selvom det langt fra kan fjerne alle de økonomiske bekymringer, som inflationen giver her op til jul, kan det være en stor lettelse at tage en åben snak om, hvad der kan lade sig gøre i et år med et ekstra stramt budget i mange familier.

Fristelserne står i kø

Skal du ud og stå i kø med spidse albuer og svinge kortet på årets Black Friday, uanset om det så er for at jagte julegaver eller andre køb, så er mit bedste råd til dig derudover at være forberedt. Dan dig et overblik, og læg en plan på forhånd. Vid, hvad du vil have, og sørg for at have undersøgt på forhånd, hvad det koster, og hvad din besparelse bliver. For hvis du ender med at blive fristet af tilfældigheder, så har du jo i sidste ende ikke sparet penge.

Og husk så, at du er den, der kender din økonomi bedst. Så find ud af med dig selv, hvad der giver mening for dig at bruge penge på, så du kan handle bevidst – for i en tid med pres på pengepungen har endnu færre af os plads til hovedløst forbrug.

Om skribenten

Louise Aggerstrøm Hansen er chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank. 

Det er Alt.dk, der har spurgt hende, om hun ikke ville skrive om økonomi og julegaver.