Christian Lollike

"Jeg har set folk gå grædende fra forestillingen fordi krigen er blevet nærværende på en ny måde"

Kontroversiel krigsballet kommer til Aarhus i forbindelse med Aarhus Festuge.

Kan historien om Anders Breivik, der stod bag massakren på Utøya, laves til teater? Kan man lave teaterkoncerter om prostituion? Og kan man lave ballet med deltagelse af ægte krigsveteraner?

Svaret på alle tre spørgsmål er ja. Christian Lollike har nemlig aldrig været bange for at bryde tabuer eller for at være kontroversiel i sit arbejde som dramatiker.

Vi fangede ham til en Q&A om krigsballeten:

Hvordan fik du ideen til krigsballetten og brugen af krigsveteraner?

Jeg blev spurgt af balletten om jeg lave et koncept til en forestilling. Det ville jeg gerne, men kun hvis jeg måtte udfordre danserne og de værdier, der normalt kendetegner den kongelige ballet. Derfor foreslog jeg at man lavede en fysisk skildring af Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan. Det blev hurtigt klart, at det mest interessante og udfordrende var at lade danserne danse med rigtige veteranerne fordi at krigens konsekvenser bliver tydeligere.

Hvad har været den mest positive reaktion, du har oplevet?

- At mærke den stilhed der kan være blandt 700 mennesker, når der står et menneske og krænger sin hærgede posttraumatiserede sjæl ud for derefter at begynde at danse. Det mod der skal til – fra soldaterne – til at stå der på scenen og åbne sig og danse har måske være det mest positive.

Og den mest negative?

- Det er jo altid træls, som man siger på jysk, når folk mener at jeg udnytter eller udstiller soldaterne. For selvfølgelig udstiller jeg dem eller de udstiller sig selv, men de gør de en højere sags tjeneste.

Hvad er din reaktion på, at forestillingen nu kommer til Aarhus?

- Det er meget vigtigt at debatten om hvorfor vi gør i krig – og hvilke omkostninger det har fortsat holdes i gang. Derudover fortæller det da forhåbentlig noget om forestillingens niveau som jeg er stolt af.

Hvad håber du på, at det kan flytte eller røre i publikum?

- Jeg synes at kunst helst skal have en mind-blowing dimension. Dvs. at folk oplever noget hvor de et øjeblik mærke kæben ligge på knæene. Derudover har jo set folk gå grædende fra forestillingen fordi krigen er blevet nærværende på en ny måde.

Forestillingen, der er en samproduktion mellem Det Kongelige Teater og teatret Sort/Hvid, er koreograferet af Corpus' kunstneriske ledere, Tim Makiatis og Ester Lee Wilkinson.

Jens Folmer Jepsen, Aarhus Festuges direktør, fortæller om baggrunden for, at Festugen sammen med Aarhus Teater går ind i projektet:

- Der er alle mulige gode grunde til at holde festuge i maj, når Det Kongelige Teater henvender sig med en forespørgsel til os om at være partner på en af alle tiders største balletsucceser - det er ikke bare høj kvalitet, der bydes på, det er også helt i Festugens ånd, at det sker med en forestilling der er ny, væsentlig i sit indhold og let at identificere sig med som publikum.

Fakta

Sted: Aarhus Teater

Dato/tid: Torsdag 28.-29. maj 2015 kl. 19.30-21.00 og 30. maj 2015 kl. 15.00-16.30

Pris kr. 148-405. Billetter via aarhusteater.dk / Tlf. 7021 3021

Idé og Iscenesættelse: Christian Lollike

Læs mere og se billeder fra forestillingen her.

Christian Lollike (f. 1973)

Dramatiker, instruktør og kunstnerisk leder af Sort/Hvid (tidl. CaféTeatret) i København.

Uddannet fra Dramatikeruddannelsen i Aarhus i 2001.

Dramatikerdebut på Aarhus Teater med Operation: Luise og Ferdinand i 2002.

Christian Lollike blev ansat som husdramatiker og instruktør på Aarhus Teater i 2005, og i 2009 blev han leder af Dramatikeruddannelsen sammen med Mads Thygesen, hvorefter han i sommeren 2011 tiltrådte stillingen som kunstnerisk leder på det veletablerede CaféTeatret (nu Sort/Hvid) i København.