Claus Holm

Claus Holm jagtede anerkendelsen i mange år – men så fik kones ord ham på andre tanker

I mange år jagtede tv-kokken Claus Holm Michelin-stjerner og anerkendelse, men bag den glade facade var han træt og udkørt. Hans kone fik ham heldigvis på bedre tanker.

Sommeren kommer til at foregå i en foodtruck, og det passer tv-kok Claus Holm godt.

Mange kender den glade jyde – nu bosiddende på Fyn – fra programmer som 'Go' Morgen Danmark', 'Badehotellets kokkeskole' eller 'Fem Fede Kokke', hvor han gennem to sæsoner blev slankere og slankere og fandt sig en sundere og bedre livsstil.

Men han elsker stadig mad og mennesker, fortæller han fra foodtrucken.

"Folk kommer til mig med deres historier, og det elsker jeg. Så kommer de og siger, at jeg er sød. Eller dum," smiler han.

Foodtrucken har han kørt rundt med for Brugsen i nogle år nu, og herfra deler han smagsprøver ud, men engang var livet anderledes. Claus Holm havde sin egen restaurant på Sydfyn, og det var ikke lykken, kan han se i dag. Mærkeligt nok var det de børn, han aldrig fik, som ændrede hans livssyn.

"En dag gjorde min kloge kone mig opmærksom på, at jeg jagtede anerkendelse, og at det skulle altid være vildere og vildere. Måske er der andet i livet end stjerner og anerkendelse?"

Ingen børn

På det tidspunkt prøvede parret at få børn og var i fertilitetsbehandling. En enkelt gang var Anne gravid uden for livmoderen, men børn fik parret aldrig.

"Det lykkes ikke, og Anne var ked af det. Ja, det var jeg også."

Claus Holm havde på det tidspunkt lige fået sin anden Michelinstjerne, men så sagde Anne noget klogt:

"Måske bliver man ikke lykkelig af at lave mad til de rige?"

Det tog Claus Holm til sig, og for nogle år siden fik han så jobbet i Coop.

"Her kan jeg rigtig dele ud af mine erfaringer. Jeg kender alt til grundsmage, og det vil jeg gerne videregive. En tomatsuppe fra frost får så meget smag af lidt kanel, nogle kødboller og lidt selleri på toppen. Folk går amok over det," siger Claus Holm.

"Jeg er ligeglad med at slagte min egen ko og trille mine egne kødboller. Det behøver ikke være så fint. Nogle kokke dyrker deres egne tomater, men vi er jo lige gode mennesker af den grund."

Han ved godt, at der i restaurantionsbranchen hviskes om, at han har solgt sin sjæl.

"Det gjorde ondt i mange år at gå fra stjernerne til pludseligt at vælge noget andet, men der er altså også kokke, der laver McDonalds-burgere, og jeg beskylder ikke dem for at sælge ud, for jeg ved, hvor ondt det kan gøre. Der er heldigvis også dem, der giver mig et klap på kinden og siger, at jeg det gør godt."

Claus Holm har lige været med i TV2-programmet 'Badehotellets kokkeskole', hvor han skulle lære de folkekære skuespillere fra serien at lave mad, som man ville have gjort, hvis Badehotellet var virkelighed.

"Jeg var så bange for, at den der kokkelængsel skulle komme tilbage. Men det var sjovt, og de var alle sammen skidegode. Det er da også sådan, at på de gode dage tænker jeg stadig, at, jeg da lige skal åbne en restaurant igen. Men jeg ved godt, det ville betyde skilsmisse," siger han, mens han gør klar til dagens smagsprøver, som Lille Skensved på Sydøstsjælland skal have æren af.

Her er ikke noget med fine kanapéer eller eksotiske varer. Nej, Claus Holm går ind og køber helt almindeligt ind i butikken, og så laver han alt, hvad han lige kan finde på i selskab med en lokal medhjælper. Indimellem har det været en ældre dame, og det kan være sjovt.

"Sådan en ældre dame kan godt sætte mig på plads, hvis hun synes, jeg roder. Eller hun kan fortæller mig, hvordan man rigtigt laver boller i karry på gammeldags manér," siger Claus Holm, som ellers sværger til nemme og ukonventionelle løsninger.

Om Claus Julius Holm, 54 år

  • Uddannet kok.
  • Han har været huskok i 'Go’ Morgen Danmark', men har også skrevet en række bøger senest 'Airfryer 4ever'.
  • Derudover har han været selvstændig blandt andet med Restaurant Gaasen i Svendborg, hvor han bor med sin kone, Anne.

Kunstner, ikke kok

I dag er det blandt andet en spidskål vendt i tykmælk med spidskommen i, for det er ifølge Claus Holm noget, der får damerne til at klappe. En opskrift kan damerne dog ikke få, for kokken bruger ikke opskrifter.

"Nej, jeg er kunstner," siger han med glimt i øjet.

Når Claus Holm triller ud i landets små byer med foodtrucken, kommer alle de lokale og skal besøge ham. Det betyder, at han nemt kommer af med 300-800 smagsprøver på en eftermiddag.

"Mange skal lige hen og snakke, selv om det er svært for de første at gå hen til ”ham fra tv”," smiler Claus Holm.

"Jeg vænner mig aldrig til at være kendt. Jeg er jo bare mig. Det er mærkeligt, at jeg aldrig vænner mig til det, for jeg har jo lavet tv i 20 år. Min kone siger da også, at folk glor," siger Claus Holm, som altid giver folk en selfie, når de spørger om det.

For fire år siden var Claus Holm med i programmet 'Fem fede kokke', hvor fem – nå ja, fede – kokke skulle lægge deres livsstil om og spise mere grønt og motionere for ikke at miste livet i en alt for tidlig alder. Det trængte Claus Holm gevaldigt til. Faktisk var han med i to sæsoner, og han har i dag tabt sig hele 35 kilo og er kommet ned under 100 kilo.

"Jeg cykler som en gal. Jeg cykler for eksempel 160 kilometer på søndag. Jeg ved godt, at folk kigger på mig og siger: ”Det kan du ikke,” men jeg har to personlige trænere, og jeg spiser havregrød, skyr og salat," siger han helt alvorligt.

"Sundhed for mig er ikke tvang. Det er lyst. Jeg løber og cykler og spiser salat af lyst."

Det har ikke kun givet pote på badevægten hjemme i Svendborg.

"Jeg har fået et sundere og gladere livssyn. Jeg har energi til nye ting som for eksempel at gå i haven eller en tur med Anne, hænge vasketøj op og sove ordentligt. Jeg var altid træt og udskød opgaver, og når nogen ringede og spurgte, om jeg ville med ud og have en øl, var jeg altid for træt. I dag er min krop er fyldt med vilje. Nu ved jeg, at jeg bliver gammel," siger han begejstret.

"Anne har lige været i Barcelona fire dage, og jeg er den dårligste i verden til at være alene. Men i stedet for at sidde og drikke mig fuld alene og spise dårlig mad, går jeg ture med min hund og snakker med mig selv som en papegøje."

Folk er begyndt at stimle sammen om foodtrucken, selv om strømmen svigter, og kokken bander. Han elsker jobbet i foodtrucken, selv om der ikke er meget fine dining over det.

"Jeg har lavet mad til dronning Margrethe, men det her er det fedeste job, jeg nogensinde har haft. Det er langt federe end at være kok på fine restauranter. Det har jeg prøvet, men jeg vil ikke længere sælge fine menuer til fine damer. Jeg vil hellere dele smagsprøver ud," siger han og deler dagens første smagsprøve ud; en kødbolle med coleslaw.

5 hurtige sommerspørgsmål

Hvad laver du på den bedste sommerdag?

"Jeg står op, solen skinner, og jeg drikker kaffe på terrassen med min kone, Anne. Vi skal også have en morgenmad bestående af blødkogt æg, rugbrød og bacon, og til den skal vi have en Jägermeister. Det er Anne, der har introduceret mig til at drikke Jägermeister på særlige dage. Jeg elsker det."

Har du en sommerforelskelse, du kan huske?

"Jeg mødte Anne på bagtrappen til kokkeskolen i Aalborg, og det sagde smask. Hun havde en kæreste, og jeg var forlovet, men det kom vi ud af. Det kan godt være, jeg ikke er pæn, men jeg kan snakke mig ud af hvad som helst, så et år senere var vi kærester, og nu har vi været sammen i 36 år."

Hvilken ferie er den bedste, du har været på?

"For fem år siden holdt Anne og jeg ferie på en lille ø i Vietnam. Vi boede på et resort, hvor vi havde egen butler og massør, og vores hytte havde en terrasse med udsigt over vandet."

Hvad er den bedste sommermad, du kan forestille dig?

"Spareribs på grillen med coleslaw af nye gulerødder fra haven og spidskål og nogle bagte kartofler, men jeg skal ikke have koldskål bagefter, som alle andre. Føj, jeg kan slet ikke have det."

Hvilken bog læser du denne sommer?

"Jeg læser ikke bøger, for jeg har ikke ro i røven til det, men hvis jeg af en eller anden grund havner i en strandstol i løbet af sommeren, læser jeg ”Helbred dig selv”, som jeg har fået af min kone, og som handler om, hvordan man behandler sig selv. Den tager nu heller ikke så lang tid at læse."