'Da jeg fyldte 14, fik jeg 'Kvinde kend din krop' i fødselsdagsgave'

"Åh, det er hende der, der altid skal tidligt hjem"

Krimiforfatteren Elsebeth Egholm om at kunne genkende sig selv i sin mor, om bogen "Kvinde kend din krop" og om at få sine værste anelser bekræftet i en telefonsamtale.

Hvad ville du sige, hvis du skulle bagtale dig selv?

– Hvis jeg skulle bagtale mig selv, ville jeg sige: Åh, det er hende der, der altid skal tidligt hjem i seng! Sådan siger min veninde, Ellen, altid. Hun er vist godt træt af, at jeg sjældent er til noget sent i-byen-noget efter en biograftur eller en middag i byen. Men hjemme hos os står vi op klokken 6 hver morgen, så dagen bliver lidt lang, hvis jeg skal være ude i hverdagen til efter kl. 22 (eller også er det bare en dårlig undskyldning).

Hvilken telefonsamtale husker du bedst?

– Der er selvfølgelig mange telefonsamtaler, jeg husker ret tydeligt. Men der er en, der står helt klart. Jeg var på arbejdsophold på Klitgården i Skagen for fire år siden. Min veninde fra barndommen havde skrantet en del og havde været til flere skanninger, og jeg var meget bekymret. Da hun ringede til mig den dag i Skagen, fik jeg mine værste anelser bekræftet: Hun havde kræft. Vi havde en længere samtale om livet og de drejninger, det pludselig kan tage. Hun døde tre måneder senere. Jeg savner hende meget og har hele tiden lyst til at ringe til hende.

Hvem var den første, du kyssede?

– Den første, jeg kyssede rigtigt, var en engelsk mand, der arbejdede i min fars plantecenter, og som kom og boede hos os i perioder. Jeg var nok omkring de 15 år. Det var aldrig noget alvorligt, men bare ret sjovt og spændende. Vi er stadig gode venner og ses, når han engang imellem kommer til Danmark fra Finland, hvor han nu bor med kone og børn.

Hvilken bog bør enhver kvinde læse?

– Da jeg fyldte 14, fik jeg "Kvinde kend din krop" i fødselsdagsgave – komplet med forfærdeligt kedelige sorthvide fotos af såkaldt "virkelige" kvinder og deres intime kropsdele fra alle vinkler. Ikke noget skønmaleri af kvindens krop her! Alligevel kan jeg anbefale, at man som usikker teenagepige får fingre i den – eller en tilsvarende bog. De facts, man får præsenteret om sin egen krop, er værd at have med sig i den videre færd ud i livet. Og de fotos kan kun give selvtillid!

Hvad er det vigtigste, du har lært af din mor?

– Min mor er en meget rummelig person, som kan tale med alle, og som er god til at lytte. Jeg håber, jeg har lært en lille smule af at se, hvordan andre mennesker – især unge – igennem årene har søgt hendes selskab og spurgt hende til råds eller bare haft trang til at fortælle hende deres historie. Da jeg var yngre, lejede mine forældre værelser ud til bl.a. studerende. Især min mor kom ret tæt på en del af disse unge, så når jeg kom hjem, skulle jeg altid høre om Ole og Gustav og hvad de ellers hed. En anden stor kvalitet ved hende er, at hun hader, hvis nogen bliver holdt udenfor. Det håber jeg også, jeg har lært noget af.

Har du fortrudt noget i dit liv?

– Jeg kan ikke lige komme i tanker om store beslutninger, jeg har fortrudt. Jeg forsøger altid at vende ting til noget positivt, og jeg har jo kun slået mennesker ihjel på papiret.

Hvilke træk holder du mest af hos dig selv?

– Jeg kan godt lide, når jeg ser mig selv i spejlet og kan se træk, der minder mig om min familie: Smilet ligner min mors. Jeg kan se både mine kusiner og min bror i det. Det lyder lidt selvglad, men måske er det mit eget smil, som jeg bedst kan lide ved mig selv, fordi det viser en sammenhæng mellem mig og de mennesker, jeg holder meget af. Hvis jeg skal tale om et psykisk træk, jeg holder af ved mig selv, er det måske det, at det gode humør og den gode latter aldrig er ret langt væk.

LÆS OGSÅ: Sussi La Cour - "Man skal altså ikke have ondt af mig"

Elsebeth Egholm

Elsebeth Egholm er 52 år og krimiforfatter. Hun er uddannet journalist, men debuterede i 1999 med sin første roman. Snart er hun aktuel med bogen "Eget ansvar", der er den 7. i serien om Dicte Svendsen.