Parforhold

Er det naivt at finde kærligheden på TV? Ekspert vil gerne have halballerne tilbage

Vi bliver oversvømmet med tv-programmer, hvor danskerne jagter den eneste ene. Virker det ikke, er der op til flere dating-apps, som står klar til at hjælpe. Parterapeut Daisy Løvendahl anbefaler dog, at vi i stedet begynder at løfte blikket fra skærmene, når vi søger kærligheden.

I aften siger 10 håbefulde singler endnu engang ja til at blive gift ved første blik. Og på en anden kanal har seks nye landmænd sagt ja til at date fremmede i håbet om at møde den store kærlighed.

Både TV2 og DR har meldt ud, at rekordmange danskere har ansøgt om at komme med i årets udgaver af dating-serierne, ’Gift ved første blik’ og ’Landmand søger kærlighed’.

Men hvorfor vælger vi tv-programmer og datingapps, når vi er på jagt efter kærligheden – og er de den bedste måde at finde kærligheden på? Vi har talt med parterapeut og sexolog. Daisy Løvendahl om dating anno 2024.

”Jeg tror, at nogle af de yngre deltagere har en større tolerance over for at blive set på. De er vokset op med sociale medier, så det at være på TV er ikke udskammende, og måske er det i virkeligheden også mere tiltrækkende. Der er heller ikke så meget skam over at være single, som der har været,” siger Daisy Løvendahl til alt.dk.

Ifølge hende kan mange også leve med et håb om, at hvis de får den rigtige rådgivning, så lykkedes det at finde kærligheden. I programmer, som ’Gift ved første blik’, hvor man bliver matchet af eksperter, kan det give en følelse af, at nu kan det ikke gå galt, for det er jo eksperter og dygtige mennesker, som har fundet den rette partner for mig.

”Jeg kan dog godt sætte spørgsmålstegn ved hele tanken om, at den rigtige ekspert kan hjælpe os med noget, der i sin essens er så uforklarligt som kærligheden. Jeg er selv parterapeut og hjælper par med bedre kommunikation, at genfinde lysten, eller hvordan de kan komme igennem en svær periode,” siger Daisy Løvendahl, og uddyber:

”Der er så mange faktorer i det at forelske sig, vælge en partner og forpligte sig. Nogle gange har jeg det som om, at vi som samfund er begyndt at lede efter eksperten, der kan give os alt det, vi har brug for. Og det er lidt en illusion, for måske er netop kærligheden noget, vi ikke kan sætte på formel.”

Apps er til sex

Igennem de seneste år er der kommet flere og flere dating-apps på markedet, hvor vi selv ”swiper” frem og tilbage i udvalget af mulige partnere. Daisy Løvendahl oplever dog en general udmattelse lige nu i forhold til dating-apps.

”Der var et tidspunkt, hvor mange tænkte, at nu bliver det nemmere at finde en partner, fordi vi har alle de apps. Men i dag er illusionen, om at teknologien kunne hjælpe os med at finde kærlighed, forbi. Jeg oplever i hvert fald, at mange af mine klienter er trætte af online-datinglivet, og de føler ikke, at det giver værdi. Samtidig føler de heller ikke, at der er så mange andre muligheder for at møde en partner, fordi man har vænnet sig til, at det er online, det foregår.”

Derimod kan dating-apps som Tinder være gode, hvis man bare gerne vil mødes lidt uformelt med en, som man kan drikke et glas vin med, have det lidt sjovt med og evt. have sex.

Summa summarum er de mange apps generelt ikke så effektive, hvis man står med et oprigtigt ønske om at møde kærligheden, at komme hen til det sted i livet, hvor man er sammen to og to, man elsker hinanden og flytter sammen, bliver forpligtet og har ansvar, siger Daisy Løvendahl.

”Og så skal jeg lige tilføje, at jeg er klar over, at der er nogen, som har mødt deres livs kærlighed på Tinder. Så jeg ved godt, det findes. Men taler vi mere bredt, oplever jeg, at datingapps ikke giver folk det, de håber på.”

Begynd at gå til ridning

Men hvad gør vi så, hvis vi ikke lige har mod på at stå for åben skærm eller blive swipet til eller fra i en datingapp? Hvor møder du en partner i dag, for det føles som om, at det er blevet sværere bare at møde nogen til en fest, på arbejdet, eller hvor man ellers mødes i det virkelige liv.

”Jeg taler med mange singler i forskellige aldersgrupper. Og jeg siger i al ydmyghed, for det er nemt at sige, når man selv er glad i sit ægteskab, at parforholdet kan være illusionen om, at hvis bare jeg havde en kæreste, var alt bedre. Så noget af det, jeg taler med mange af mine klienter om, er at leve det liv, de ønsker nu, selvom de ikke har en kæreste,” siger Daisy Løvendahl, og fortsætter:

”Jeg er med på, at der er nogle ting, som er nemmere, når man er to. Der er også nogle ting, som er sværere. Jeg tror ikke, at man per automatik bliver lykkeligere af enten at være single eller være i et parforhold. Jeg tror, at man som menneske bliver lykkeligere af at have stærke relationer. Det viser al forskning også; At give og modtage kærlighed er en vigtig ting i livet, og det kan man godt gøre og have, selvom man er single.”

Derfor er Daisy Løvendahl fortaler for, at man skal leve det liv, man virkelig nyder der, hvor man er – også som single.

”Jeg spurgte fx en klient om, hvad hun ville gøre, hvis hun ikke skulle have en kæreste? Hun svarede, at hun ville lukke alle dating-apps og begynde at gå til ridning igen, fordi hun elsker at ride. Men det gør hun ikke, fordi der vil hun ikke møde en mand. Jeg kunne ikke lade være med at sige, ”eller måske gør du?” Måske står der en skøn mand, som også elsker at ride, eller der kommer en ny kollega, du får øje på i frokostpausen, fordi du ikke har så travlt med at kigge på din app.”

Grib chancen og kig op

Hun opfordrer til, at vi bliver bedre til at hjælpe hinanden.

”For nogle år siden spurgte en af min mands kolleger, om han ikke ville holde et middagsselskab og invitere nogle gode mænd i 40’erne. Det var sindssygt modigt af hende at række ud og sige, at hun gerne ville møde nogen uden for sit eget netværk. Den fremgangsmåde er jeg vild med. Vi skal blive bedre til at bruge hinanden, og det behøver ikke at være med det formål alene at sætte nogen romantisk sammen. Det er også dejligt at være sammen socialt.”

Ifølge Daisy Løvendahl skal vi altså turde at gribe chancen, når den opstår og møde nye mennesker ude i den virkelig verden. I dag har mange af os en tendens til at kigge på skærmen mere end at løfte blikket og smile til en anden, siger hun.

”Vi skal tilbage til halballet, eller hilse på dem, som du møder i fitnesscentret. Det kan også være at smalltalke med dem, som vi står i kø med. Vi skal gøre os umage med at bevare de små mikroøjeblikke af kontakt, der kan opstå, fordi udover at de måske kan føre dig til kærlighed eller god sex, så kan det også være en ny ven eller en sjov oplevelse, der lige varmede dit hjerte den dag,” fortæller hun.

”Så jeg tror i det hele taget, at vi skal passe på med ikke at kaste for meget af vores energi og opmærksomhed – hverken i tv-programmer eller skærme. Jeg kunne godt tænke mig, at vi brugte mere af den opmærksomhed på den person, der går forbi os eller sidder ved siden af os – også dem vi ikke kender.”