De bedste bøger, du kan give til mændene i dit liv
Her er den perfekte, firkantede gaveoplevelse til din kæreste, bror, ven eller far.
KLUMME: Hvad vil du helst have? En cashmeretrøje, du nyder at have på gennem mange år eller en weekendtur til Paris? Det er svært. Man vil både gerne have den intense oplevelse og den daglige glæde.
De heldige får både turen til Paris inklusiv den cashmeretrøje i Galeries Lafayette, der bliver det langvarige og daglige luksusminde om rejsen.
LÆS OGSÅ: Peter Løhr: 10 citater, der kan ændre dit liv
Men findes der ikke et mere realistisk og overkommeligt alternativ til en kvalitetsting, der samtidig indeholder en storslået oplevelse?
Jo, bogen!
Bogen, der kan stå på hylden gennem hele ens liv og dagligt minde en om både den store læseoplevelse og ikke mindst den person, der har givet den til en (selvfølgelig med en personlig dedikation inde i!).
Og jo bedre en bog, jo bedre en gave.
LÆS OGSÅ: Peter Løhr: "Jeg er min kæreste utro 5 minutter hver dag"
Jeg har vurderet mine egne favoritbøger i forhold til min egen mandlige omgangskreds, og her er ti skarpe bud på den perfekte firkantede gaveoplevelse til din kæreste, bror, ven eller far.
Til kæresten
'Alfabet' af Inger Christensen
"Abrikostræerne findes, abrikostræerne findes." Så underligt poetisk begynder et af hovedværkerne i dansk poesi, Inger Christensens 'Alfabet'.
Jeg føler mig ekstra levende, når jeg læser 'Alfabet'. Det er en digtsamling, der nemt kan konkurrere med en katastrofefilm i intensitet. Og det er en bog, du måske skal give til din kæreste, som en kærlig kommentar til, at han ligesom alle andre ville have godt af en lille lektion i nærvær.
Digtenes sanselige og stærkt tilstedeværende beskrivelse af alt det, der findes, forstærkes af den underliggende stemning af, at alt det, der findes, snart skal forsvinde. Sådan er det ikke kun abrikostræerne og kærligheden, der findes, men også brintbomben og Hiroshima og klimakatastroferne, der findes.
Hvis hverken kærligheden eller katastroferne er nok til at overbevise din kæreste om at skulle læse firserdigte, så fortæl ham om de matematiske og alfabetiske systemer, han kan gå på jagt efter i bogen. Kan han fx spotte Fibonaccis talrække og imitationen af naturens eksplosive vækstprincip?
'Rejse til nattens ende' af Louis Ferdinand Céline
Hvis du vil unde din kæreste en bog, hvor han kan være helt i sit eget space uden nogle som helst krav fra omverdenen om ordentlig opførsel eller holdninger, så giv ham bogen, som forfatteren Charles Bukowski har kaldt den bedste roman i 2000 år.
Det bliver ikke mere politisk ukorrekt og råt, end når jødehaderen Celine tager os med til Flanders skyttegrave under 1. Verdenskrig, til Paris' beskidte fattigkvarterer, til det inderste og mørkeste Afrika, forbi prostituerede på New York's hoteller eller til hårde tider på fabrikkerne i Detroit.
Det er så sort, at det alligevel er lyst og til tider meget absurd og sjovt. Det er livserfaring serveret så råt uforsødet, at man efter at have læst bogen føler sig som et meget mere modent menneske.
'Venusdeltaet' af Anaïs Nin
Hvis du vil gøre din mand til en bedre elsker, nytter det ikke noget at se flere tv-serier og film med primitiv og stereotyp erotik. Giv ham i stedet Anaïs Nins erotiske noveller, hvor alt fra Kama Sutra til syge fantasier og lege med kvindelig dominans udfoldes i saftige detaljer med litterært kapow.
I 40'erne skrev Nin noveller på bestilling til en "samler" for 1 dollar pr. side. Sådan startede skriverierne som en indtægtsgivende spøg. Men senere valgte Nin de historier ud, som i dag er klassikkere i feministisk litteratur, der har givet seksualiteten et nyt og levende sprog.
Nin var en af de første moderne kvinder, der skrev om sex set fra en kvindes synspunkt. Hendes erotiske noveller er det perfekte sted at starte for manden, der selvfølgelig gerne vil lære dig bedre at kende.
Til din bror eller ven
'Flugten fra Camp 14' af Blaine Harden
Måske er der nogle bøger, du hellere vil diskutere med din bror eller ven end med din kæreste.
Flugten fra Camp 14 er en voldsom bog, der beskriver en ung mands flugt fra den nordkoreanske fangelejr, han er født og opvokset i.
Det er velskreven og medrivende journalistik på højeste plan, der giver et skræmmende, men også fascinerende indblik i verdens mest lukkede land. Samtidig minder denne internationale bestseller en om, hvor meget mere man kan lære om et emne ved at læse en bog end ved bare at følge med i de ofte alt for hurtige og skarpvinklede nyhedsstrømme.
'Mus og Mænd' af John Steinbeck
Det lyder ikke som en page-turner på papiret. Den lille, kloge George og den store, enfoldige Lennie går fra ranch til ranch under 30'ernes store depression i USA for at finde forefaldende arbejde, mens de forgæves drømmer om en dag at få nok penge til at få deres egen selvforsynende gård.
Men 'Mus og Mænd' er en page-turner! Skildringen af det umage vennepar, hvor den lille hele tiden skal holde hånden under den store, er stærkt dragende.
Dertil sidder man i konstant spænding og venter på, at det går galt for Lennie på den nye ranch, og dermed også for George, fordi Lennie er så enfoldig og ukontrolleret stærk, at han ikke engang kan ae de mus, han holder så meget af, uden at slå dem ihjel.
Steinbecks maskuline og hårde Californien-univers har måske især appel til unge, frihedssøgende mænd, og denne korte klassiker er en af de mest rørende og bedste bøger om venskab, jeg har læst.
'Gå – Eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv' af Tomas Espedal
Til manden, der altid snakker om sin skepsis over for det konforme, borgerlige liv, men som alligevel lever lige så almindeligt og normalt, som de fleste andre.
Den norske forfatter Tomas Espedals lille vandrebog handler både om behovet for søge ud i den rå og sublime natur, så vel som behovet for at vende sit "normale" liv ryggen og starte på et nyt.
Man behøver ikke være professionel trekker eller lige være blevet forladt af sin kæreste for at få glæde af denne bog. Espedal burde give de fleste en forøget lyst til at leve et vildere og mere poetisk liv, når man tager med ham ude på hans vilde vandringer, der går gennem nattebarer i Istanbul og Paris og ud i den rå natur, hvor det nye liv hele tiden venter på den anden side af bjergene.
Til din far
'Min fars dagbog' af Jiro Taniguchi
Et af de største litterære fund for mig i år er den japanske mangategner Jiro Taniguchi. Hans nyere værker betegnes bedst som graphic novels, der blander eksistentielle temaer med betagende tegninger, der både er stærkt detaljerede og enkle på samme tid.
'Min fars dagbog' er en Taniguchis bedste. Den travle forretningsmand Yoichi har været for travl til at passe relationen til sine forældre og familie. Og da faren dør, er det første gang i 15 år, at Yoichi tager fra Tokyo og hjem til barndomsbyen. Her deltager han modvilligt i farens vågenat, og gennem familie og venners minder og historier får Yoichi et nyt og mere nuanceret billede af sin far.
Det er en meget smuk bog om forholdet mellem fædre og børn, der minder én om, at forældre også "bare" er mennesker, der som oftest har gjort deres bedste som forældre og haft gode grunde til at gøre, hvad de gjorde.
'Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe' af Haruki Murakami
Din far er formentlig et sted i livet, hvor han måske allerede løber for at holde alderen i skak, eller i hvert fald burde løbe og bevæge sig mere for at holde sin krop vedlige.
Murakami skriver personligt og levende om de helt specielle tilstande, som løb kan hensætte en i. Fx skriver han om, hvordan han er ved at gå i eksistentiel opløsning, da han løber et ultramarathon på 100 km på Japans nordligste ø Hokkaido.
Denne bog er på trods af sine mange lidelsesfulde beretninger ikke afskrækkende, men derimod det tætteste, man kommer på en dybt passioneret bog, der med noget nær garanti kan få enhver læser ned i løbeskoene og ud på vejene.
'Profeterne i Evighedsfjorden' af Kim Leine
Hvis man ikke allerede har opdaget det, så er Kim Leine den nye konge af dansk litteratur.
Leines fjerde roman 'Profeterne i Evighedsfjorden' har af gode grunde vundet adskillige priser, inklusiv Nordisk Råds litteraturpris.
Romanen er løst baseret på historiske begivenheder og handler om mødet mellem den danske præst Morten Falck og "de vilde" grønlændere i slutningen af 1700-tallet.
Det er en bog om de store temaer som frihed og skyld samt de underbelyste skyggesider ved Danmarks fortid som kolonimagt. Det er en uforglemmelig oplevelse til den modne læser, der er gammel nok til at tåle hardcore beskrivelser af livet med al dets lidenskab og kropvæsker akkompagneret af de helt store spørgsmål.
Bonusgave til alle mænd:
'Vi burde alle være feminister' af Chimamanda Ngozi Adichie
Nogle gange er det okay at give en gave, der er en lille smule belærende (måske bedst, når den er vedlagt en cashmeretrøje!).
Til en flad halvtredser kan du købe denne lille, fine bog med det store, vittige budskab til en hvilken som helst mand i din omgangskreds.
Adichie kan og bør få de fleste mænd til at indse, at også de er feminister.
LÆS OGSÅ: 7 tegn på, at han aldrig bliver den kæreste, du drømmer om