Hund i byen? Her er de bedste hunderacer, hvis du bor i lejlighed
At få hund er en stor beslutning. Og hvis du bor i lejlighed, er der ekstra grund til at overveje, hvilken af de mange forskellige små hunderacer, der passer ind i dit liv. Vi har fundet 10 små hunderacer, som passer til dig, der bor i byen.
Drømmer du også om at have en firbenet ven dit liv?
En sød, lille følgesvend, der begejstret byder dig velkommen hjem fra arbejde, og som putter med dig i sofaen på en dårlig dag.
Mange hunde kan være en skøn tilføjelse til tilværelsen, men det kræver også hårdt arbejde og en hverdag, der kan rumme din firbenedes behov. Særligt hvis du bor i en lejlighed, har et fuldtidsarbejde og ikke har en kæmpe baghave, hvor din lille pelsven frit kan løbe i timevis.
Gå efter en selskabshund
Det betyder ikke, at det er umuligt at få en hund, hvis du bor i lejlighed. Du skal bare vælge den rigtige slags.
Mange hunderacer er nemlig blevet avlet til vidt forskellige ting gennem tiden - og nogle er derfor lettere at have i en lejlighed end andre. Det forklarer Lise Lotte Christensen er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.
"Nogle hunderacer er oprindeligt fremavlet til jagt eller til at hyrde får, de kan have brug for meget motion eller have let til gøen. Derfor passer de ikke nødvendigvis godt i bylivet, hvor man bor tæt. Her er du bedst hjulpet med at vælge en lille hund og gerne en såkaldt selskabshund," siger hun.
En selskabshund inkluderer de hunderacer, som ikke længere bruges til de formål, de førhen blev avlet til. Nogle er endda avlet til udelukkende at agere som hyggelig og selskabelig underholdning.
Med få undtagelser er selvskabshunde også ofte små hunde.
Overvej størrelsen
Netop størrelsen på din nye pelsven er heller ikke helt uvæsentlig, hvis du bor i en etageejendom, understreger Lise Lotte Christensen.
"Hvis du bor i en stuelejlighed, kan du godt have en større, tungere hunderace. Men bor du højere oppe, skal du være bevidst om, at hundehvalpe ikke må gå på trapper regelmæssigt, før de er fuldvoksne," fortæller hun og tilføjer:
"Hundens knogler og led kan ikke tåle den type belastning, før de er helt udvoksede. Det vil sige, at du skal bære hunden op og ned ad trapperne de første 10-12 måneder – og det kan godt blive tungt, hvis du ikke vælger en af de små hunderacer."
Lise Lotte Christensen gør vi her klogere på 10 små hunderacer, der passer godt til lejlighedslivet.
1. Puddel
Pudler er en af de mest velegnede hunderacer til lejligheder, da de ikke gør eller larmer særligt meget. Du skal dog være opmærksom på størrelsen af din puddel, hvis du bor i lejlighed med mange trapper:
"Der findes fire forskellige størrelser pudler: En stor, mellem, dværg og en såkaldt ’toy’. Særligt de tre mindre pudler er egnede til at bo i lejlighed, da de nemt kan bæres op og ned ad trappen," siger Lise Lotte Christensen.
Hun understreger desuden, at du skal være indstillet på at bruge en del tid på pelspleje, hvis du skal have en puddel i dit liv. For selvom de fine, små hunde ikke fælder synderligt meget, bliver deres krøllede pels nemt bliver filtret. De skal også klippes hver 2.-3. måned.
Med den rette pleje er pudlen med sin store energi og intelligens perfekt til en aktiv familie, der gerne vil lære sin hund tricks.
På en skala fra én til tre poter:
2. Cavalier king charles spaniel
Cavalier king charles spaniel er en af de mest populære hunderacer at have i byen, fordi den lille hunderace ifølge Dansk Kennel Klub er god til både børn, fremmede og andre hunde. Og så er den - modsat sin fætter, cocker spaniel - en af de mere stilfærdige hunderacer, der ikke kræver alt for lange gåture, men som elsker at lege og træne med sin ejer.
"Det er en af de små, livlige og meget imødekommende hunderacer. Og så har den en lidt lettere pels at passe," forklarer Lise Lotte Christensen.
Den lille hunderace er desuden vild med at sidde på skødet og er en meget kærlig hund af natur.
På en skala fra én til tre poter:
3. Papillon
Papillon-hunden er en handy størrelse, men er samtidig robust og kan tåle regn, lidt kulde og gode, lange gåture, hvor den får stimuleret sanserne. Den kan også sagtens lære at sidde i cykelkurven.
Den lille hund med det store energiniveau passer godt ind i familier med børn og andre husdyr.
"Man skal dog være opmærksom på, at den har behov for en smule pelspleje, men det er ikke mere, end at det er til at overskue for de fleste," tilføjer Lise Lotte Christensen om den lille, langhårede hund.
På en skala fra én til tre poter:
4. Coton de tulear, bichon havanais og bichon frise
Hvis du ikke er glad for lange gåture og er mere til leg i parken, kan du gå efter en af de små hunderacer, som Lise Lotte Christensen kalder ”hvide middelhavshunde”.
"Det er for eksempel coton de tulear, bichon havanais og bichon frise. De er velegnede til byen, og derfor er de også meget populære hunderacer for tiden," understreger hun og fortsætter:
"Mange undervurderer desværre den pelspleje, der er forbundet med disse små hunderacer. Man skal være klar at bruge en del tid på at pleje deres pels eller alternativt få dem klippet korthåret. Deres pels meget bliver nemt filtret, og det er ret ubehageligt for hunden, hvis man ikke gør noget ved det."
Du skal også være klar på at tilbringe meget tid med din hund, hvis du skaffer dig en af disse små hunderacer. De er nemlig meget sociale og kan derfor ikke være alene hjemme ret længe.
5. Fransk bulldog
Den franske bulldog er efterhånden blevet en af de mest populære hunderacer i byen, fordi den ikke kræver særligt meget motion og er nem at have med rundt. Det er en meget social hunderace, og du vil hurtigt opdage dens legesyge natur, ligesom den heller er ikke sky for at putte sig på sofaen med sin familie.
Lise Lotte Christensen påpeger dog, at franske bulldogs ikke er så nemme, som nogen tror.
"En fransk bulldog er en sjov, lille hund, men der kan være nogle udfordringer med deres korte næser. For eksempel kan de få nogle vejrtrækningsproblemer, når det er meget varmt. Det er noget, du skal være opmærksom på, når du køber hvalp. Du skal se på forældrene, og spørge ind til eventuelle vejrtrækningsproblemer hos disse."
For ejere, der vil have ”nemmere” hunderacer, kan der derfor være grund til at kigge andre veje, mener Lise Lotte Christensen. Hun foreslår for eksempel en den lille hunderace boston terrier, som et godt alternativ til den franske bulldog.
På en skala fra én til tre poter:
6. Boston terrier
Selvom en boston terrier måske godt kan ligne en lille kamphund, er den i virkeligheden en stor familiehund, som egner sig rigtig godt til børnefamilier og/eller aktive ejere.
"Boston terrieren er en af de lærenemme, sjove, energiske og træningsglade, små hunderacer," mener Lise Lotte Christensen.
Ligesom den franske bulldog kræver boston terrieren ikke meget motion, men har dog besvær med at være alene over længere tid. En fordel for byboere er dog, at racen ikke har tendens til at gø, og at det er en rigtig venlig hund.
På en skala fra én til tre poter:
7. Kromfohrländer
Selvom du bor i byen, kan det være skønt med en charmerende hunderace, du kan tage med på løbeturen. Her er den mellemstore og lette kromfohrländer et godt bud. Det er en hund i mellemstørrelsen, som har meget energi, gerne til at træne og lege, men som også nyder hyggestunder med familien.
"Du får meget hund for pengene i den. Den er ikke så stor og behøver ikke så meget motion som for eksempel en schæferhund, men den kan sagtens trænes til at følge dig på en 5-10 km løbetur," fortæller Lise Lotte Christensen.
På trods af sit overskuelige motionsbehov, har kromfohrländeren brug for at blive stimuleret med opgaver og træning med familien.
På en skala fra én til tre poter:
8. Whippet
En whippet er endnu en af de mellemstore, men lette hunderacer, du kan tage med på løbeturen. Den er en del af myndefamilien, som kan være både aktiv og livlig. Men ifølge Lise Lotte Christensen skal du ikke lade dig skræmme af dens energi.
"Det er en hunderace, der et par gange om ugen skal have fyret noget krudt af - enten sammen med dig eller i frit løb i en indhegning. Når den så har gjort det, kan den sagtens være en sofakartoffel, der hygger med resten af familien."
Hvis du overvejer at udvide familien med en whippet, skal du være opmærksom på, at dens korte pels gør, at den kan komme til at fryse om vinteren, men det klarer man let ved at give den lidt tøj på.
På en skala fra én til tre poter:
9. Dansk/svensk gårdhund
Den dansk/svenske gårdhund er en af de meget selskabelige hunderacer, der er en smule større, end de fleste andre små hunderacer her på listen.
"Men den er stadig relativt lille og vejer omkring 10-12 kilo, så du kan sagtens bære den op og ned ad trappen. Den hører til i den energiske ende, men er stadig meget samarbejdende og god til at holde sig til, hvis du har den løs i parken," siger Lise Lotte Christensen.
Den lille hund kræver desuden ikke megen pelspleje og er derfor - foruden de mange ture, den skal på - nem at holde.
Går du på jagt, er den dansk/svenske gårdhund også en god kompagnon. Den er nemlig yderst intelligent og loyal og kan trænes til alt fra at finde jagtbytte til at fange rotter.
På en skala fra én til tre poter:
10. Pomeranian
Som en af de mindste hunderacer, der findes, egner en pomeranian sig godt til et liv på farten. På trods af sin lille størrelse er den ikke bange for større hunde, hvis bare den får lov til at møde dem i en tidlig alder. Omhyggelig socialisering vil også mindske dens gøen.
Den lille hund er yderst intelligent og kan derfor træne lydighed og sjove tricks. Hvis den er opdraget godt, mener Lise Lotte Christensen derfor, at en pomeranian gør sig godt som lejlighedshund. Hun gør dog opmærksom på, at det er en krævende hunderace i forhold til pelspleje.
"Det er en af de hunderacer, der skal have passet sin pels, og den skal nok børstes grundigt i hvert fald en gang om ugen. Til gengæld vejer den ikke så meget, og den er nem at have med i cykelkurven eller på arbejde. Det er også en af de små hunderacer, som er overskuelig for andre at passe, hvis du skal ud at rejse."
Vælger du en pomeranian, skal du være opmærksom på, at den ikke er god til at være alene.
På en skala fra én til tre poter:
Alle vores bedste artikler om kæledyr 🐾
-
Derfor er det så sundt at have et kæledyr
-
13 dyr, der har et vildere jetsetliv end dig
-
Skal I have hund? Her er 21 børnevenlige hunderacer
-
Forkæl din hund med hjemmebagte hundekiks
-
Her er de mest populære hundenavne i Danmark
-
16 skønne senge til din kat
-
Forfatter Line Knutzon: “Jeg får hele tiden at vide, at jeg har et sygt forhold til Basse”
-
Ny undersøgelse: Få en hund og lev længere
-
Må jeg få en hund, mor? Her er, hvad I skal overveje, før I får en hund
-
Hund i byen? Her er de bedste hunderacer, hvis du bor i lejlighed
-
Er Paris Hiltons chihuahua-æra blevet gjort til skamme?
-
Hunde er bedre sengepartnere end kærester, viser forskning
-
8 gode råd: Sådan introducerer du baby for din hund
-
Model Mathilde Gøhler: “Jeg er jordens største kattemenneske”
-
11 gode grunde til at få hund
-
Fit med hund: 8 tips til at løbe med din hund
-
Her er 150 navne, der både virker til baby og dyr
-
Hassan Preisler og hans to undulater: Det er store følelser, der er på spil
-
Skal vi levere vores elskede hund retur?