Her er 9 af verdens mærkeligste juletraditioner
Fra rulleskøjteløb til flyvende hekse. Verden fejrer jul på mange spøjse måder.
Denne artikel er oprindeligt fra 2016.
Når man tænker over det, kan det måske synes lidt sært, at vi år efter år danser om juletræet hjemme i stuen eller gemmer smuttede mandler i en skål med grød.
Vi er dog langt fra de eneste i verden, der dyrker særlige og spøjse juletraditioner år efter år – se bare her:
1. Hvordan fejrer man jul i Norge?
Der er mange ting, Norge har, som man kan elske og beundre: Den smukke natur, det rige dyreliv og ungdomsserien SKAM, for at nævne et par eksempler. Denne juletradition falder dog ikke nødvendigvis i den kategori: Hvert år render nordmændene nemlig rundt og gemmer alle kostene i huset juleaften. Og hvorfor så det, kunne man spørge? For at forhindre heksene i at stjæle dem og dermed undgå deres ondskabsfulde drillerier. Naturligvis.
2. Hvordan fejrer man jul i Ukraine?
I Ukraine er det ikke kun glinsende juletræer og julelys, man hænger på juletræet. Her er en gammel myte nemlig skyld i, at plastik-edderkopper og spindelvæv får en helt særlig plads på træets grene. Det lyder umiddelbart ikke så hyggeligt, men den, som finder edderkoppen julemorgen, går et heldigt år i møde, siges det.
3. Hvordan fejrer man jul i Tjekkiet?
For tjekkerne handler julen ikke kun om god mad og gaver. Den er nemlig også højtid for giftemodne kvinder, som på juleaften stiller sig uden for døren i deres hjem og kaster en sko over skulderen. Hvis tåen peger mod døren, venter et bryllup i det kommende år. Hvis ikke, kan de prøve lykken ved at ryste et hyldetræ...
4. Hvordan fejrer man jul i Tyskland?
For mange danskere er det ikke rigtig jul uden dans om juletræet, og dén tradition har vi arvet fra tyskerne. Der er dog også en årlig genganger, som de har helt for sig selv: Aftenen før den 6. december stiller tyske børn nemlig deres sko uden for døren og venter i spænding på, om julemandens hjælper har lagt slik eller grene i dem dagen efter. Sidstnævnte betyder nemlig, at de har været uartige.
5. Hvordan fejrer man jul i Italien?
I Italien er det ikke kun julemanden, der kommer med gaver. Her får børnene nemlig også besøg af den venlige heks Befana, der flyver rundt på sin kost og uddeler gaver og slik hvert år den 5. januar. Dén tradition kunne man måske godt overveje at indføre herhjemme?
6. Hvordan fejrer man jul i Polen?
I Polen dækker mange familier op til en ekstra person ved middagsbordet, så der er plads til ånder fra fortiden eller en uventet gæst, fordi traditionen siger, at ingen må være alene juleaften.
7. Hvordan fejrer man jul i Japan?
I Japan fejrer man ikke jul som en højtid, men en spøjs tradition har alligevel sneget sig ind juleaften. Her er det nemlig blevet populært hos mange japanske familier at spise julemåltidet på den amerikanske fastfoodkæde KFC (Kentucky Fried Chicken).
8. Hvordan fejrer man jul i Venezuela?
I Venezuelas hovedstad Caracas må der ikke køres bil inden julegudstjenesten den 25. december. Derfor vælger mange venezuelanere at køre i kirke på rulleskøjter – eftersigende mens der affyres fyrværkeri og råbes "Jesus er født!"
9. Hvordan fejrer man jul i Rusland?
I Rusland er man også vild med grød til jul – man griber det bare an på en lidt anderledes måde, end vi gør herhjemme. Her er der nemlig tradition for, at man smider grøden op i loftet, og jo mere der sidder fast, jo bedre bliver høsten det kommende år, siges det.
LÆS OGSÅ: Her er julens bedste vine
LÆS OGSÅ: Risengrød under dynen
LÆS OGSÅ: Stor guide: Tag på hyggelige julemarkeder i Sverige og Tyskland