Jakob Olrik og Astrid Lund Johansen

Der er 28 år mellem Astrid og Jakob: ”Det første halve år gik vi slet ikke ud offentligt”

Astrid Lund Johansen og Jakob Olrik har modtaget utallige kommentarer om deres forhold fra fremmede mennesker på internettet. Falske narrativer og forkerte antagelser har fyldt, når deres forhold har været til offentlig debat i diverse kommentarspor, men nu tager de selv ejerskab over fortællingen i DR-programmet 'De unge kærester'.

På mange måder er kærlighedshistorien mellem Astrid Lund Johansen og Jakob Olrik helt almindelig. De fik kontakt gennem Instagram, hvor Jakob sendte en besked til Astrid. Én besked blev til flere, og inden længe mødtes de til en kop kaffe. De kunne hurtigt mærke, at der var noget særligt mellem dem, og deres relation udviklede sig senere til et forhold.

Men på ét punkt skiller historien sig ud.  

For det er ikke alle, der blot ser to mennesker, der elsker hinanden, når de kigger på Astrid og Jakob.

Det blev tydeligt, da parret valgte at stå frem offentligt med deres forhold – og særligt deres aldersforskel på 28 år fik folk til tasterne.

Astrid måtte se på, mens hun i diverse kommentarspor blev fremstillet som en stakkels, ung kvinde, der uden egen aktion eller fri vilje var blevet manipuleret af en ældre mand.

Men det narrativ er langt fra sandheden, fortæller hun til alt.dk.

Det er blandt andet derfor, at parret har valgt at medvirke i programmet 'De unge kærester', der kan ses på DRTV: for at tage ejerskab over deres egen fortælling.

Et parforhold, hvor man møder hinandens forældre

En uge efter den første kaffeaftale kom Astrid hjem til Jakob, og fordi snakken flød og kemien var unægtelig, er hun blevet lige siden. Men selvom aldersforskellen er det første, der springer i øjnene, når fremmede ser på dem, var det ikke noget, der påvirkede dem i starten, fortæller Astrid.

”Da vi først mødtes, var det præcis som i alle andre relationer, hvor man gerne vil lære et andet menneske at kende. Jeg synes ikke, vi kunne mærke i vores samtaler, at der var en aldersforskel. Jeg tænkte over, at du var lidt ældre end mig, da du skrev til mig, men jeg tror, at da jeg så dit billede, så tænkte jeg, at du var yngre, end du i virkeligheden var.”

”Så du siger, at da du så mig, syntes du, at jeg så gammel ud?” spørger Jakob med et smil.

”Nej,” griner Astrid og fortsætter:

”Da du fortalte mig det. Det havde vi jo ikke skrevet om, så det var nok det første spørgsmål, jeg stillede dig, da vi mødtes.”

Men bare fordi aldersforskellen ikke kunne mærkes mellem dem, betød det ikke, at den ikke spillede en rolle i deres relation. For både Astrid og Jakob var en smule skræmte af det, og derfor var det i første omgang heller ikke tanken, at relationen skulle blive til mere end et eventyr.

”Umiddelbart virkede det umuligt. Man kan jo godt have lyst til at eksperimentere eller prøve noget nyt – det tror jeg, at de fleste kan identificere sig med – men at det blev til et forhold, hvor...” begynder Jakob og bliver suppleret af Astrid:

”Ja, at det blev et parforhold, hvor vi mødte hinandens forældre.”

”Det er jo et større spring, og i lang tid prøvede vi at lade være med at blive kærester,” fortæller Jakob.

Det første år blev derfor også brugt bag lukkede døre, fortæller Astrid. Så selvom de var et par, var der ingen, der vidste noget – heller ikke deres nærmeste.

”Det gav os noget tid til at finde ud af, hvad vi egentlig var. Vi kunne lære hinanden at kende uden at blive konfronteret med omverdenen og dens fordomme. Jeg tror, det var ret vigtigt for, at vi nåede til et punkt, hvor vi var så sikre i vores kærlighed, at vi turde at stå ved det.”

Kunne relationen overleve?

Tankerne om andres meninger og fordomme var ikke kun et pres, der kom udefra. Astrid havde nemlig også selv haft nogle antagelser om, hvordan det var at være i et forhold med aldersforskel, inden hun pludselig selv var i et.

”Jeg har helt klart selv tænkt alt muligt om det. Så i vores møde blev jeg også konfronteret med mine egne fordomme, og jeg oplevede, hvor forkerte de havde været. Det var en proces for mig at nå til et punkt, hvor jeg stod ved mig selv, min kærlighed og mit valg.”

Der var også en frygt, der lurede, ved tanken om at dele nyheden om deres kærlighed med resten af verden.

Om DR-serien 'De unge kærester'

Astrid Lund Johansen og Jakob Olrik er et af fire par, som medvirker i DR-serien 'De unge kærester', der havde premiere den 19. juli 2024.

Astrid og Jakob danner par trods en aldersforskel på 28 år. Programmet stiller skarpt på, hvordan det er at leve i en kærlighedsrelation, hvor aldersforskellen er større end hos de fleste. Noget, som kaster mange fordomme og negative kommentarer af sig.

De øvrige medvirkende i programmet er:

Sofie og Oliver, hvor aldersforskellen er 25 år

Albert og Jenna, hvor aldersforskellen er 14 år

Kasper og Tina, hvor aldersforskellen er 18 år

”Jeg havde en følelse af, at i det øjeblik, vi konfronterede omverdenen med os, så ville vores relation ikke kunne overleve det. Eller at vi måske kun kunne eksistere i det hemmelig rum, vi havde med hinanden. Så derfor var det en meget stor ting at involvere andre i det,” fortæller Astrid.

”Ja, det første halve år gik vi slet ikke ud offentligt. Så begyndte vi at gå små ture, men hvor vi nærmest ikke turde at gå ved siden af hinanden. Der var mange små steps hen mod, at vi gik hånd i hånd. Det var en tilvænning,” tilføjer Jakob, som godt er klar over, at det kan se lidt mærkeligt ud. Men det er ikke noget, parret selv tænker over.

”Jeg er jo så heldig, at når jeg ser på Astrid, så tænker jeg, at jeg er på alder med hende. Jeg håber ikke, at hun tænker det samme, når hun kigger på mig.”

De griner begge to.

”Jeg har faktisk haft oplevelser, hvor jeg ser mig selv i spejlet eller på et billede, hvor jeg står ved siden af dig, Jakob, og så tænker jeg: ”Gud, hvor ser jeg ung ud,” afslutter Astrid med et smil.

Et par som alle andre

Jakob er ikke ukendt i de danske medier. Den kendte sexolog har længe skabt overskrifter – både med eskapader fra hans private liv, og når han har tilkendegivet sin mening i debatindlæg. Derfor ramte det også pressen, at han havde fået en ung kæreste. Men selvom Jakobs velkendte navn har forstørret interessen for netop deres aldersforskel, er det ikke ham, det er gået værst ud over, når fremmede mennesker har følt det nødvendigt at kommentere på deres forhold på de sociale medier.

”Jeg tror, det er lettest at være den ældste,” fortæller han og fortsætter:

”Der er nogle – måske særligt blandt mænd – der tænker, at det er godt scoret af mig. Men man får lyst til at beskytte den unge, og det er det, der er gået ud over Astrid.”

Folk mener, at Astrid skal ”passe på sig selv”, fordi de antager, at det er den unge, der er den sårbare i sådan en situation, fortæller han. Men forholdet til Astrid har også været sårbart for Jakob – og det er der en helt særlig årsag til.

”Jeg har jo en datter fra et tidligere forhold. Det har været følsomt for mig, fordi det har været specielt for hende, at hendes far pludselig har en kæreste, der er på hendes egen alder, og som han skal have et barn sammen med. Jeg forstår hundrede procent, at det har været mærkeligt for hende. Hvis min egen mor var kommet hjem med en fyr på min alder, dengang jeg var 21 år, så ville jeg nok have syntes, at det var absurd. På den måde synes jeg, at alle hendes reaktioner har været supersunde og naturlige, men hun er også kommet frem til, at det jo bare er det, der hedder kærlighed. Der er ikke så meget spekulativt i det. Det er bare to mennesker, som virkelig godt kan lide hinanden, og nu har de fået et barn,” forklarer Jakob.

Astrid har også oplevet, at det har taget en smule tid for hendes omgangskreds at finde roen i hendes forhold til Jakob.

”Min mor og min søster havde et naturligt behov for at beskytte mig, og det har taget tid for dem at finde en tillid til, at de kender mig og ved, at jeg står ved de valg, jeg tager,” fortæller Astrid.

Og da de først lærte Jakob at kende og oplevede den kærlighed, der er mellem parret, forsvandt bekymringerne.

I dag har både Astrid og Jakobs familie og venner erfaret, at der ikke er noget ualmindeligt i deres parforhold, og Jakob fortæller, at efter sensationen havde lagt sig, var det klart for alle, at aldersforskellen ikke definerer kærligheden.

”Når alt kommer til alt, er vores forhold meget normalt. Vi har præcis de samme diskussioner, som alle andre par har.”

At stille sig frem

Astrid og Jakob medvirker i det nye DR-program 'De unge kærester', og det er der en særlig grund til. Siden deres forhold ramte overskrifterne første gang, har forskellige teorier og historier fyldt kommentarsporene. De har stået model til fremmede mennesker, der ”ved” ting om deres forhold, og som kommer med anklager om grooming, manipulation og udnyttelse. Særligt Astrid har haft det svært med de falske historier.

”Jakob har været i gamet i lang tid, men det har jeg ikke. Så første gang, der var et kommentarspor om vores forhold, blev jeg virkelig påvirket af det. Jeg syntes, det var helt utroligt, at der var så mange, der havde holdninger til noget, der er så privat for os,” fortæller hun.

For Astrid har det ikke kun været deres fælles historie, der var vigtig at belyse. Hun har nemlig oplevet, at mange har følt det nødvendigt at fortælle hendes historie – eller det, de tror, hendes historie er – og det har skabt et usandt og unuanceret billede af, hvem hun er.

”Jeg er ofte bare blevet fremstillet som en stakkels, ung kvinde uden egen handleevne. Det er vigtigt for mig at tage magten tilbage over mit eget narrativ,” fortæller hun.

Der har været mange meninger og fordomme, som de på den ene eller anden måde har skullet tage stilling til, og det har gjort, at Astrid med tiden har fået en smule hård hud.

”En stor del af det handler jo om, at jeg skulle lære at lukke ned for alt den larm og finde en ro i, at vi har valgt hinanden, fordi vi elsker hinanden. Så kan det være ligegyldigt, hvad alle mulige fremmede på internettet synes,” slår hun fast.

Det er måske nærlæggende at tænke, at det er forventeligt, at folk danner meninger, når man stiller sig frem i mediernes søgelys, og det har parret også selv tænkt over, fortæller Jakob.

”Man kan godt sige, at vi bare kunne lade være med at stille os frem. For det er jo noget, vi vælger at gøre. Men alle de tanker og meninger, der kommer vores vej, er der jo alligevel.”

Derfor er det også vigtigt for parret at tage ejerskab over deres egen historie.

”Så kan vi vise, hvordan det er at være i et forhold med aldersforskel i stedet for at bøje hovedet og hele tiden være bange for, hvad der bliver sagt bag vores ryg. Vi står ved vores forhold, og så må folk mene, hvad de vil, for det har intet med os at gøre,” afslutter Jakob.

En dagligdagskærlighed

Det er ikke kun det, at Astrid har valgt at være sammen med en mand på 51 år, der gør, at hun skiller sig ud fra andre 23-årige. Sidste år blev hun nemlig mor i en alder af 22, og selvom hun altid har drømt om at blive ung mor, vakte også dét mange reaktioner på de sociale medier. Jakob tror, at det skyldes et sammenstød mellem tidens tendenser og det, som Astrid og Jakob drømmer om.

Om parret

  • Jakob Olrik er 51 år og sexolog og forfatter
  • Astrid Lund Johansen er 23 år og studerende
  • I 2023 fik de deres første fælles barn
  • Jakob har også en anden datter fra et tidligere forhold

”Det er jo meget i strid med tidens ånd. Vi har en idé om denne her patriarkalske, magtfulde mand, der måske endda på et tidspunkt skifter sin kone ud med en yngre model. Det er en fortælling, som vi samfundsmæssigt og af velbegrundede årsager forsøger at gøre op med. Men i det opgør kan sådan nogle som os komme i klemme,” fortæller han og fortsætter:

”Jeg tror, at folk ser på vores relationer som én, der er lidt tilbagestående. At vi er med til at bevare en forældet måde at leve på. Det er jo ikke kun alderen. Det er også det, at vi vælger at være i et forhold og bo sammen,” siger Jakob med henvisning til en af de nye, populære tendenser i dating-junglen: COLA-forhold. Det står for Couples Living Apart og beskriver mennesker, der er i et parforhold, men som ikke bor sammen.

Jakob mener altså, at folks modstand også kan skyldes, at vi lever i en tid, hvor vi gerne vil gøre op med en masse fordomme og forsøger at acceptere forskellige former for kærlighedsrelationer og familiekonstellationer.

”Det er også meget moderne at have mange forskellige partnere eller at eksperimentere med sin seksuelle identitet. Så at vælge at være en ung mor, at leve i en kernefamilie og være i et meget traditionelt parforhold, det er jo blevet meget konservativt pludseligt. Det hele skal være så meget i opgør med sig selv og i oprør over sig selv, og det her er på mange måder det modsatte. Det er jo ikke, fordi det er tænkt sådan fra vores side. Vi er jo bare forelskede og har en dagligdagskærlighed til hinanden,” afslutter Jakob.

At starte en familie

D. 28. august 2023 blev Jakob og Astrid forældre til en datter. Astrid var kun 22 år, da hun fik lille Noa, men spørgsmålet om børn var noget, der hurtigt kom på dagsordenen, da Astrid og Jakob blev et par.

”Når man indgår i et forhold med stor aldersforskel, så er børn noget, man ret hurtigt forholder sig til: Har ens partner børn i forvejen? Vil man gerne selv have børn? Vil den anden have børn?” fortæller Astrid.

Hun har altid drømt om at være en ung mor, og Jakob drømte også om flere børn, og derfor var det en nem beslutning for parret at starte en familie.

”Det kan godt være, at jeg ikke var blevet lige så ung mor, hvis jeg ikke havde mødt Jakob, men det er det, jeg altid har drømt om.”

Også for Jakob passede det godt at byde en lille ny velkommen i en alder af 50 år.

”Jeg er jo en far, der er meget sammen med mit barn. Det ville jeg nok ikke have været, hvis jeg var 30 år, som måske er mere typisk. Så ville jeg have travlt med at arbejde og skabe en karriere. Jeg har mere tid nu, og jeg synes, at kvaliteten af vores tid sammen er vigtigere, end hvor meget tid der er på den lange bane,” fortæller han.

Og netop det, at de skulle være forældre, var også en del af drivkraften bag at medvirke i DR-programmet 'De unge kærester', fortæller Astrid.

”Vi håber på, at vi kan gøre op med nogle fordomme, så det bliver nemmere for vores datter, og så det ikke er noget, der er skamfuldt. Det er vigtigt for os at stå ved det, så det forhåbentligt bliver nemmere for hende at navigere i, hvis hun bliver konfronteret med fordomme omkring det,” afslutter hun.