”Der er jo ingen grænser for, hvor mange kvinder med vision, vi har i det her land”
I fredagens afsnit af ALT for damernes podcast 'Skål Søster' taler ugens gæster blandt andet om, hvor vigtigt det er, at kvinder bliver repræsenteret i mediebilledet, når vi sætter fokus på danskere med succes.
I ALT for damernes fredagspodcast 'Skål Søster' er radio- og podcastvært Nanna Winther og mediekommentator og fremtidsanalytiker Christiane Vejlø i studiet. Begge kvinder er enige om, at den nye DR-serie 'VISION' har ramt uden for skiven for, hvad der er acceptabelt at sende som public service-medie. Og det er der én simpel grund til.
Serien 'VISION' omhandler succesfulde danskere, og DR beskriver selv serien med ordene: ”Vanvittige veje til succes! Danmarks største stjerner gi'r dig lifehacks og indblik i den mentalitet, det kræver, hvis du vil nå helt til tops”. DR har indtil videre udgivet 10 afsnit, der giver indblik i de medvirkendes succesfulde karrierer. Dog er der ingen kvindelige portrætter, og de medvirkende er udelukkende mænd.
”Der er ingen undskyldning for ikke at finde kvinder med vision til serien. Vision handler jo om at tænke innovativt og at ville skabe noget i verden. Der er jo ingen grænser for, hvor mange kvinder med vision, vi har i det her land,” siger Christiane Vejlø og fortsætter:
”Nu er programmet indtil videre ti portrætter af mænd, og der skriver man ikke, at det er ti portrætter af mænd. Fordi mænd er altid udgangspunktet. Havde det derimod kun været ti kvinder, så kan jeg love jer for, at der havde stået, at det var ti portrætter af kvinder. Det ville jo vække opsigt, at det kun var kvinder.”
Begge kvinder har tidligere på ugen blandet sig i debatten om den nye DR-serie. Christiane Vejlø gik til tasterne på Twitter, hvor hun tydeligt var forvirret over, at DR udgiver en serie, udelukkende med mænd som cast.
Læs hendes tweet herunder, der fik stor opmærksomhed…
Nanna Winther lavede derimod et opslag på sin Instagram, der sætter fokus på forskellen mellem DRs programmer med henholdsvis mænd og kvinder i hovedrollen. I opslaget skriver hun selv, at ”På DR.DK virker det på mig, som om man har taget den gode gamle liste over maskuline og feminine egenskaber og værdier, og så skabt programkoncepterne ud fra dem.”
Læs hendes opslag herunder…
I ’Skål Søster’ studiet sætter begge kvinder fokus på, at det ikke kun er på skærmen, vi kvinder har brug for at føle os repræsenterede og set. Det begynder allerede i barndomsalderen, når der bliver gjort forskel på drenge og piger.
”Allerede fra start får du et billede af, at mænd kan slå sig mere løs end kvinder. Nej, det kan kvinder også, hvis vi lader kvinder være sig selv. Det er stadig sådan, at kvinder skal være pæne og dygtige og have orden i penalhuset. Det der generelle billede er jo helt vildt skadeligt,” siger Nanna Winther og joker videre: ”Det er så skadeligt, at jeg sikkert får en blodprop inden for nogle år.”
”Os kvinder, der har interesseret sig for ting, der traditionelt er mandeinteresser, vi er blevet kaldt for drengepiger. Og jeg synes, at det er en katastrofe, at for at få lov til at lave noget sejt, så skulle du sige, at du lidt var det andet køn, som havde patent på alt det seje. Derfor hader jeg det udtryk nu, og jeg kunne aldrig finde på at kalde en anden pige det. For hun er bare pige, og hun er sej.”
Redaktionschef på DR Ung, Kasper Tøstesen, har i en artikel til Berlingske indrømmet, at de har begået en fejl med sammensætningen af portrætter, og at der i fremtiden kommer afsnit med kvindelige hovedpersoner.
Lyt til resten af diskussionen om DR-serien 'VISION' i Skål Søster, hvor gæsterne også diskuterer krænkelseskultur, kvinder med humor og søstersind. Find den, hvor du hører podcast.