Alice Louise Wedell-Neergaard

Sådan overlever du at arbejde i storrumskontor

Storrumskontorer får på puklen for at være støjende, men vores karriere-klummeskribent Alice Louise Wedell-Neergaard er tilhænger og har nogle råd til,hvordan du overlever at arbejde i storrumskontorer.

Ugebrevet A4 har i et par interessante artikler drøftet værdien – eller mangel på samme – ved at medarbejdere sidder i storrumskontorer. Artiklerne bygger på en undersøgelse lavet af Analyse Danmark for Ugebrevet A4.

Hele 60 procent af alle medarbejdere i åbne kontorlandskaber oplever svækket koncentration, mens 35 procent laver fejl i arbejdet. Og for næsten en fjerdedel er støjen til så stor gene, at de må arbejde over for at få ro til opgaverne.

"Næsten alle mål for komfort og gener hos medarbejderne bliver dårligere i storrumskontorer. Det er alt lige fra træk til påvirkning af centralnervesystemet og hovedpine," siger Geo Clausen, lektor ved DTU og ekspert i indeklima til Ugebrevet A4.

Den konklusion er i overensstemmelse med mange andre tidligere undersøgelser om storrumskontorer.

Kan virke grænseoverskridende

Storrumskontorerne er blevet til heftige debatter og tunge diskussioner på arbejdspladserne og i offentligheden.

Går man ind på sider om arbejdsmiljø på internettet, kan man finde både lange artikler og guider til, hvordan man skal forholde sig, hvis man ønsker at indrette storrumskontorer, for at undgå at indretningen skaber støj og gener som fører til bla. hovedpine og stress.

Storrummene bliver indrettet fordi arbejdsgiverne har en vision – et mål om mere videndeling og deraf mere effektivt arbejde og bedre arbejdsklima.

"Men når man sidder i storrumskontor er alle med på en lytter."

Men når man sidder i storrumskontor er alle med på en lytter, når vi taler med kollegaen, kunden eller konen i telefonen. De er også med på en kigger, når vi abejder, eller aldrig er der, fordi vi er til møde – de kan se, hvordan vi arbejder, om vi roder, i hvad tempo vi arbejder, og de kan se, når vi lægger benene på bordet, åbner facebook eller læser avis. Det kan virke grænseoverskridende for nogen.

Samtidig må vi leve med en konstant summen fra vores kollegers arbejde, når de taler i telefon eller med hinanden hen over bordene, taster på et notat eller sidder og trommer med fødderne mens de koncentrerer sig.

Derfor kan storrummet meget let blive opfattet som en ubehagelig indskrænkning af vores private sfære.

Erfaringer fra min egen tid i storrumskontor

Jeg har selv brugt langt det meste af min karriere i storrum. For mig er effekten af storrumskontor situationsbestemt.

For mig var oplevelsen mest positiv, når jeg før i tiden tog til Norge, og skulle mødes med mine kolleger i Bergen eller Oslo. Der havde jeg nemlig muligheden for at sætte mig i storrummet med de kolleger, jeg skulle mødes med. Det gjorde, at jeg altid følte mig velkommen, og virksomheden fik med denne mulighed understreget vores vigtige ligeværdige relation – uanset om man var dansker eller nordmand. Og det var nøjagtig også det, som vi ønskede at opnå i virksomheden, nemlig at kolleger i de forskellige lande var ligeværdige.

For mig er storrummet en stressende faktor, hvis jeg skal lave noget fortroligt arbejde. Tale fortroligt med en kollega eller arbejde på noget fortroligt. Her er det vigtigt, at storrummet giver muligheden for at man kan trække sig tilbage eller ind et rum, hvor man kan sidde mere for sig selv.

Sådan gør du, hvis du sidder i et storrum

Men generelt hører jeg til dem, som er enige i, at ulemperne ved storrummene langt opvejes af fordelene ved at sidde sammen og kunne se hinanden.

Det kræver dog, at rummene egner sig til at være storrum og er indrettet til det arbejde, som udføres. Dvs. at man har mulighed for at sidde sammen med kolleger, som laver det samme som en selv og dermed har et ensartet behov for at tale i telefon, koncentrere sig og kunne tale med sine kolleger.

Og så er det altid en god ide, at man har et sæt adfærdsregler med dem, man sidder med, hvor man lige aftaler, om det er ok, at høre radio, tale over bordet, om telefonen må have lyd, når den ringer osv.

Sidder du selv i storrumskontor?

Hvordan er din arbejdsplads indrettet – sidder du i storrum – eller sidder du helt for dig selv i dit eget kontor?

Har du prøvet – både at sidde i storrum og i eget kontor?

Hvad synes du virker bedst?

Hvad er dine erfaringer med at arbejde i storrum - er du tilhænger eller modstander?

Skriv din kommentar herunder!

Alice Louise Wedell-Neergaard

Alice er specialiseret i ledelse og forretningsudvikling. Hun har arbejdet med topledelse i Tryg i mange år og driver i dag virksomheden HeartPerformance ved siden af sit job som HR-chef i Chr. Olesen & Co. A/S.

Alice underviser og coacher ledere, som ønsker sparring og udvikling til en opgave, et projekt eller til egen udvikling.

Derudover skriver Alice om karriere på ALTfordamerne.dk og bliver jævnlig brugt til udtalelser om ledelse og karriere i forskellige medier.

Privat har hun tre børn på 20, 17 og 14 og har haft fokus på at skabe en fornuftig balance mellem karriere og familieliv. En kompetence og erfaring, som Alice også meget gerne deler ud af.