Derfor forsvinder han pludselig som dug for solen efter jeres flirt
Har du også oplevet at blive "ghostet"?
KLUMME: Jeg har haft en del glæde af de sociale medier, som mine (rå-spammede) følgere sikkert har erfaret. Dog vil jeg udelade ordet ”social” fra de digitale medier. Det er sandt, at afstanden mellem os mennesker er blevet kortere, og at vi nu kan blive opdateret med aktiviteter fra bekendte, gamle skolekammerater og, groft sagt, mennesker, vi dybest set aldrig ville redde fra en bygning i flammer, fordi de har spillet en ligegyldig rolle i vores liv.
Og heri hviler min indædte anke: Nøgleordet for AL interaktion på de digitale medier er ”ubesværet”. Ethvert medie, hvor du kan debattere hard-core udenrigspolitik i dine underhylere, har vældig lidt med social interaktion at gøre. Social adfærd kræver en uanseelig mængde af uhåndgribelige attributter såsom pli, takt, forståelse og i ovenstående tilfælde: PÅKLÆDNING.
Et lemlæstet offer for al den ubesværede interaktion er forførelsen. Den moderne forførelse er degraderet til en gestus med en pegefinger. Som en fimset aristokrat fra 1800-tallet sidder du på din trone og afgør med et fingerpeg, om folk er værdige nok til din kaotiske konstellation af komplekser. Her er lidt tankefoder, cyber-Fabio: al interaktion som kan foretages, uden at folk kan se, du kun har boxer-shorts på, har ikke det fjerneste med forførelse at gøre.
LÆS OGSÅ: "Man skal helst ikke have nogen følelser, hvis man er single"
En – desværre – alt for normal konsekvens af den ubesværede, bekvemme, finger-gestus, emoji-plastrede forførelse er ghosting. Ghosting er et udtryk ivrigt benyttet hos arkitekten af vores dating-ritualer og dertilhørende vaner, nemlig USA. New York Times skriver om fænomenet, TIME skriver om det og Psychology Today forsøger at forklare det.
Du ved sikkert ikke, hvad ghosting er, for det er (formentlig) den første skrivelse hos et dansk medie, som italesætter fænomenet for alle de stakkels ”prinsen på den hvide hest”-søgende læsere.
Eksempel: I har været på date. Han rørte ved dig på alle de forkerte tidspunkter. Jeres replikker var så gennemtænkte, at al menneskelig aftryk fordampede, sekunderne efter de blev sagt. Du havde medlidenhed med ham, eller du var måske nysgerrig. Eller, du gad ikke have endnu en samtale med din veninde (som du i virkeligheden ikke helt kan udstå, men hun holder i det mindste kæft, når du snakker). Så sås I. Igen… anden, tredje, fjerde date.
I knepper i alle tænkelige og utænkelige stillinger - somme tider med udstyr, ofte uden, og somme tider på kontoret. Kinky shit, baby. Kemien er der. Kødet skælver. En idé om en fremtid kryber i dig med lignende ubehag, som når du møder en tigger, som vil have en en smøg. Du afviser scenariet, men fremtiden vil ikke helt give slip på dig.…
… og pludselig(!) forsvinder han som dug for solen. Som en mafia-boss, der har fået en ny identitet. Du skriver gentagne gange, du ringer endda og intet svar, ingen smiley… intet. Han er forsvundet, men han spøger stadig i dit skærm-liv. Tillykke, Carrie, du er blevet ghostet.
LÆS OGSÅ: Sisse Sejr Nørgaard om at blive gravid ved et uheld
Du har sikkert mange spøgelser i din inbox, Facebook, Instagram eller alskens såkaldte sociale medier.
Hertil træder ubesværet igen som en mørk cloud. Med de digitale medier bliver vi trænet til at springe over, hvor gærdet er lavest, bruge symboler frem for ord, skrive frem for at ringe, et cetera… Det er nemmere at skrive en forbandet rebus end blot sige tingene ligeud. Samtlige handlinger, som kræver en lille grad af din indsats, bliver langsomt fjernet fra dit forhold til omverdenen.
En essentiel del af vores udvikling og dannelse er netop at turde at tage en konflikt op. Men fordi vi har, underbevidst såvel som bevidst, behov for at være populære i et online-univers, undgår vi scenarier, hvor vi bliver den upopulære, skurken eller bitch’en. Så derfor træder ghosting ind som den ”høflige” form for stilhed.
Ghosting er den digitale afsked. Der er jo digitale symboler for kys, hilsen, kaffe, men ikke et for afsked. Afsked-konflikter med hele ånden i de ubesværede medier. Afsked udtrykkes derimod i blokering, afsked udtrykkes i stilhed, afsked udtrykkes i ghosting.
LÆS OGSÅ: "Det værste er næsten at dele regningen. Det bliver altid akavet"
Skyggesiden er netop, at afsked taler et sprog, hjertet aldrig forstår. Vores psyke er skruet sammen således, at vi har brug for en afslutning. Afslutning skaber forløsning: Vi forstår pludselig, at solen går ned, at solen er ligeglad med os, men i det mindste venter der en ny dag.
Men siden verden er et kaos af døre som åbnes og smækkes i uden varsel, er afslutningen noget, vi må skabe for os selv.
Hvis dit forhold til vedkommende primært eksisterede på skrift, var det forhold tilmed kunstigt. I var – i virkeligheden – to profiler som chattede sammen indtil den ene ”loggede af”. Modsat, hvis størstedelen af jeres interaktion var i hinandens levende tilstedeværelse, er der absolut god grund til at blive forarget og kræve en forklaring, hvis du bliver ghostet. Vi kan jo ikke behandle hinanden med en sådan grad af ligegyldighed.
Ghosting er, desværre, kommet for at blive, da vi ikke endnu er blevet opdraget med pli indenfor den digitale verden. Så derfor må du være barsk, realistisk og tænke: ”Han har set, jeg har skrevet. Han ved, jeg stadig eksisterer. Enten er der sket noget, eller så er han ikke interesseret. Uanset hvad, går jeg videre med mit liv.”
Eller, som Carrie Bradshaw – en hel kvinde-generations sektleder indenfor dating – måske ville skrive om fænomenet:
“In a time where we store eligible bachelors on screen, tucked somewhere between a crisis on speed dial and a Vanity Fair bookmark, I have to wonder: how did dating become so dump-friendly?”
LÆS OGSÅ: Det mener mænd om "bad boys"
LÆS OGSÅ: "Ensomhed er et tabu i min generation"
LÆS OGSÅ: Skønhedsidealer: Derfor reagerer vi så kraftigt, når stjernerne ændrer udseende