Kan du også finde på at stikke en hvid løgn? Derfor lyver kvinder
Julia Lahme har skrevet bogen 'Sandheder fra en løgner', som primært handler om, hvorfor vi mennesker ofte lyver for os selv. Men som etnolog har hun også en vis indsigt i, hvorfor kvinder lyver over for andre mennesker.
Jeg ryger ikke. Alt går godt derhjemme. Jeg havde en dejlig barndom. Jeg elsker kun dig.
Løgnene er mangfoldige og varierer i graden af alvor, men sikkert er det, at alle mennesker lyver en lille smule – som minimum. Og kvinder lyver hverken mere eller mindre end mænd. Men de lyver typisk af andre grunde end mænd.
"Kvinder lyver primært af to årsager: Fordi noget bliver nemmere af en løgn eller for at bevare den gode stemning," fastslår Julia Lahme, som er etnolog og indehaver af et kommunikationsbureau og har beskæftiget sig professionelt med kvinders livsstil hele sin karriere.
"For kvinder handler det i høj grad om at tilpasse sig omstændigheder eller måske endda få folk til at kunne lide sig endnu bedre. Kvinder vil altid gerne prøve at bevare den gode stemning, og i det ønske kan de også lyve for at dække over andre, mens mænd oftere lyver for at fremstå særligt cool eller succesfulde," forklarer hun.
Men selv om det lyder som en ærbar sag at lyve lidt, for at det hele skal glide lidt bedre i hverdagen, så er løgnen også tæt forbundet med skam.
"Vi har alle et ideal, der hedder ærlighed. Alle sammen. Vi har lært fra barnsben, at sandheden er øverst, og vores retssystem og samfund bygger også på, at vi skal kunne stole på hinanden," siger Julia Lahme.
Små uskyldige løgne
Hun opdeler løgnene i grupper: Der er de små, uskyldige løgne, vi stikker for for eksempel at dække over vores families svagheder. Og der er de grovere løgne om, hvor vi opholdt os i onsdags.
"Og så er der de mindre løgne, vi fortæller os selv om, at det er okay lige at ryge en enkelt cigaret. Min bog handler om alle de små løgne, vi fortæller, som for eksempel at i næste uge bliver alting bedre, eller at vi ikke ser for tykke ud i den kjole. Vi kvinder er så trænede i at forsvare os selv i sociale sammenhænge, at det falder os let at fortælle de små historier."
Selv øver 45-årige Julia Lahme sig i at leve et ærligt liv, både over for sig selv og over for sine omgivelser.
"Men det er da sket, at jeg har gået med en fortælling om, at jeg havde styr på det hele med mand og børn, hvor det ikke var helt rigtigt. Men jeg øver mig i at være ærlig og kan godt mærke, når jeg bevæger mig på kanten."
100 procent ærlighed hele tiden og i alle detaljer er dog nok en utopi, som også vil føre en del unødvendige konflikter med sig.
"Tænk bare på, hvor tit man har sagt noget i stil med: ”Sikke en flot fenrisulv du har fået tatoveret der på skulderen.” Man ved jo godt, at personen ikke kan ændre på, at den er der, så man lyver for at bevare den gode stemning," siger Julia Lahme.