Derfor skal du kun have 37 ting i din garderobe
Køber du også ofte nye trendy ting til din garderobe, men ender med at tage dine gamle jeans, aflagte t-shirt og bløde jakke på alligevel, fordi det bare altid fungerer?
Butikkerne bugner af nye sneaks og alle de andre knitrende og fristende nye mode-items, vi får lyst til at hive ned fra hylderne. Men oftest er overforbrug ikke vejen frem.
Det helt store buzzword for tiden på de internationale modeblogs er ’capsule wardrobe’, der kan oversættes til ’minigarderobe’ eller ’basisgarderobe’. Ordet dækker over et fænomen, der går ud på, at du skal have så lidt som muligt i din garderobe; items, der kan mikses på kryds og tværs, og som du altid elsker at have på. En minimal garderobe bestående udelukkende af favoritter i god kvalitet og snit, du ved, du føler dig godt tilpas i, vil give dig mere tid, overskud og ikke mindst flere penge i hverdagen. For du slipper for at stirre tomt og uinspireret ind i et overproppet skab, hvor du ikke kan se skoven for bare træer.
Tacky at flashe for meget
Ifølge modeekspert Chris Pedersen passer fænomenet med lidt, men godt i garderoben, som fod i hose med den tid, vi lever i lige nu:
- Der er et par forskellige ting på spil. Først og fremmest tror jeg, fænomenet er en naturlig del af den økonomiske virkelighed. I modsætning til 90’ernes superforbrug, føles det i dag nærmest tacky at flashe for meget og for dyrt forbrug, siger Chris Pedersen.
LÆS OGSÅ: 10 kvinder afslører: Det tør jeg ikke gøre alene
En god capsule wardrobe består af mellem 24 og 37 stykker beklædning – stykker der er nøje udvalgt ifølge Chris Pedersen:
- De færre køb skal til gengæld kunne både mere og mindre. Kvaliteten skal være bedre, men designet skal være langtidsholdbart, siger han.
En, der i høj grad er ekspert i at holde sig en skarp minigarderobe, er designeren Yvonne Koné, der siden hun var barn har holdt af at omgive sig med få ting, om det så gjaldt garderoben eller mængden af plakater på teenageværelset.
- Jeg har aldrig brudt mig om at have meget af noget. Jeg synes, det roder og forvirrer, ligesom jeg ikke ville kunne forene mig med at bo i en lejlighed, der var større, end at jeg følte, at jeg brugte hver en afkrog af den hver dag. Jeg kan ikke lide, at noget står uberørt hen. På samme måde er det med tøj, siger Yvonne Koné.
Gå i kitteluniform
For Yvonne Koné ER less is more.
- Det er også mere overskueligt med lidt, når man kigger ind i sit skab. Der er en lethed ved ikke at skulle tage stilling. Så en drøm om et walk in closet à la Carries i Sex & The City, det har jeg ikke. Jeg ville derimod kunne gå i kitteluniform hver dag uden problemer, siger Yvonne Koné.
Ifølge Chris Pedersen er det et udbredt fænomen at være træt af overflod. Især måske med den overflod modebranchen repræsenterer, og derfor er en capsule wardrobe-tendens en naturlig modreaktion.
- Vi oplever i øjeblikket en metaltræthed i forhold til mængden af tøj, der læsses ud på markedet; fire kollektioner om året fra luksusmærkerne og mellem 8-10 fra high street-mærkerne. Der er simpelthen ved at opstå en kollektiv mæthed i forhold til 'nyt-nyt-nyt'-tankegangen, der jo også reflekteres hos flere af de designere, der er meget oppe i tiden, siger Chris Pedersen.
LÆS OGSÅ: 25 "kloge" beslutninger du kun tager, når du er fuld
Han nævner internationale modehuse som Celine, Stella McCartney og The Row som nogle af frontløberne for den minimalistiske stil, hvor enkle snit i luksuriøse metervarer er vejen frem.
- Fokus ligger på udvikling af garderoben frem for jagten på det nyeste, siger Chris Pedersen.
Så ukompliceret som muligt
For Yvonne Koné handler en enkel og brugbar garderobe i høj grad om at holde sig til de gode materialer. Men det behøver ikke nødvendigvis koste en bondegår.
- Jeg holder mig til rene materialer som uld og silke. Min basisgarderobe er ikke nødvendigvis dyr, det kan sagtens være en uldsweater fra COS – bare det er rene materialer. Det skal være så ukompliceret som muligt, siger Yvonne Koné.
Men hvad har hun så i sin garderobe, og hvornår skifter hun noget ud?
- Siden jeg var teenager, har jeg haft Levi’s 501-jeans i en eller anden form. Og t-shirts. Og så har jeg altid et par genbrugs-items. Jeg elsker at finde noget, som ingen andre har. Når tøjet bliver slidt op, eller hvis jeg skal bruge noget til en særlig anledning, kan jeg godt finde på at købe en ny ting. Eller hvis jeg finder noget helt særligt på udsalg. Mit aflagte tøj går altid videre til genbrug, min datter eller en veninde. Jeg smider aldrig noget i skraldespanden, siger Yvonne Koné.
At have en minimal garderobe giver dig ikke bare et bedre overblik og færre krisesituationer foran skabslågerne, det er faktisk også den rigtige vej frem, hvis du skal opføre dig CSR (corporate social responsibility)-bevidst. Hvis brug-og-smid-væk-kulturen mindskes, og vi faktisk bruger vores tøj, til det giver op af sig selv, vil der skulle nedbrydes mindre tøj, hvilket vil betyde mindre CO2-udslip.
Smide ud og købe nyt
- Det handler om at tænke sig om, før man køber nyt og derudover at købe ting, der holder. For 10 år siden talte man om, at det fede ved H&M og IKEA var, at vi bare kunne smide ud og købe nyt, når det handlede om hurtige trends. Men i dag er selv high street-kæderne begyndt at tænke i bæredygtighed i forhold til materialer, men også i forhold til mere klassisk design, der også holder om et halvt år, siger Chris Pedersen.
Men som designer går man jo op i mode og trends. Er det slet ikke svært at lade være med at fylde skabet med en masse lækre ting fra de nye kollektioner? Hvordan holder Yvonne Koné sin garderobe nede på et minimum?
- Cirka hver tredje måned rydder jeg ud. Og så er jeg rimelig hardcore; hvis der er nogle ting, der har ligget der i et halvt år, uden at jeg har fået det brugt, så ryger det videre. Jeg kan godt lide fornemmelsen af, at der er et flow. Jeg knytter mig ikke særlig meget til mine ting, og der er derfor ikke meget, jeg ikke ville kunne slippe, siger Yvonne Koné.
Men selvfølgelig kommer der tilføjelser til garderoben i ny og næ. F.eks. glæder designeren bag de legendariske bum bags sig til at stikke fødderne i nye sandaler fra hendes egen kollektion. Og så kan hun ikke undse sig en skøn silkekjole fra det danske mærke Kokoon.
Investere i ting, der kan betyde noget for os
Ifølge Chris Pedersen tvinger få køb os til at købe mere klassiske ting, som man også ser mere og mere af i kollektionerne. For tingene skal holde længere. Og så bliver vi som forbrugere også udfordret til at tage stilling til, hvem vi er, fordi vi gerne vil investere i ting, der kan betyde noget særligt for os.
- Når vi køber de mere 'skøre' ting, så er det, fordi vi er helt vilde med dem. Ikke bare fordi de er trendy, slutter Chris Pedersen.
At holde sig en garderobe som Yvonne Koné kræver en aktiv indsats, hvis det ikke som i designerens tilfælde falder dig naturligt. Her kan du læse, hvad du kan gøre for at skabe en garderobe, hvor du aldrig vil miste overblikket – heller ikke når du står med søvn i øjnene mandag morgen. Du vil spare penge på ikke at gøre impulskøb og købe dårlig kvalitet, og du vil højne din livskvalitet i hverdagen.
Dine fem skridt til en capsule wardrobe
- Skær din garderobe ned til 37 items (ikke inklusiv er træningstøj, undertøj, strømper og strømpebukser). Tag evt. alt ud af skabet og grib så efter de ting, du altid går med og fyld i skabet, indtil du når 37.
- I tre måneder må du kun gå med disse items.
- Du må ikke shoppe i løbet af de tre måneder (kun hvis det er til de punkter, der ikke er inklusiv).
- Under de sidste to uger i perioden skal du planlægge din næste capsule wardrobe og shoppe det, du mangler.
- Start forfra med punkt to.
Kilder: Un-fancy.com, theproject333.com, huffingtonpost.com
LÆS OGSÅ: Jo Riis-Hansen: Jeg har så meget kluns
LÆS OGSÅ: Stephanie Gundelach: Det er en lille detalje, som virkeligt gør underværker
LÆS OGSÅ: Inspiration: se moderedaktørernes stil