Disney 100 år

Disney fylder 100 år: Vidste du dette om ’Snehvide’?

Minder, magi og nostalgi tryllebinder os år efter år, når Disney Julehow fylder fjernsynsskærmen. For vi har alle en disneyfilm, som har gjort særligt indtryk og minder os om, før vi blev voksne. I år er det 100 år siden, at Walt Disney slap magien løs.

Peter Pan danser hen over Londons tusmørkeblå tage i en sky af Klokkeblomsts gyldne flyvestøv.

Snehvide og de syv små dværge spiller op til dans i en hyggeligt oplyst hytte langt ude i skoven. Og Lady og Vagabonden mødes i et romantisk snudekys over spaghetti og kødboller et sted under storbyens funklende stjernehimmel.

Scenerne er hentet fra film, som alle har et halvt århundrede eller mere på bagen. Alligevel ser vi dem år efter år, når de sammen med andre klassiske scener fra Disneys store bagkatalog glider over skærmen til det årlige Disney Juleshow.

Og det er der en særlig grund til.

"En helt afgørende faktor er, at Disney er forbundet med ren nostalgi for os. Disneys univers er en del af stort set alle nulevende menneskers personlige filmhistorik, og vi har næsten alle en disneyfilm, der har gjort indtryk på os i vores barndom. Og som – præcis som det er tilfældet med den musik, vi hørte i vores formative år – stadig får os til at mærke, hvem vi var, før vi blev voksne."

Grumme eventyr blev lykkelige

Det fortæller filmekspert og biografdirektør i Gentofte Kino, Sune Lind Thomsen, der selv så sin første Disney Film, Robin Hood, i 1974 sammen med sin mormor.

"I år er det 100 år siden, at tegnefilmskaberen Walt Disney sendte sine første kortfilm på gaden. Og lige fra begyndelsen har de – især dem i spillefilmslængde – indgået en bestemt kontrakt med deres publikum," fortæller Sune Lind Thomsen: En disneyfilm ender altid godt.

"Selv om hovedpersonen skal grueligt meget igennem, kan vi vide os sikre på en lykkelig slutning. Det er en fortryllet forudsigelighed, vi er ret vilde med," siger han – og fortsætter:  

"I begyndelsen – den æra, hvor jeg personligt synes, Disney er allerbedst – tog studiet altid udgangspunkt i et godt, gedigent og gennemtestet bogforlæg eller eventyr. Det var Askepot, Pinocchio og Junglebogen. Publikum vidste, hvad det var for en historie, de skulle se. Der var aldrig tvivl om, hvem der var gode, og hvem der var onde. Og vi vidste, at det hele ville ende godt."

For selv de eventyr, der ellers ender helt forfærdeligt, bliver af Disney forvandlet til rene feel good-film. Den lille havfrue, der i H.C. Andersens eventyr bliver til skum på havet, bliver for eksempel i Disneys 1990’er-version gift med sin prins og lever lykkeligt til sine dages ende.

Vidste du, at ...?

  • Disney begyndte i 2021 at skrive advarsler på en række af sine egne film, fordi de kan virke stødende, blandt andre 'Dumbo', 'Junglebogen' og 'Lady og Vagabonden', som alle er blevet kritiseret for at indeholde scener og karakterer med racistiske undertoner.
  • Da Disneys første animerede spillefilm, 'Snehvide', fik premiere, fandtes der endnu ikke en Oscar-pris for bedste animationsfilm, men akademiet valgte at hædre Walt Disney med syv små miniaturestatuetter for den banebrydende film.
  • Disneys sidste håndtegnede film var 'Peter Plys', der fik premiere i 2011. Herefter gik man over til computeranimation.
  • Disney åbnede sin første forlystelsespark i Los Angeles i 1955. I dag findes der 12 Disney temaparker over hele verden.

Lykkelige dalmatinere

Men faktisk var de helt tidlige disneyfilm mere rå og brutale, fortæller Sune Lind Thomsen. I 1940’erne mister Bambi sin mor, Pinocchio lokkes bort af onde børnelokkere, og Dumbo udsættes for grusom mobning og sælges til et omrejsende cirkus. Det hele bliver langt mere lyst og legende i 1960’erne og -70’erne med Junglebogens jazzede ørehængere, de charmerende aristocats fra Paris og den romantiske hvalpe-eufori i 101 dalmatinere.

"I 1980’erne forsøgte man sig igen med en mere rå fortælling med filmen Taran og den magiske gryde, der måske netop af den grund aldrig blev et hit, fordi den brød kontrakten med publikum om den gode og forudsigelige fortælling," siger Sune Lind Thomsen.

"I hvert fald vendte man tilbage til et mere sukkersødt og glansbilleagtigt udtryk i 1990’erne med film som 'Skønheden og udyret' og 'Den lille havfrue' – selv om den sidste krævede en del omskrivning for at ende lykkeligt.

I de seneste år er der imidlertid sket noget afgørende nyt.

Græd med Bambi

"Biografen hed Metropol og lå på et hjørne på Frederiksberggade, altså, den første del af Strøget i København. Min mor havde taget mig med ind og se 'Bambi'.

Det var i 1956, så jeg har kun været tre år. Men jeg husker oplevelsen tydeligt. Den fine lille Bambi, den smukke musik, skildringen af naturen. Og så dør Bambis mor, gudhjælpemig. Det var et enormt chok.

Jeg græd som pisket, min mor kunne slet ikke trøste mig. Det var den smukkeste og sørgeligste oplevelse. Det er faktisk et af mine første og tydeligste minder."

Charlotte, 70 år

Prinsen er unødvendig

Disneyfilmen, der ikke kun har været karakteriseret af fortryllende forudsigelighed, men også af en temmelig stereotyp fremstilling af køn, krop og farve, er blevet mere – med et moderne udtryk – woke.

"I de tidlige film lykkedes prinsesserne først for alvor, når de blev gift. Det var det altoverskyggende mål. Og så var de alle sammen hvide. Men i senere film ser vi heltinder med andre etniciteter som krigerinden i 'Mulan' og Jasmin i 'Aladdin'. Og heltinder som Merida i 'Modig' og Elsa i 'Frost', der står sejrende tilbage uden at have indgået et ægteskab – én af dem takker ligefrem nej til et frieri fra prinsen.

Den fortryllende forudsigelighed er med andre ord blevet lidt mindre forudsigelig.

Uanset står disneyfilmen fortsat stærkt i vores fælles filmbevidsthed. Også 100 år efter at Walt Disney første gang gav sine tegninger liv. Som barndomsminder og følelser af ren nostalgi. Og som et varemærke, vi navigerer efter, når vi i dag tager vores børn eller børnebørn med i biografen.

"Det er de færreste, der aner eller går op i, hvilket filmstudie der står bag en ny film – om det er Warner Brothers eller Paramount. Men vi ved, når det er Disney," siger Sune Lind Thomsen.

"For Disney, det ved man, hvad er."

Julestemning med Thomas O'Malley

"Jeg havde set et par disneyfilm før – 'Peter Pan', 'Tornerose' og den slags – men 'Aristocats' satte sig i mig på en helt anden måde.

Den var sjov og skæg og fuld af god jazz og attitude. Baggårdskatten Thomas O’Malley og hans baggårdskatteband – jamen, det var jo bare en fest og helt anderledes uhøjtideligt end de disneyfilm, jeg havde set før.

Det var i december 1971, så hele stemningen var selvfølgelig også på plads med julelys, hygge og ferie. Jeg husker det som en fantastisk biografoplevelse."

Karin, 57 år

Disney gennem tiden

1928

Disney lancerer den første animerede kortfilm. I hovedrollen ses en mus, som vi alle senere lærer at kende som Mickey Mouse.

1937

Eventyret om Snehvide og de syv små dværge er den første film, Disney folder ud i fuld spillefilmslængde. Det blev lidt af en sensation.

1955

Disney åbner sin første forlystelsespark, nemlig temaparken Disneyland i Anaheim ved Los Angeles i USA.

1994

'Løvernes konge' med musik af blandt andet Elton John bliver Disneys bedst sælgende animerede film nogensinde og årets mest populære film. 

1995

Disneys (og Pixars) første computergenererede spillefilm får premiere, nemlig 'Toy Story', som blev en succes og toppede biograflisten det år.

2010

'Alice i Eventyrland' er Disneys første live action spillefilm, altså med rigtige skuespillere – og med Johnny Depp i rollen som den gale hattemager.

2011

Rapunsel er den første disneyprinsesse, der takker nej til et frieri, hvilket ellers har været noget, tidligere prinsesser stræbte efter.

2024

Ringen sluttes, når Disney næste år forventes at sende live action-versionen af

'Snehvide og de syv små dværge' på gaden.