Jane Fonda
Skuespiller Jane Fonda er et godt eksempel på den "udviklede" kvinde, mener Emilie van Hauen.

Emilia har lagt mærke til især én forandring hos kvinder: ”Det bliver i højere grad set som en værdi”

Kultursociologen Emilia van Hauen er nået frem til den konklusion, at kvinder er trætte af mandens blik. Nu kigger vi i stedet på os selv med egne øjne, og det er med til at ændre skønhedsidealerne, mener hun.

Hvordan oplever du, at skønhedsidealerne ser ud i dag, og er det anderledes end tidligere? 

"Det, der er ved at ske, er, at vi går fra at opleve os selv gennem The Male Gaze til det, man kunne kalde for The Me Gaze.

Under The Male Gaze er kvindens krop et objekt for mandens begær, og hun skal hele tiden justere og korrigere sit udseende for at behage mandens lystne blik.

Men efter fjerde bølge feminisme og #MeToo gider kvinder ikke længere at lade deres krop være et visitkort for mandens begær. Kvinder har taget et nyt ejerskab over deres krop, som følge af den økonomiske og kulturelle frisættelse, vi har opnået.

Vi vil ikke længere være mandens ejendom i både konkret og overført betydning, og derfor gider vi heller ikke spejle os i umulige, konstruerede idealer, hvor kvinden skal være evigt ung og spændstig."

Er det blevet nemmere eller sværere at blive en ældre kvinde?

"I forhold til den måde kvinder blev oplevet på for bare 20-30 år siden, er det tydeligt, at kvinder i dag tager mere ejerskab på sig selv. Vi uddanner os mere og har fået mere magt uden for hjemmet, og det betyder, at vores værdi ikke længere er knyttet til vores udseende og vores evne til at føde børn.

Som kvinde handler det ikke længere om kun at være lækker, men også om din erfaring, din viden og din evne til at løse komplicerede opgaver.

Alder bliver i højere grad set som en værdi, fordi den giver dig erfaring − i hvert fald hvis du bruger din erfaring som en ressource til at udvikle dig og dit verdenssyn, modsat den andel af gamle hvide mænd, som tror, verden fungerer på præcis samme måde, som dengang de selv fik magt."

Hvem er et godt eksempel på den type ”udviklede” kvinde?

"Jane Fonda. Hun er godt oppe i 80’erne, og hun bliver ved med at være nysgerrig på verden, påtager sig ny aktivisme og har det lange blik på. Hun er altid interesseret i sin samtid, og dermed bliver hun ved med at være relevant. Hun er også en af de få kendte kvinder, der tør stå frem og sige, at hun fortryder de plastikoperationer, hun har fået."

Hvordan bliver vi bedre til at ældes med ynde? 

"Vi skal starte med at inds,e at ”nej” er en hel sætning. Det tog mig mange år at tage den erkendelse til mig og lære at sige fra overfor de undertrykkende idealer, samfundet påduttede mig. Nu er jeg 57 år, og jeg fatter ikke helt, hvordan det er sket, men jeg mærker et helt andet indre tyngdepunkt. 

Når nogen forholder sig til mig negativt eller ukonstruktivt, for eksempel hvordan jeg ser ud, hvad jeg mener eller siger, lader jeg det slet ikke komme ind i mit energifelt. For hvis du lader andres blik på dig definere, hvem du er, lever du i et åndeligt fængsel."

Hvordan nåede du frem til den erkendelse? 

"Da jeg skrev bogen 'Ladycool' for 10 år siden, skulle den tjene som et forsvar for de arketypiske feminine værdier. Den fik flere gode anmel-delser og kom på bestsellerlisten, men fik også en enkelt dårlig og nedladende anmeldelse af en gammel, mandlig, professor, der kun gav den to hjerter og mente, at hele bogen kunne have nøjedes med at være en klumme i ALT for damerne.

Den ene anmeldelse lod jeg totalt underminere hele mit arbejde med bogen plus min selvfølelse. Han ramte nemlig mit grundsår, der handler om at føle sig dum og udenfor det fine selskab."

"Efterfølgende gjorde jeg op med alle de negative følelser, da jeg skrev bogen 'Succestyranniet'. For jeg blev nysgerrig på hvem eller hvad, der skulle afgøre, om noget er en succes eller en fiasko. I den proces blev jeg meget bevidst om, hvem der skal have lov til at mene noget om mig, som jeg tager til mig. Det er en svær øvelse, fordi vi alle er offentlige personer på den ene eller den anden platform i dag.

Selv når du som bare 10-årig bliver lagt op på Instagram af din mor, er du offentlig ejendom og genstand for bedømmelse. Derfor er det vigtigt, at vi meget tidligt i livet, beslutter os for, hvem der egentlig har ret til at bedømme os, og at en negativ kommentar om ens arbejde, person eller udseende ikke er hele sandheden.

Man skal huske, at der ofte er mange, der mener noget helt andet end de kritiske røster. Hvis man kun tror, at man skal overbevise dem, der ikke kan lide én, så kan man kæmpe hele livet."

Hvorfor er aldersdiskrimination og patriarkalske skønhedsidealer så sejlivede? 

"Fordi vi alt for længe har underkastet os The Male Gaze. Undersøgelser viser, at kvinder finder de mænd attraktive, der er jævnaldrende med dem selv. Deres ideal flytter sig altså hele tiden, mens mænds ideal-alder for kvinder som begærsobjekter er 22 år. 

Sådan er det naturligvis ikke for alle mænd, men nok til at det slår ud på en undersøgelse. Men nu er kvinderne altså i gang med at tage blikket tilbage til sig selv, så når vi i disse år ser, at Judi Dench, Martha Stewart og Miuccia Prada kommer på forsiden af de store modemagasiner, er det et udtryk for at kvinderne vælger, hvem de vil spejle sig i. At de vælger The Me Gaze over The Male Gaze.

Det er et spørgsmål om magt. Kvinder definerer i stadig større grad deres egen værdi, og de tager magten tilbage. Nogen ved at smide makeuppen som Pamela Andersson og andre ved at købe et magasin med en kvinde på forsiden, som ligner dem selv."

Om Emilia van Hauen, 57

Emilia van Hauen
  • Kultursociolog, forfatter, podcastvært og foredragsholder.
  • Mor til tre voksne sønner og aktuel med bogen 'Generationen der skal redde verden … med lidt hjælp fra os andre. Forstå hvordan de unge Z’ere skaber vores fremtid', udgivet på Gyldendal.