9 mærkelige mad-emojis, du aldrig bruger – og forklaringen på dem
Meget tyder på, at de har sjove madvaner i Japan…
Vi elsker mad. Og vi elsker emojis!
Så vores tommeltot burde på mange måder være slidt op af at bruge de mange små ikoner, der symboliserer forskellige madvarer. De små illustrationer af pizza, bacon, ølkrus og sushi er lette nok at anvende. Og de mange emojis med frugt og grøntsager (selv auberginen, thø hø) bruger vi også lystigt.
Men så er der også de emojis i madrækken, der bare får os til at undres... For hvornår pokker bruger man et spyd med tre kugler i lyserød, hvid og grøn? Hvad er den dér hvide blomst med en lyserød slange i? Og hvem spiser en orange cirkel med en sort firkant foran?
Når vi kigger på udbuddet af emojis, der kan udtrykke vores madglæde, er der stadig forbavsende mange af dem, som vi ikke aner, hvad betyder.
Emojis stammer oprindeligt fra Japan, og det viser sig, at det forklarer mange ting blandt mad-symbolerne:
1. Dango - spyddet med de tre farvede kugler
"Dango" er det japanske ord for "knödel" – eller på dansk en form for "madklumper" (mums, ja..) Dejen er lavet af meget glutenindholdig rismel formet til tre kugler, hvor to af dem farves henholdsvis grøn og lyserød, og som derefter koges og glaseres med en slags sukker/soya-sovs og kommes på et spyd. Dango er japanernes svar på kransekage. Altså ikke i smag, indhold og i den dur, men japanerne er vilde med at indtage dette farverige spyd til nytår som en sød snack.
2. Narutomaki – den hvide blomst med en lyserød slange
Er der noget bedre end pureret fisk, der forvandles til en kage? Hvis du er enig, skal du bare til at bruge løs af denne emoji. "Kamaboko" er nemlig en japansk fiskekage, der findes i mange former, hvoraf rosetten er populær. Den kan spises afkølet, i nudelretter eller i din hotte Ramen-suppe.
3. Oden – spyddet med en trekant, der lidt ligner en raket
Der er dem, der forveksler det med et kebabspyd, men her er vi i virkeligheden ovre i det japanske vinterkøkken, hvor supperetten "oden" særligt serveres. Den består af æg, fiskekage, kinaradiser og andre meget lokale geleagtige(?!) ting. Det er populært at komme tingene på spyd (hvem elsker ikke det, vi er enige) – og deraf emojien.
4. Sembei – den orange cirkel med en sort firkant foran
Vi får lidt indtryk af, at vi her har at gøre med Japans svar på Kims Chips? I hvert fald er den orange cirkel en af japanernes yndlingssnacks kaldet "sembei". Det er en slags riskiks, der kommer i forskellige smag, størrelser og former og bliver grillet eller bagt og derefter penslet med soya. I emoji-land vises den rund og indpakket et stykke tang, sådan som de ofte serveres.
5. Onigiri – den hvide trekant med en sort firkant
Ris er ikke bare ris. I Japan har de simpelthen et navn for en klump ris formet som en trekant, der er pakket ind i et stykke tang, nemlig Onigiri. (Og hvis du tænker, "men der er jo en skål med ris lige ved siden af netop den emoji?!" – så har du også ret, men ris er altså ikke bare ris.. åbenbart...)
6. Kakigori – slush ice dessert
Hvis du har troet, at der findes to nærmest identiske isdesserter i emoji-udvalget, har du kun til dels ret. Men hvor den ene er en klassisk softice med pynt serveret i et glas, er den anden en japansk version, der i den grad adskiller sig fra den vestlige udgave. Den består nemlig af slush ice, altså knust is, som så pyntes med sirup og andre tilsætningsstoffer, såsom kondenseret mælk eller søde kidneybønner(!), og derefter serveres som en "fluffy" dessert.
7. Bento boks – firkanten med noget inden i
"Skat, har du husket madpakken?" I Japan kan de skrive den slags og erstatte det sidste ord med en bento-emoji. Nice, we know. "Bento" er en boks med ris, grøntsager og kød, som japanerne mæsker i sig i deres frokostpauser.
8. Ano Niku – kødbenet fra tegneserier
Der er allerede et (for os i vesten) klassisk kødben fra en lårbensknogle blandt emojierne, men så er der også det andet, hvor kødet er placeret i midten. Får det dig til at tænke på tegneserier? Så rammer du fuldstændig plet. Denne emoji ligner den slags kød, som man ser i de japanske tegnestile manga eller anime, og ordet "ano niku" betyder da også oversat opfindsomt nok noget i retning af "det kød, du ser i manga eller anime" eller bare "dét kød".
9. Yaki-imo – den lilla nissehue med en orange cirkel
Med på vores liste sniger sig også en emoji, som måske ikke synes japansk ved første øjekast, nemlig den lilla nissehue med en orange cirkel, som ikke ligger blandt de andre 'frugt og grønt'-emojier. Emojien symboliserer en bagt sød kartoffel, som faktisk er en populær ret i Japan, der går under navnet "yaki-imo".
LÆS OGSÅ: Disse emojis er vejen frem, hvis du vil score
LÆS OGSÅ: ALT om sociale medier