Kan man som kvinde leve alene og alligevel være lykkelig?
Bøger om at fravælge børn topper bestsellerlisterne i USA.
Masser af overskud til at møde nye mennesker, til at rejse, til at fordybe sig i karrieren, til at pleje sin krop og til at have plus på kontoen. Lyder det som en drøm? Det er nogle af de fordele, der bliver fremhævet af de kvinder (og mænd), som fravælger den traditionelle livsstil med ægtefælle og børn.
De vælger i stedet karriere og livet som single - eller som kærester - til. Det er i hvert fald budskabet i en ny litterær strømning, der udspringer fra USA.
Ifølge The New York Times når 19 procent af amerikanske kvinder midten af 40'erne uden at have fået børn. Det svarer til noget nær en fordobling på fyrre år. 22 procent af de 40-44-årige barnløse kvinder har desuden selv valgt livet uden børn til.
Markedet for bøger om andre måder at leve sit liv på end det traditionelle parforhold er altså til stede. Og det understreges af tre nye, stærkt omtalte bøger med hver deres vinkel på emnet.
LÆS OGSÅ: "Man skal helst ikke have nogle følelser, når man er single"
Ingen børn = vildt sexliv
44-årige Robin Rinaldi står bag bogen 'The Wild Oats Project', der er en fortælling fra hendes eget eksperiment med at udleve et år med fri sex fra mandag til fredag og så tilbage til ægtesengen i weekenden.
Hun ønskede sig brændende et barn, men det gjorde hendes mand ikke. Og da hun fandt ud af, at han var blevet steriliseret uden hendes vidende, fik hun nok og krævede, at hvis hun ikke skulle have et barn, ville hun til gengæld have et vildt sexliv med mange elskere.
Det blev på sigt for meget for ægtemanden, og i dag er parret skilt. Men Robin Rinaldi fremhæver det positive udkomme, at hun fandt en mere ærlig måde at leve på end før, hvor hun ikke følte sig helt hjemme i det monogame parforhold.
Læs mere om bogen her.
Overfladisk og selvoptaget
En anden ny og omdiskuteret udgivelse i USA, er bogen 'Selfish, Shallow and Self-absorbed – Sixteen Writers on the Decision Not to Have Kids'. Den er redigeret af Meghan Daum, der også selv har fravalgt mand og børn.
LÆS OGSÅ: "Kærlighed behøver ikke at gøre så ondt"
I bogen fortæller seksten forfattere, hvorfor de har valgt at leve et barnløst liv, og hvilket pres de er under fra omverdenen på grund af det. Bogen rejser spørgsmålet om, hvorvidt børn er en nødvendighed for at få et meningsfuldt og lykkeligt liv.
I en artikel i magasinet The New Yorker beskriver Meghan Daum, hvordan hun slog sig selv i hovedet i mange år på grund af sin status som barnløs kvinde i slut-trediverne, samt hvordan hun prøvede at overtale sig selv til at ville et mere socialt acceptabelt liv:
- Hvis jeg finder den rette mand, vil jeg sikkert få lyst til at få hans børn.
- Hvis jeg gik i terapi, ville jeg sikkert få løst op for nogle af de ting fra min egen opvækst, som jeg er bange for at videreføre, hvis jeg selv blev mor.
- Jeg behøver ikke at elske alle andres børn for at kunne blive vild med mit eget barn.
Alt sammen var en fornægtelse af, at Meghan Daum ganske enkelt ikke kunne se sig selv som mor. Hun havde ikke lysten eller behovet. Den største grund til, at hun ikke ville have et barn var, at hun ikke følte, at hun ville blive en god mor. Ikke fordi hun ikke ville kunne elske sit barn, men fordi hun simpelthen ikke ville kunne elske et liv som mor.
LÆS OGSÅ: "Nyd og dyrk at du ikke er som alle andre"
Meghan Daum beskriver i artiklen i The New Yorker, hvordan hun for hver eneste ting, hun kan nævne, hun ville elske ved moderrollen, kan nævne ti ting, hun ikke ville bryde sig om. Derudover føler hun et større behov for at hjælpe alle de børn, der allerede er i verden, end at bidrage med flere. Derfor har hun også i mange år brugt en del af sin fritid – som jo ikke er øremærket hendes egne børn – på at hjælpe underprivilegerede børn og unge, som hun er mentor for.
Alene resten af sit liv
Hvor Meghan Daum lever med en mand, der har affundet sig med, at hun ikke ønsker børn, er det en lidt anden historie med den amerikanske forfatter Kate Bolick, der skilte vandene, da hun i 2011 havde en artikel på forsiden af The Atlantic med overskriften: 'All The Single Ladies'.
I artiklen beskriver Kate Bolick, hvordan hun har slået op med den perfekte mand, der ellers var intelligent, flot, evigt loyal og venlig. Efterfølgende frygtede Kate Bolick, at hun havde begået sit livs fejltagelse, og at hun ville være alene resten af sit liv. Men så begyndte det at virke tiltalende.
Med spørgsmålet: "Kan man som kvinde leve alene og alligevel være lykkelig?" fik nogle af de største amerikanske forlag til at tilbyde forfatteren den ene mere favorable bogkontrakt end den anden i milliondollar-klassen. Resultatet blev bogen 'Spinster - Making a Life of One's Own', der er Kate Bolicks forsøg på at svømme mod strømmen, når det gælder traditionstunge forventninger til, hvad der gør en kvinde lykkelig - læs et uddrag her.
Bogens budskab er, at kvinder skal se ud over forventningspresset fra omverdenen og mærke efter, hvad de drømmer om, og hvad der gør dem lykkelig.
Ligesom det altid har været accepteret for en kvinde at fravælge en 70-timers arbejdsuge til fordel for familielivet, kunne det måske også blive accepteret at vælge familielivets 24-timers arbejdsdag fra for en karriere? Det burde i hvert fald være op til den enkelte kvinde (eller mand) at kunne bestemme over sit eget liv. For at være sammen med den samme partner hele livet eller at få børn, bare fordi det forventes, kommer der hverken gode kærester, gode mødre - eller lykkelige kvinder ud af.
Kilder: nytimes.com, meghandaum.com, information.dk, newyorker.com
LÆS OGSÅ: "Gud er der ikke flere penge på kontoen? Jamen, jeg har jo ikke brugt nogle!"
LÆS OGSÅ: 4 typiske former for angst: Dét skal du være opmærksom på
LÆS OGSÅ: 4 unge kvinder med succes: Her er deres bedste tips til at blive iværksætter